.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Kada perianalne žlezde postaju problem

Perianalne žlezde su modifikovane lojne žlezde koje se nalaze u perianalnoj regiji a njihovi izvodni kanali se nalaze sa obe strane anusa. Postoje kod skoro svih mesojeda, uključujući i čoveka, a nemaju ih neke vrste medveda i vidri. Njihov sekret, jakog mirisa koji se spontano izlučuje prilikom defekacije, služi za obeležavanje teritorije i mirisnu identifikaciju jedinke. Tvorovi izbacuju sadržaj ovih žlezda kod odbrane od predatora.

Perianalne žlezde kod pasaObolenja ovih žlezda pojavljuju se uglavnom kod pasa, a kod mačaka izuzetno retko. Zdrav pas koji ima normalnu čvrstu stolicu prazni ove žlezde spontano. Sadržaj je tečan, žute do braon boje. Ukoliko je stolica duže vreme mekša, kao i u slučajevima kada se izvodni kanali zatvore osušenim sadržajem, može da dođe do prekomernog nakupljanja sekreta u žlezdanim kesicama i njihovog otoka.

Tako prepunjene analne žlezde su idealna podloga za razmnožavanje bakterija, tako da unutar žlezde dolazi do infekcije. Najčešće se mogu naći sledeće bakterije:
E. coli, Enterococcus faecalis, Clostridium perfringens, i Proteus sp.


Sadržaj postaje gust, sa primesama gnoja i sukrvice, žlezde su crvene, otečene i bolne. Pas pokazuje nelagodnost tako što se ’’sanka’’, vuče zadnji deo tela po podlozi ili se grize i time još više iritira već upaljenu regiju. U takvim slučajevima može da dođe do povećanja telesne temperature i pojave fistule-otvora na koži kroz koji se isprazni nakupljeni sadržaj žlezde.Kod mačaka se ovaj problem pojavljuje izuzetno retko i obično je u vezi sa anatomskim promenama izvodnog kanala, postojanjem papile na spoljašnjem otvoru, ili tumoroznim promenama. Simptom koji može da ukazuje na ovaj problem je poremećaj u higijenskim navikama – vaša maca iznenada počinje da obavlja nuždu van posipa.

Terapija se sastoji u pražnjenju, ispiranju žlezde dezinficijensima i ubacivanju antibiotika u žlezdanu kesicu. Takođe se mogu dati antibiotici i stredstva za obaranje temperature ukoliko postoje opšti simptomi. Ako se pas uporno liže i grize, može da pomogne plastična kragna.

U retkom slučajevima dolazi do pojave tumora perianalnih žlezdi, koje se mogu rešiti jedino hirurškim putem.

Preventiva ovih problema se sastoji od povremenog pregleda te regije, pogotovo ako pas počne da ’’sanka’’ zadnji deo tela po podlozi. Grumeri i frizeri za pse, smatraju da žlezda treba da se prazni kod svakog šišanja jer se psi tako ne linjaju, ne češu i uklanja se neprijatan miris kože. Vrlo često se nestručnim pražnjenjem perianalnih žlezdi izaziva pojačano lučenje sadržaja i upala žlezda. Obično se svrab i pojačano opadanje dlake u stvari odnose na alergijske promene na koži, koje se svakako rešavaju na drugi način.Pet Wellness Eva                 DVM Dragana Petković
                 V.A.Pet Wellness EVA
                 Pariske komune 27, Novi Beograd
                 011 2690118
[ Tekst se nastavlja ispod bannera ].... divljina

 
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo