.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Trovanje kreozanom i furadanom

Prošle nedelje (februar 2013.) na toksikologiji na VMA u Beogradu je potvđena dijagnoza  trovanja pasa Furadanom 35 ST

    Kakav je to otrov?                     Gde su ga bacili?

    Zar nije u pitanju Kreozan?                    Kako pružiti prvu pomoć?

To su pitanja koja su vlasnici pasa najčešće postavljali u ambulanti. Evo nekih odgovora:

Furadan Furadan 35 ST je sistemski  insekticid, aktivna materija je KARBOFURAN koji spada u I grupu otrova.

Zakonski se koristi u cilju zaštite od larvi skočibube za tretiranje semena kukuruza, suncokreta, šećerne repe.  Prodaje se kao prašak žute boje. Po dejstvu, Furadan spada u neurotoksične pesticide, što znači da im se dejstvo bazira na inhibiciji enzima holinesteraze, što kao posledicu  ima paralizu mišića.

Njegova upotreba je zabranjena u Kanadi i Evropskoj Uniji.

Detaljan naučni rad tj. prikaz slučaja trovanja furadanom 35-ST možete pročitati na sledećem linku:
 www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-2457/2011/0350-24571104277A.pdf              =====================================================

Kreozan  je herbicid, aktivna materija je DINITROFENOL. Zakonski se koristi za prskanje voća. Tridesetih godina prošlog veka korišćen je u Americi kao sredsvto za mršavljenje ali je osamdesetih godina povučen iz upotrebe zbog toksičnosti.

Ukoliko imate instaliran program Office Power Point, pogledajte prezentaciju Vesne Stojanović Marjanović, spec. interne medicine na temu Fatalno trovanje kreozanom. (OVDE)

Takođe je prašak intenživno žute boje.

Kreozan

Po dejstvu je metabolički toksin koji sprečava pretvaranje metaboličke energije u ATP – organsko jedinjenje koje u organizmu normalno  "čuva" energiju.

Oba toksina se u organizam unose preko kože, udisanjem i  gutanjem, što znači da se pas najčešće otruje, a da nije pojeo već samo dotakao ili pomirisao otrov.

Simptomi su vrlo slični: u oba slučaja se javlja vrlo povišena temperatura, dahtanje, povraćanje i  pojačano lučenje pljuvačke, malaksalost.  Temperatura se kod trovanja furadanom zaustavlja oko 40° C dok kod trovanja kreozanom  raste i preko 42°, što i dovodi  do vrlo brzog smrtnog ishoda.  Kod trovanja  furadanom se pojavljuje i dijareja  sa grčevima kao i grčevi mišića i nekoordinisano kretanje.

Prva pomoć:  U oba slučaja prvo rashladite životinju kvaseći je vodom. Možete dati aktivni ugalj na usta, ali nemojte gubiti vreme sa ispiranjem želudca jer  imate 20-tak minuta da nešto uradite.

Nikako nemojte davati psu mleko.

Potrudite se da što pre stignete do veterinara.


Terapija se sastoji od nadoknade tečnosti, sredstava za obaranje temperature i aplikacije atropina kod trovanja furadanom (kod trovanja  kreozanom atropin je kontraindikovan) uz  konstantno rashlađivanje dok se temperatura ne stabilizuje.

===============

Što se preventive tiče, jedino što se može uraditi je da se prijave slučajevi  trovanja i da se insistira na toksikološkoj analizi pronađenog otrova  kao i uginulih životinja.

Ukoliko se nađe otrov, treba obavestiti vlasnike pasa putem društvenih mreža i medija.

Podelite ove korisne informacije sa svojim prijateljima!Pet Wellness Eva      DVM Dragana Petković
      Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
      Pariske komune 27, Novi Beograd
      011 2690 118


.... divljina

 

2003-2013 © Životinjsko carstvo