.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Upala uva kod pasa i mačaka - Otitis externaOtitis externa je latinski naziv za zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala koje nastaje kod 5-20% populacije pasa i 2-5% populacije mačaka.

Simptomi
Šta ćete prvo primetiti na psu ili mački koji imaju upalu uveta?
Pas trese glavu ili je drži nagnutu na jednu stranu, češe spoljašnji deo ušne školjke. Kod mačke se pojavljuje uglavnom intenzivno češanje, pa čak može sama sebi da nanese povrede na koži.

I blagi dodir ušne školjke može biti jako bolan. "Pas cvili kad mu stavljam ogrlicu’’. Ponekad temperatura može da bude povećana, pa životinja odbija hranu. U uvu se stvara eksudat (tečnost koju organizam izlučuje na mesto zapaljenja), najčešće boje čokolade, koji je neprijatnog mirisa, a sluzokoža uva je crvena i zadebljala.

Duge uši su jedna od predispozicija za češće zapaljenjePredispozicije
Oblik i građa uva (oborene duge uši ), odlakanost i vlažnost ušnog kanala (kod pudli, bišona i nekih drugih rasa dlake rastu iz ušnog kanala), često kvašenje, pojačana produkcija cerumena (smolasta materija koju izlučuju znojne žlezde uva), sklonost alergijama.


Uzročnici
Paraziti (šugarci, demodeks), alergijske bolesti (atopija, osetljivost na hranu, kontaktni dermatitis), autoimune bolesti, tumori, hipotireoza, prisustvo stranih tela (popino prase), bakterijske (Staphylococcus sp., Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirablis i Escherichia coli) i gljivične (Malassezia pachydermatis ) infekcije.

Epiotic za čišćenje ušijuDijagnoza
Postavlja se na osnovu istorije bolesti, pregleda uva otoskopom, specijalnim citološkim pregledom ušnog sekreta i izolacijom uzročnika na hranljivim podlogama.


Lečenje
Prvo i najvažnije - treba pažljivo otkriti glavni uzrok i sekundarne uzročnike, jer od toga zavisi dužina trajanja i efikasnost terapije. Nepravilno lečenje dovodi do dugotrajnog, hroničnog procesa, koji je kasnije gotovo nemoguće potpuno izlečiti.

Sledeći korak je uzeti briseve i potom dobro očistiti uvo 3% hidrogenom ili sredstvima za čišćenje ušiju kao sto je Epiotic (slika desno).

Kod alergijskih otita najvažnije je ustanoviti uzrok alergije koji se kod atopija postavlja analizom krvi ili probama na koži a kod alergija na hranu uvođenjem hipoalergenik hrane kao što je Royal Canin Hypoalergenic.

Hypoallergenic Royal CaninAko se na citološkom pregledu nađu šugarci, daju se kapi na bazi insekticida i / ili Advokat spot-on ampula.

Ukoliko se pregledom ustanovi strano telo, neophodno je životinju uvesti u anesteziju i izvaditi strani objekat uz pomoć specijalnog medicinskog alata (tzv. aligator).

Bakterijske infekcije se eliminišu kapima ili sistemskim antibioticima prema antibiogramu, koji se dobija 48 sati po (obaveznom) uzimanju brisa iz upaljenog uva.

Gljivične infekcije se eliminišu kapima sa antimikotikom, a često postoje udružene infekcije pa se koriste kapi koje imaju i antibiotik i antimikotik i sredstvo protiv alergija kao što je Otomax.

Ukoliko postoje tumori ili dođe do hronične upale uva pribegava se operaciji, sto zahteva poseban pristup.

Terapija (osim u slučaju stranog tela gde simptomi nestaju posle par dana tretmana kapima, pošto se strano telo izvadi) traje 2-4 nedelje ili duže ako je hronićan proces u pitanju.

Preventiva: izbalansirana ishrana prilagođena alergijskim problemima, zaštita od parazita, izbegavanje kvašenja ,održavanje higijene i uklanjanje dlaka koje rastu iz ušnog kanala su najbolja preventiva ovog oboljenja.

Napominjemo da su sve informacije date u cilju razumevanja ove relativno česte bolesti i da se dijagnostika i prepisivanje terapije mora prepustiti veterinaru.


Pet Wellness Eva      DVM Dragana Petković
      Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
      Pariske komune 27, Novi Beograd
      011 2690 118

Marketing
.... divljina


 
 
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo