Beograd , 14. decembra 2004 ( izvor: EkoForum)
   Vlada Crne Gore je, međutim, već stavila do znanja da je ta deklaracija neće sprečiti u nameri da izgradi hidroelektranu "Buk-Bijela".

Deklaraciju je podržalo 35 poslanika Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Liberalnog saveza, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori, dok je protiv tog dokumenta bilo 29 poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista. Time je stranka na vlasti u Crnoj Gori ostala pri stavu da neće podržati deklaraciju o zaštiti Tare, koju je predložilo nekoliko nevladinih organizacija na inicijativu nevladine organizacije "Most", a prethodno ju je potpisalo oko 11.000 građana.

Ideja o deklaraciji javila se posle saznanja da je planirana izgradnja hidroelektrane "Buk-Bijela" kojom bi bilo potopljeno 12 kilometara kanjona reke od neprocenjivog prirodnog i kulturnog značaja, što je, takođe, izazvalo oštre reakcije u crnogorskoj javnosti, kao i protivljenje ekologa i boraca za zaštitu životne sredine. Prema mišljenju predstavnika NVO "Most" Siniše Stevovića, usvajanjem deklaracije Tara je dobila "večnu slobodu".
>Mislim da je ovo velika pobjeda ekološke svijesti u Crnoj Gori, rijeke Tare, crnogorskih građana i građanske inicijative koja je od početka do danas imala isti cilj<, kazao je Stevović novinarima u crnogorskoj Skupštini, a objavljeno na sajtu NVO "Most".
On je objasnio da je deklaracija tako sastavljena da građani dobijaju završnu reč ukoliko bude postojala dilema da li na Tari treba graditi brane.

Koristan link: www.durmitorcg.com

Vaš komentar