.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Wikileaks za zaštitu prirode i životinja


Lav

Ilegalna seča drveća. Otmice i krijumčarenje primata da bi bili (opet ilegalno) prodati kao kućni ljubimci. Masovno ubijanje slonova zbog njihovih kljova. Prema zvaničnim podacima, ova vrsta kriminala širom sveta  doživljava neprekidan porast. Novi projekat ima za cilj da postane pandan Vikiliksu (Wikileaks), ali za zaštitu životinja i prirode. Wildleaks pruža "zviždačima" (osobama unutar problematičnih organizacija) bezbedan način da državnim organima ukažu na lovokradice i druge kriminalce koji krše zakone o zaštiti divljih životinja i prirode.

Pod imenom WildLeaks, projekat je započet u februaru 2014. a finansira ga neprofitna organizacija Liga za zaštitu slonova (Elephant Action League). Organizacija ima sedište u Los Anđelesu i pre svega se bavi borbom protiv kriminala vezanog za divlje životinje. Ove ilegalne delatnosti na globalnom nivou donose profit od neverovatnih 17 milijardi dolara svake godine, i spadaju u četvrtu najprofitabilniju ilegalnu trgovinu, prema podacima grupacije Global Financial Integrity koja se bavi istraživanjem svetskih tokova novca.

Kada dojave stignu, one prolaze kroz detaljni profes provera i verifikacija i tek nakon toga budu prosleđene organima gonjenja, objašnjava osnivač Vajldliksa (Wildleaks) Andrea Crosta, koje je i izvršni direktor Lige za zaštitu slonova. Iza njega je 25 godina aktivnosti na poljima istraživanja i zaštite ugroženih životinja i staništa, kao i 15 godina iskustva u oblasti bezbednosti. Jedan je dvoje članova tima koji su otkrili vezu između ilegalne trgovine slonovačom i terorističke grupe al-Šabaab iz Somalije.

                                    Wildleaks

Andrea Crosta kaže da je prva dojava bila o krijumčarenju divljih životinja ili delova njihovih tela u Sjedinjene Države. Neke od dojava su insajderske informacije o trgovini slonovačom u istočnim delovima Afrike, nedozvoljenom lovu na tigrove na Sumatri, ilegalnom trofejnom lovu u Južnoj Africi, nedozvoljenom posedovanju ugroženih vrsta u zemljama Meksičkog zaliva, i ilegalna seča drveća u Meksiku, Malaviju i Rusiji.

Od kako je WildLeaks postavljen na internet, portal je dobio desetine dojava. Do sada je oko 25 njih potvrđeno kao pouzdano i potencijalno korisno. U proseku, WildLeaks dobije nekoliko dojava svake nedelje.

Istraživački posao je dug i prilično složen, kaže Crosta. "Mi nismo zainteresovani u pomaganju hapšenja sitnih lovokradica i trgovaca; mi ciljamo na više nivoe tih aktivnosti. Najveći deo energije se troši na suđenje i zatvaranje sitnih lovokradica na terenu, a pravi problem su veliki trgovci-organizatori i korumpirane vlasti koje stoje iza takvih aktivnosti".

I dok se lovokradice i sitni dileri ovim zabranjenim artiklima osuđuju ili ubijaju, predstavnici zakona nisu uspeli da uhvate one koji kontrolišu ovakve kriminalne operacije. Prema rečima Croste, u pitanju je velika sramota i neuspeh svih - od međunarodne zajednice do lokalnih nevladinih organizacija. "Hvatanje istinskih mafijaških šefova i dalje ostaje u domenu mašte".

U međuvremenu, ilegalni lov se nastavlja. Na početku 19. veka na celom svetu je bilo 17 miliona slonova. Do početka 20. veka, taj broj je opao na 5 miliona. Danas je na Planeti ostalo manje od 500 hiljada slonova.

Više od 97% tigrova je ubijeno u prošlom veku. Crosta dodaje da su lavovi možda sledeća vrsta velikih mački koja će nestati. Njihova populacija je u poslednjih 50 godina opala sa 200.000 na manje od 20 hiljada.


Slonovi
Lovokradice su ubile 100.000 slonova u Africi za samo tri godine

WildLeaks prima dojave u četiri kategorije, od kojih je jedna predviđena za posledice ovih krivičnih dela na ljude. Ovo obuhvata eksploataciju ranjivih zajednica od strane kriminalnih organizacija, gde novac od ilegalnog lova odlazi oružanim ili terorističkim grupama, ili pomaže ekspanziju ilegalnih aktivnosti - npr. kada se oružje kupljeno za ubijanje slonova kasnije koristi za pljačku banke.

Podizanje svesti o o negativnim posledicama koje ovakva krivična dela imaju na ljudsku populaciju može pomoći da se podigne broj zainteresovanih za rešavanje samih uzroka. Ovo posebno važi za Kinu i druge Azijske države u kojima je novostečeno bogatstvo stvorilo ogromno tržište za slonovaču.

“Mi želimo da započnemo razgovor ne samo o slonovima i nosorozima, već o ljudima koji stradaju i ljudskim pravima” dodaje Crosta.

Izvor: www.wildleaks.com/ Katharine Gammon
Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
   

2003-2014 © Životinjsko carstvo