.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Krpeljska groznica pasa - babeziozaUpoznajmo neprijatelja

Krpelj pun krvi otpada sa tela životinjeUzročnici ove opasne bolesti su jednoćelijski paraziti - protozoe Babesia canis i Babesia Gibsoni koji parazitiraju u crvenim krvnim zrncima - eritrocitima. Najčešće je prenose krpelji Rhipicephalus Sanguineus i Dermacentor reticulatus. Bolest se pojavljuje sa povećanom aktivnošću krpelja - čim temperatura vazduha pređe 10 stepeni.  

Ovo je bolest kratkog perioda inkubacije i akutnog toka, izuzetno retko se pojavljuje u hroničnom obliku. Može dovesti do uginuća psa već posle 2-3 dana ukoliko se odmah ne preduzme lečenje. Simptomi se često pojavljuju kad je krpelj već uzeo svoj obrok i otišao sa domaćina, tako da ga vlasnici psa ne mogu naći.

Otkrivanje bolesti
Prvi simptomi bolesti su opšta slabost, malaksalost, povišena temperatura (preko 40C), gubitak apetita, anemija, preosetljivost na svetlost, ubrzano, otežano disanje, bolovi u mišićima i zglobovima, tamno obojena mokraća, mučnina, žutica.

U težim slučajevima dolazi do jake anemije, edema pluća, otkazivanja bubrega i jetre. Svi ovi simptomi su posledica raspadanja eritrocita usled razmnožavanja parazita u njima i odbrambene reakcije organizma na bolest.

U slučajevima infekcije izazvane sa Babesia Gibsoni mogu izostati tipični simptomi - temperatura i tamno obojena mokraća, apetit je smanjen, ali pas ipak jede, aktivnost je donekle smanjena, tako da vlasnici ne uočavaju problem ili ga objašnjavaju nekim banalnim razlogom, pa se tako gubi dragoceno vreme.

Jednocelijske protozoe Babesia Canis i Babesia Gibsoni

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom kapi krvi na pločici, a stanje organizma i ‘’šteta’’ koju je parazit napravio - detaljnom biohemijskom analizom krvi.

    Krpelj na ljudskoj koži

Terapija se sastoji od inekcije Imizola koja se ponavlja za 2 nedelje i simptomatske terapije u zavisnosti od stanja organizma : antibiotika, sredstava za sniženje temperature, vitamina, gvožđa, i nadoknade tečnosti koja se daje nekoliko dana.

Odmor, rashlađivanje i lako svarljiva hrana su takođe neophodni za brži oporavak. Ako se terapija da neposredno posle pojave prvih simptoma, dolazi do brzog oporavka.

Frontline ComboNajvažnija preventivna mera je pregled psa posle šetnje u prvim toplijim danima proleća.

Na tržištu se nalazi veliki broj sredstava protiv krpelja u obliku spot on preparata kao što je Frontline Combo (slika desno), rastvora, šampona, i sprejeva, i preporučuje se da cele godine pas bude zaštićen. Ne postoji 100% efikasna zaštita. Svakom psu će odgovarati određeno sredstvo, u zavisnosti od kvaliteta i dužine dlake i učestalosti kupanja, kao i zdravstvenog stanja i sklonosti prema alergijama i kožnim bolestima, ali svakako teba zaštititi ljubimca protiv kožnih parazita. Takođe je jako važno striktno se pridržavati uputstva prilikom upotrebe bilo kog od sredstava protiv krpelja kako bi se maksimalno iskoristilo njegovo dejstvo a bez opasnost po zdravlje psa.


Pet Wellness Eva                 DVM Dragana Petković
                 V.A.Pet Wellness EVA
                 Pariske komune 27, Novi Beograd
                 011 2690118


Marketing
.... divljina


 
 
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo