.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Porođaj mačke (ili psa)


Porođaj vaše ljubimice je važan, srećan i uzbudljiv događaj u kući. S obzirom da je porođaj kod mačke i kuje sličan, pričaćemo o ovom događaju uopšteno, sa naglašavanjem onih momenata koji su različiti.

Trudnoća kod obe vrste traje od 58 do 65 dana, a po nekim autorima i 68. dan od parenja je poslednji dan kada se može očekivati normalan porođaj i vitalno potomstvo.

Mačja ljubav

Preporučuje se mesec dana nakon parenja uraditi ultra zvuk kako bi se utvrdilo koliko ima beba i da li su normalno formirane za taj uzrast. Sa 45 dana mogu se videti i skeleti beba.

U celom tom periodu ishranu vaše ljubimice treba prilagoditi povećanim i posebnim potrebama majke.

Ukoliko ni do 65. dana nema nikakvih znakova bliskog porođaja, neophodno je uraditi ultra zvuk da bi se videlo stanje, broj i veličina plodova i stanje materice i reagovati izazivanjem - indukcijom porođaja ili se odlučiti za carski rez.

24-48 sati pred porođaj, buduća mama počinje da traži skrovito mesto u kući, gde će da se porodi, i intenzivnim umiljavanjem potvrđuje dobar odnos sa osobom u porodici od koje očekuje pomoć i podršku.

Kuje obično prihvataju mesto koje smo im namenili (boks ili kotilicu), dok mačke pokušavaju da uđu u orman ili da naprave leglo u vašem krevetu i uglavnom im se ne sviđa korpa koju ste joj namenili.

Vaše je da pripremite ležaj sa dovoljno otkuvanih i ispeglanih prostirki koje posle možete baciti, malo višu temperaturu u prostoriji, oko 22°C, (neki autori savetuju čak 25°C), nekoliko sterilnih gaza za brisanje novorođenih mačića ili štenaca, alkohol, makaze i konac i da obezbedite mir porodilji - sklonite druge životinje i malu decu kojoj ne možete objasniti da ne diraju bebe.

Ponekad i kuje i mačke osim osobe od poverenja koju su same izabrale, ne dozvoljavaju pristup drugim osobama, pa može doći do povreda previše radoznalih osoba ujedom ili grebanjem.

Porođaj mačke

Porođaj se odvija u tri stadijuma:

Pripremni stadijum je period od oko 12 sati pre prvih beba.
Znaci koje sami možete primetiti su:
- stomak je tvrđi, spušten na dole i odvojen od kičme udubljenjem na bokovima,
- pad temperature na oko 37°C,
- smanjen apetit,
- intenzivno lizanje,
- pojava guste bele sluzi što znači da je došlo do otapanja cervikalnog čepa i
- otvaranja grlića materice.

Slabe kontrakcije postoje, ali se ne vide spolja. U nekom momentu izađe i malo veća količina tečnosti. U našem primeru to se desilo u 21h

Stadijum porođaja beba počinje kontrakcijama. Kod prvog porođaja kontrakcije mogu da traju i 15 minuta, a kod sledećih porođaja posle 3-4 kontrakcije pojavljuje se prvo posteljica u obliku tamnog balončića, koji pukne, pa iz nje izađe prvo plodova voda koja je bez boje i mirisa, a ubrzo posle toga i beba.

Mladunče obično ide napred glavom, ali često može da ide i zadnjim nogama što nije problem ukoliko nije prevelika. Nekada mače ili štene izlazi u posteljici koju majka pregrize, oslobodi glavu bebe i očisti je intenzivnim lizanjem, a onda pregrize i pupčanu vrpcu i pojede posteljicu. To se ponavlja sa svakiom bebom, a razmak između izlaženja pojedinih beba zavisi od njihovog položaja u rogovima materice: prve dve izlaze jedna za drugom u razmaku od 10-20 minuta, dok sledećima treba više vremena dok se spuste iz roga materice do porođajnog kanala.

Skoro sve mačke i većina kuja ovaj deo posla obave same. Ovaj stadijum normalno traje do 24h. U našem slučaju prvo mače je rođeno u 05h, drugo u 05:10, treće u 05:40, četvrto u 06:25 peto u 07h, i šesto u 09:15h.

Pomoć veterinara u ovom stadijumu jeste neophodna:
- kod brahicefaličnih vrsta koje imaju kraću gornju vilicu od donje. Tu spadaju persijske mačke i egzote, a kod pasa bokseri, buldozi, pekinezeri, mopsovi, ši-cu i sl.
- ako mama ne ume da izvadi bebu iz posteljice iako ima normalnu vilicu
- kod prevelikih ili deformisanih plodova (vidi se na ultrazvučnom pregledu)
- ako kontrakcije uopšte ne postoje
- ako kontrakcije postoje, ali nema ploda više od 2-3 sata
- kad beba stoji u kanalu sa glavom ili nogama napred, a ostatkom tela unutra duže od 10 minuta.
- prošlo je 5 sati od poslednje bebe, a sigurni ste da ima još beba u materici
- kad postoji jako krvarenje ili neprijatan miris i tamno zelena boja plodove vode

Ono što sami treba da uradite da ne bi izgubili vreme dok veterinar ne dođe, je da izvadite bebu iz posteljice, ako majka to sama ne može da uradi. Presecite pupčanu vrpcu dezinfikovanim makazama 1-2 cm od stomaka i ako jako krvari podvežite pupak dezinfikovnim koncem. Okrenite bebu naglavačke i obrišite je sterilnom gazom, prvo nos i usta pa celo telo, kako bi oslobodili disajne puteve od plodove vode.

Ako se beba zaglavi u kanalu, možete blago da je povučete, ali nemojte primenjivati veliku silu kako ne bi dočlo do povrede majke ili bebe.

Poslednji stadijum je izbacivanje svih posteljica koje su zaostale. Važno je da ih ima isti broj kao i beba. Bebe su olizane i osušene, oglašavaju se i pokušavaju da uhvate sise.

Porođaj mačke

Prvo mleko koje se luči do 24h posle poređaja zove se KOLOSTRUM i puno je antitela i u tom periodu bebe mogu da ih resorbuju iz creva tako da je jako važno da tada svi sisaju. Promenite prostirku i pustite mladunce da se odmore.

U ovom stadijumu pomoć veterinara je neophodna ako:
- bebe ne sisaju, deluju slabo ili neprekidno glasno cvile
- stomaci im nisu puni mleka i okruglasti
- sise majke su bolne, tvrde i vruće
- sumnjate da je unutar majke zaostala neka posteljica
- majka ima temperaturu preko 39°C ili odbija hranu
- majka ima iscedak neprijatng mirisa.

Majka uobičajeno ima sukrvičast iscedak 2-3 nedelje posle porođaja. U tom periodu održavajte pojačanu higijenu kotilice i peska za mačke. Dva meseca posle porođaja majka treba da se hrani bez količinskog ili vremenskog ograničenja (ad libidum - po želji) pojačanom hranom za kuje i mačke koje doje i u svakom trenutku mora da ima čistu vodu.

Primerom pokazala tai maca Kenija i njenih 6 beba :)

tekst i fotografije: (c) DVM Dragana Petković

Pet Wellness Eva                 DVM Dragana Petković
                 V.A.Pet Wellness EVA
                 Pariske komune 27, Novi Beograd
                 011 2690118


Marketing
.... divljina


 
 
 
 
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo