.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Poslušajte prvi put zabeležene unutrašnje zvuke insekata

Ukoliko rukama pokrijete oba uha, čućete zvuke sopstvenog srca i neke od unutrašnjih šumova koji potiču iz unutrašnjosti vašeg tela. To su svima nama dobro poznati zvuci. Naučnici su, međutim, po prvi put, upravo snimili zvuke koji potiču iz tela živih insekata poput muva, komaraca i bubamara. Igor Sokolov i njegov tim na Univerzitetu Clarkson su postigli ovo korišćenjem atomske mikroskopije, veoma osetljivog postupka koji je u današnje vreme čest u primeni nanotehnologija. Njegovom primenom se snimaju oscilacije manjih-od-nano veličina izuzetno tihih zvukova, manjih od amlitude pojedinog atoma i to na neverovatno visokim frekvencijama — do 1,000 herca ili ciklusa u sekundi. Nalik korišćenju stetoskopa, naučnici su postavili sondu za ovaj uređaj na telo svakog insekta kako bi napravili ove snimke.

U budućnosti, ovakav način ispitivanja može otkriti nepoznate osobine i fiziologiju insekata. Takođe, biće moguće pronaći rešenje za mnoge probleme koje insekti uzrokuju.

"Insekti su od izuzetnog značaja, ne samo kao najbrojnija i najraznovrsnija grupa životinja na Planeti, već i kao visoko efikasne bio-mašine sa velikim razlikama u međusobnim veličinama." kaže dr. Sokolov.

"Neki insekti su najveće štetočine u poljoprivredi i veliki suparnik u njihovom korišćenju u odnosu na ljude. Komarci i ostali insekti su istaknuti prenosioci biljnih, životinjskih i ljudskih oboljenja. Takođe, na Zemlji postoje velike površine koje nisu naseljene iz razloga što ih nastanjuju krvožedni insekti."

Poslušajte ove neverovatne i pomalo zastrašujuće zvuke.

Muva
(Makro fotografija muve: Wikimedia Commons)

Muva

Muva 
(zvuk možete poslušati u Windows Media Player-u ili Winamp-u)
                  Bubamara

Bubamara  (zvuk možete poslušati u Windows Media Player-u ili Winamp-u)Komarac

Komarac (Ovde malo pojačajte zvuk pošto je signal prilično slab)

Istraživanje tima koji je predvodio Sokolov je 27, januara 2010. godine objavljeno u magazinu primenjene fizike - Applied Physics Letters.


Atomic force microscopy (AFM)
- atomska mikroskopija ili skenirajući mikroskop sila (Scanning Force Microscope - SFM) je uređaj koji pripada porodici mikroskopa sa skenirajućom sondom (Scanning Probe Microscope - SPM) čiji se rad zasniva na merenju međumolekularnih sila koje deluju između atoma merne sonde i atoma ispitivanog uzorka. Merenje se sprovodi od tačke do tačke, nakon čega se podaci svih ispitanih tačaka prikupljaju u snimak ispitivane površine.

Mikroskopija atomskih sila se zasniva na merenju intenziteta nepolarnih međumolekularnih sila čiji je analitički opis dat izrazom za Lenard-Džonsov potencijal. Intenzitet nepolarnih međumolekularnih sila je zavisan od rastojanja na kome se nalaze čestice čiju interakciju utvrđujemo, što nam omogućuje da merenjem intenziteta sile tačno odredimo na kom se rastojanju od uzorka (atoma) nalazimo. Na osnovu izmerene vrednosti intenziteta sile se rekonstruiše rastojanje od uzorka i to je osnova za formiranje slike koja se dobija metodom mikroskopije atomskih sila. Ako u velikom broju tačaka na površini nekog uzorka izvršimo merenje intenziteta međumolekularnih sila, tada smo u mogućnosti da, spajanjem tih tačaka, dobijemo informaciju o morfološkom izgledu te površine.

Merenja se sprovode pomoću nano-konzole (slika dole) koja predstavlja ključnu komponentu sistema za merenje sila čiji se intenzitet kreće u opsegu nekoliko nanonjutna (1e-9 m).

Nano konzolaKomentari/pitanja

.... divljina

 

2003-2010 © Životinjsko carstvo