.... naslovna

.... galerija

.... svaštara

.... forum

OTVORENO PISMO JAVNOSTI KSS - Kinološkog saveza Srbije)

POVODOM NAJAVE UVOĐENJA TAKSI ZA DRZANJE TZV. "OPASNIH PASA":

OTVORENO PISMO JAVNOSTI KSS (Kinološkog saveza Srbije)

POVODOM NAJAVE UVOĐENJA TAKSI ZA DRZANJE TAKOZVANIH "OPASNIH PASA":

Ovim putem želimo da se oglasimo povodom nove odluke koja se priprema na nivou Beograda o taksama na držanje tzv. "opasnih pasa".

Prema novoj odluci grada Beograda, komunalni inspektori će odlučivati o rasnosti pasa, bez obzira na to kako ga je vlasnik registrovao u KSS. Ovakve stvari su NEDOPUSTIVE!

Da li to znaci da je komunalni inspektor stručniji po pitanju rasnosti pasa od KSS i kinoloških sudija? I da li to znaci da KSS kao član Međunarodne kinološke federacije, jedina ovlašćena institucija u našoj zemlji koja poseduje jedinstveni matični registar rasnih pasa izdaje rodovnike za pse koje komunalna policija ne priznaje?

Rasa ne odredjuje koji je pas opasan

Gradski sekretar za komunalno stambene poslove, gospodin Predrag Petrović je izjavio, citiram "...Vlasnici opasnih pasa ne mogu da budu u istoj ravni sa onima koji imaju miroljubive ljubimce" ... Slažemo se sa gospodinom Petrovićem, ali ko je odredio koje rase pasa su opasne a koje ne? Svaki pas koji nasrne na čoveka je opasan pas, bez obzira da li je u pitanju rasan pas i bez obzira koja je rasa u pitanju.

Što se tiče takse koju grad planira da uvede na takozvane "opasne pse", pitamo se dokle će se neke odluke donositi preko noći bez ikakve konsultacije stručnih institucija? Svi znamo koliko iznosi prosečna plata građana naše zemlje, da li su vlasnici pasa u mogućnosti da plate ovakvu taksu, niko se ne pita...
Pa šta predstavlja uopšte ovakva taksa od 300 eura? Da li to znači da ukoliko vlasnik izmiri ovu taksu, pas neće biti opasan ili...?

Da li na ovaj način treba da prednjačimo u Evropi, jer po svemu sudeći izgleda da ćemo biti prvi u Evropi sa uvođenjem ovakvih taksi selektivno i šta će se desiti sa psima za koje vlasnik nema novaca da plati ovu taksu, da li takve pse treba uspavati mozda ili jednostavno dati gradu na čuvanje jer za ovako veliku taksu novaca nema?

Prema nekim izjavama desi se oko 2000 ujeda pasa godišnje, da li su svi ti psi americki stafordski terijer ili mini bul terijer?

Kada je donesena odluka o polaganju ispita socijalizacije pasa koja bi rešila sve probleme oko toga kako vlasnici treba da se ponašaju po tom pitanju, bili smo konsultovani od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za veterinu, o čemu smo se zajedno dogovorili i pozdravili ovakvu odluku koja je prisutna u celoj Evropi. Mislili smo da je sa tim završeno i da smo rešili probleme. Ovo je prvi put da se neke odluke koje se tiču kinologije jednostavno donose bez konsultacije sa nama.

Ovim putem apelujemo komunalnoj inspekciji da se preispita ovaj predlog i da se ovakva odluka ne donosi bez sastanka koji bi se održao i na kome bi KSS kao stručno lice u ovoj oblasti bio prisutan

Dr Mahmud Al Dagistani
generalni sekretar Kinološkog saveza Republike Srbije

Svaki pas je opasan u rukama opasnog vlasnika