.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Demodikoza pasa - demodex canisUpoznajmo neprijatelja:

Demodex canis je vrsta šugarca koja parazitira u dlačnom folikulu i lojnoj žlezdi kože. Postoji 68 vrsta ove grupe parazita koji se nalaze na koži sisara, od kojih se dva nalaze na koži čoveka (D. folliculorum I D. brevis) i retko izazivaju zdravstvene probleme.

Prenosi se najčešće sa obolelih pasa na štence ili pse kod kojih je imunitet oslabljen iz bilo kog razloga. Često se zaraze štenci u prvih nekoliko dana života od majke koja je obolela ili je nosilac parazita. Postoji teorija da su svi psi nosioci Demodeksa, i da oboljevaju kad im oslabi imunitet.

Demodex canis

Rase pasa koje su posebno osetljive su:
šar-pei
zapadno škotski beli terijeri
engleski buldozi
boston terijeri
bul terijeri
američki staford terijeri
dobermani
doge
vajmaraneri
erdel terijeri
nemački bokseri
francuski buldozi


Postoje dva tipa demodikoze: lokalizovana i generalizovana.

Lokalizovana demodikoza se manifestuje opadanjem dlake oko usana, očiju, na ušima i na prstima prednjih i zadnjih šapa. Promene su crvenkaste boje i jako svrbe. Psi neprestano češu i grizu zahvaćene delove kože i tako stvaraju povrede koje se sekundarno naseljavaju bakterijama i gljivicama koje dovode do komplikacija u dijagnostici i lečenju. Zbog njihovog prisustva često se previdi osnovni uzrok oboljenja, pa se terapija svodi na davanje antibiotika i antimikotika, kao i kortikosteroida da bi se smirio svrab, što dovodi do još bržeg razmnožavanja Demodeksa. Na ovaj način, ili ako se kasno primeni terapija, nastaje

Generalizovana demodikoza koja se manifestuje promenama na celoj koži koje mogu da budu pretežno skvamozne, ljuspičaste ili pustulozne, gnojne, što obično zavisi od sekundarnih infekcija. Koža izgleda kao da je zadebljala i ima vrlo specifičan, neprijatan miris. Ovaj oblik Demodikoze se smatra teško izlečivim, terapija može da traje više meseci i da se bolest posle dužeg vremenskog perioda remisije vrati, kada imunitet jedinke opadne (najčešće usled teranja ili skotnosti).

Demodikoza pasa

Demodikoza pasa

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom skarifikata (uzorka) kože. Obavezno treba uraditi bris na bakterije i gljivice.

Terapija:
Lečenje se sastoji iz nekoliko koraka:
- Obolelom psu najpre treba obezbediti optimalne životne uslove, dobru hranu, čistu prostirku i umerenu fizičku aktivnost.
- Kupanje u amitrazu jednom nedeljno je osnovna terapija.
Ukoliko je nemoguće kupati ga ili u slučajevima blaže infekcije stavlja se spot-on preparat ili ogrlica na bazi moksidektina, selamektina ili amitraza.

Izlecen od demodikoze
                                      Veseli štenac nakon uspešne terapije u Pet Wellness Eva :)

U generalizovanim slučajevima neophodna je primena ivermektina oralno ili subkutano.
Antibiotici i antimikotici prema nalazu brisa kože daju se paralelno sa terapijom demodikoze.

Sva sredstva koja podstiču stvaranje nespecifičnog imuniteta su dobrodošla u terapiji. Lečenje je nekad neophodno sprovoditi 8 nedelja, a svakako do potpunog oporavka promenjenih mesta na koži.


Pet Wellness Eva                 DVM Dragana Petković
                 V.A.Pet Wellness EVA
                 Pariske komune 27, Novi Beograd
                 011 2690118


Marketing
.... divljina


 
 
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo