.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

 Životinje pomažu bolesnoj deci

Terapija kućnim ljubimcima (i životinjama opšte), tj. uz njihovu pomoć, u poslednjih par godina postaje tema o kojoj se sve više govori.

Pre nekoliko meseci, u tekstu Aktivnosti i terapije uz pomoć konja, pisali smo o hipoterapiji, a ovog puta ćemo se osvrnuti na terapiju koja se primenjuje uz pomoć pasa, mačaka i još nekih vrsta životinja.

Ako ih upitate, vlasnici kućnih ljubimaca će vam vrlo rado ispričati o brojnim pozitivnim dejstvima koje na njihove živote imaju kućni ljubimci. Od fizičkih do psihičkih.

Upravo ta "opštepoznata znanja" su poslednjih decenija postala predmet interesovanja i proučavanja naučnika i medicinskih radnika. Logično, da bi se neka terapijska metoda mogla primenjivati u ozbiljnim medicinskim ustanovama, neophodno je da postoje dokazi o njenom dejstvu.

~ivotinje poma#u bolesnoj deci

Kada je u pitanju terapija uz pomoć malih životinja poput, pasa i mačaka, potvrđena su blagotvorna dejstva na pacijente koja uključuju snižavanje krvnog pritiska, ublažavanje stresa i anksioznosti, a pacijenti u većini navode da se osećaju manje usamljeno i depresivno, kao i da ih prisustvo i interakcija sa životinjama podstiču da budu društveniji i prema ljudima iz svoje okoline.

U procesu lečenja ovo naravno ne predstavlja nikakav magični štapić niti "alternativnu metodu" već ima konkretne benefite za obolele. I kod lakših i kod težih oboljenja trajanje i uspešnost terapije zavise od mnogo činilaca pa je veoma važno iskoristiti svako pozitivno dejstvo.

Kako je organizam jedna celina, sve je povezano pa tako npr. smanjenje stresa povećava apetit koji je izuzetno osetljiva i problematična stvar naročito kod pacijenata sa dugotrajnim i teškim bolestima.

Sistem koji primenjuje organizacija PetPartners (u S.A.D.) se sastoji od nekoliko koraka. Pre svega se obučavaju i testiraju sami vlasnici. Oni uče kako na bezbedan način mogu da posećuju ustanove u kojima se obavlja terapija: bolnice, domovi zdravlja, učionice itd.

Teme obuhvataju:
- Određivanje da li su vlasnik i životinja adekvatni za ovakav volonterski rad,
- Priprema vlasnika i životinje za posete drugim ljudima
- Prepoznavanje signala i umanjivanje stresa kod ljubimca
- Zdravlje i bezbednost životinja
- Posebne potrebe posebnih grupa pacijenata
- Kako postupati sa različitim ljudima
- Higijenski standardi zdravstvenih ustanova i bezbednosne mere
- Zaštitu privatnosti pacijenata


Pet Partners omogućava dva načina za obuku volontera, uz pomoć instruktora, ili putem interneta, nakon čega oni samo polažu sveobuhvatan test.

Uprkos problemima u kojima se nalazi zdravstvo u našoj zemlji, bilo bi lepo kada bi država prepoznala i podržala neki projekat poput ovog. U konkretnom slučaju, PetPartners je neprofitna organizacija koja pomaže ljudima da žive kvalitetnije i bolje tako što u njihove živote unosi interakciju sa životinjama. Pet Partners je neprofitna organizacija i ne dobija sredstva iz budžeta S.A.D.

Ono što je na državi, tj. na zdravstvenim ustanovama, je da prepoznaju benefite ovakvih metoda i otvore vrata određenih bolnica i domova zdravlja terapiji kućnim ljubimcima. Obučeni volonteri i njihovi četvoronožni terapeuti bi se verovatno pojavili vrlo brzo...

Pogledajte video klip i galeriju fotografija napralvjenih u dve dečje bolnice u Portlandu, S.A.D. a osmesi bolesnih mališana i odraslih će vam reći više nego ceo ovaj tekst...Životinje poma#u bolesnoj deci  Životinje poma#u bolesnoj deci

Životinje poma#u bolesnoj deci  Životinje poma#u bolesnoj deci

Životinje poma#u bolesnoj deci  Životinje poma#u bolesnoj deci

Životinje poma#u bolesnoj deci  Životinje poma#u bolesnoj deci

Životinje poma#u bolesnoj deci  Životinje poma#u bolesnoj deci

Životinje poma#u bolesnoj deci  Životinje poma#u bolesnoj deci

PetPartners WWW


Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
   

2003-2014 © Životinjsko carstvo