.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

PKD kod mačaka - policistična bolest bubrega


Persijske i egzotične mačke u opasnosti od PKD
Obzirom da je sezona prodaje februarskih mačića u punom jeku, evo par reči o jednoj bolesti koju ne prenose ni krpelji ni buve ni komarci, već neodgovorni odgajivači.

PKD kod macakaRadi se o dominantnoj autosomalnoj naslednoj bolesti persijskih mačaka i egzota i njihovih mešanaca. To znači da će se 50% mačića roditi bolesni ako bolest nosi samo jedan roditelj, bez obzira na pol. Mačići se rađaju sa cistama na bubrezima, koje se postepeno, sa rastom životinje uvećavaju i vrše pritisak na zdravo, funkcionalno tkivo bubrega.

Bubrezi postepeno prestaju da vrše svoje funkcije - da prečišćavaju krv od raspadnih proizvoda metabolizma, stimulišu stvaranje eritrocita, regulišu krvni pritisak, kao i nivo uree, fosfora, kalijuma, natrijuma i kalcijuma u krvi.

Broj i veličina cista je različita i varira od slučaja do slučaja, od čega zavisi i intenzitet simptoma. Ima slučajeva gde se mačići rađaju mrtvi ili umiru u prvim danima života, a neke mačke sa manjim brojem cista na samo jednom bubregu požive ceo mačji vek, čak duže od 10 godina.

PDK kod mačaka - policisticna bolest bubregaSimptomi su u početku jedva primetni, mačke slabije jedu i nisu preterano aktivne. Kasnije gube na težini, postaju vrlo depresivne, letargične, pojavljuje se povremeno povraćanje koje vlasnici objašnjavaju unetim dlakama.

Kasnije se pojavljuje polidipsija i poliurija – pojačana žeđ i mokrenje. Mokraća je svetla, skoro bez boje i tipičnog mirisa. Mogu se napipati uvećani bubrezi kao dve kugle u stomaku veličine oraha. Pojavljuje se anemija – vrlo blede desni, kao i neprijatan zadah iz usta.

Dijagnoza se postavlja DNK analizom brisa uzetog sa sluzokože usta i sa nešto manje uspeha (95%) - ultrazvučnim pregledom abdomena.
DNK test se ne radi nigde u Srbiji, već se uzorci šalju u laboratorije u inostranstvu!
http://www.animalsdna.com/web/page/feline_pkd_disease_testing

Royal Canin Cat RenalPKD je neizlečiva bolest, ali se život mačeta može produžiti nekim terapijskim metodama. Pre svega treba davati samo dijetalnu hranu siromačnu proteinima i fosforom (npr. Royal Canin Renal) i na taj način rasteretiti bubrege. Lekovi koji vezuju fosfor kao Epakitin imaju istu ulogu. Povremene infuzije fiziološkog rastvora blagotvorno deluju na organizam mačke. Sredstva za smanjenje kiselosti kao i sredstva za sniženje krvnog pritiska takođe olakšavaju stanje.

Preventiva praktično ne postoji, osim ukoliko odgajivači ne garantuju da su im sve mace testirane i PKD negativne.

Dok se ne donesu ozbiljne zakonske regulative o odgajivačnicama, prepušteni smo (ne) savesnom odnosu odgajivača prema kupcima, ali i macama koje se bolesne koriste za razmnožavanje.


Pet Wellness Eva                 DVM Dragana Petković
                 V.A.Pet Wellness EVA
                 Pariske komune 27, Novi Beograd
                 011 2690118


Marketing
.... divljina


 
 
 
 
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo