.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Praktični saveti za vlasnike “džepnih kućnih ljubimaca”- tj. glodara

 

Sve je više vlasnika takozvanih “džepnih kućnih ljubimaca” to jest sitnih glodara. Ovde pre svega mislimo na kuniće, pacove, činčile, morske prasiće. Sve ove životinje spadaju u dve osnovne grupe: glodare i lagomorfe. Ova klasifikacija je napravljena na osnovu razvoja zubala, koje je donekle slično kod svih navedenih životinja, možemo čak reći isto, a opet toliko različito, ako ga pratimo od vrste do vrste.

Latinska reč rodere koja znači glodati, po kojoj je grupa životinja i dobila naziv glodari, označava red zivotinja koje se ističu svojim prednjim zubima, sekutićima i vrstom hrane koju jedu ( biljojedi su uglavnom, iako su neke vrste pacova svaštojedi).

Glodari su inače najveći red među sisarima, sa velikim brojem rodova u koje spadaju miševi, pacovi, morski prasići, dabrovi, činčile, nutrije i drugi.

Red Lagomorpha se uglavnom sastoji od familije Leporidae gde spadaju kunići, zečevi i drugi.

Osnovna razlika između ova dva reda je ta što lagomorfi u gornjoj vilici imaju četiri sekutića (iza dva sekutića koje svi vidimo nalaze se dva manja) za razliku od dva, koja imaju glodari. I kod jedne i kod druge grupe sekutići rastu neprestano tokom čitavog života, tako da je neophodno da ih troše pravilnom ishranom.

Slična stvar, vezana za neograničen rast se dešava kod većine ostalih zuba i kod jedne i kod druge grupe životinja.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Ako je ishrana neprimerena, zubi se nepravilno troše i dolazi do nepravilnog zagrižaja, što konačno dovodi do toga da jedinka više nije u stanju da uzima hranu, a kada vlasnici primate da je jako izmršavila ( nekada je teško primetiti promenu telesne težine zbog prisustva krzna) često je kasno za bilo kakvu intervenciju.

Problem često nije rešiv jednom intervencijom iako ga vlasnici na vreme primate. U zavisnosti o kojim zubima je reč (sekutići ili zubi iza njih), brušenje zuba se mora ponavljati na 3-8 nedelja, dok se ne postigne zadovoljavajući zagrižaj a samim tim i pravilno trošenje zuba. Nekada je neophodno ove zahvate vršiti do kraja života.

Treba izbegavati sečenje preraslih zuba raznim makazama, klještima, jer može doći do pucanja zuba, otvaranja pulpe (kanal u kome su smešteni krvni sud i nerv) i posledične upalne reakcije i infekcije.

Da do ovih ili raznih problema vezanih za rad digestivnog trakta (mekana stolica, suviše tvrda stolica, gubitak apetita, povraćanje) ne bi došlo, obratite pažnju na to šta jede vaš kućni ljubimac i pre nego što ga nabavite dobro se informišite šta je sve ono što bi trebalo da mu obezbedite za normalan i srećan život.Veterinarska ambulanta "Pas, macka i..."Dr vet.med. Tatjana Stevanović

Veterinarska ambulanta “Pas, mačka i…”
Omladinskih brigada 7đ, 11070, Novi Beograd
Tel/Fax: 011 312 1370Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
 
   

2003-2011 © Životinjsko carstvo