.... naslovna
.... psi
.... mačke
.... ptice
.... konji
.... male životinje
.... galerija
.... forum
... prezentacije
 

Ptice i njihova staništa u Poljskoj - predavanje Poljskog ambasadora

Protekle nedelje, 14. marta, u terminu kada se održavaju redovni sastanci Lige za ornitološku akciju Srbije i Crne Gore [www.ptica.org], u Zavodu za zaštitu prirode Srbije ambasador Poljske gospodin Maciej Szymanski je održao prilično interesantno predavanje/prezentaciju. Tema su bili nacionalni parkovi kao zaštićeni prostori, životinjske vrste i njihova prirodna staništa sa posebnim osvrtom na ptice i njihova staništa.

Prisutni poštovaoci živog sveta prvo su imali priliku da se podsete na osnovne podatke o Poljskoj, njen geografski položaj, veličinu, susedne države, konfiguraciju terena, klimu, kao i njen biljni i životinjski svet.

Poljska je država koja se nalazi u centru Evroazijskog kontinenta, spada u zemlje srednje veličine, tačnije zauizima 312.685 km kvadratnih. Sa zapada ka istoku i severu je okružena Nemačkom, Češkom, Ukrajinom, Belorusijom, Litvanijom i Rusijom. Spada u pretežno ravničarske zemlje iako ima i visokih planina među kojima najviši vrh na Tatrama doseže čak 2499 m nadmorske visine. Većina stanovništva živi u gradovima 62% među kojima je glavni grad istovremeno i najveći - Varšava sa više od 2 miliona stanovnika. Poljska pripada pojasu umerene klime a 99% njenih vodotokova pripada slivu Baltičkog mora.

 

Kada je su životinjske vrste u pitanju, Poljska se ubraja u Evropsko-zapadnosibirsku palearktičku zonu i do sada je u njoj registrovanoj preko 33 hiljade vrsta. Kičmenjaka je 694 vrste od čega 444 vrste čine ptice.

 

Za ljubitelje ptica najzanimljivije mesto je Bjebžanjski nacionalni park koji se na severoistoku Poljske prostire na 59223 hektara. Ovaj deo Poljske naziva se i "Zelena pluća" i ako se izuzmu planine, spada u najhladnije predele ove zemlje. Samo u ovom parku zabeleženo je prisustvo 270 vrsta od kojih se 181 tu i gnezdi.

Grb nacionalnog parka Bjebža krasi sprudnik ubojica [Philomachus pugnax] koji se istina gnezdi na ovom području ali nije taj po kome je park poznat. U pitanju je istočni trstenjak [Acrocephalus paludicola] vrsta ptica kojoj je na svetskom nivou ugrožen opstanak. 1/4 preostale populacije ove vrste živi u Poljskoj od čega velika većina baš u ovom nacionalnom parku.

Bjebža je takođe najvažnije stanište barskog petlića [ Porzana porzana], crnog orla [Aquila clanga], belokrile čigre [Chlidonias leucopterus] i prdavca [Crex crex] u Centralnoj i Zapadnoj Evropi. Takođe, ovaj park predstavlja najvažnije stanište šljuke livadarke [Gallinago media]

Osim po pomenutim vrstama, Bjebža je poznata i po belim rodama kojih u Poljskoj inače ima četvrtina od ukupne svetske populacije.

 

Drugi nacionalni parkovi koji su predstavljeni u predavanju su:
- Narew, poznat kao jedno od najvećih staništa barskih i vodenih ptica,
- Ujscie-Warty, najmlađi od Poljskih nacionalnih parkova, osnovan 2001. godine. Poznat po velikom broju barkih i vodenih ptica.
- Polesie, čiju teritoriju čini zanimljivi surogat tundre i šumo-tundre. Ždral koji se gnezdi u ovom parku odabran je da bude na zvaničnom grbu.
- Bialowieza se nalazi na granici sa Belorusijom, na istoku. Zauzima centralni deo Bjalovjeske prašume, netaknutog šumskog kompleksa koji predstavlja retkost u Evropi. Simbol parka je zubar tj. evropski bizon koji je, iako u prirodi izumrla vrsta još 1919. restauriran u ovom parku 1929. godine. Krdo ovih bizona danas broji oko 250 jedinki.
- Visoravni Guri Stolowe osnovan je 1993. godine i zauzima 63 kvkm na poljsko-češkoj granici. Geološka struktura, geomorfološki i erozioni procesi stvorili su nestvarno lepe pejzaže. Gusto rastinje pogoduju životu tipično šumskih životinja među kojima je zanimljivost muflon doveden sa Korzike i aklimatizovan u ovim predelima.

 

Prisutni na ovom zanimljivom predavanju uživali su u zaista impresivnim fotografijama poljskih fotografa među kojima su bile i fotografije samog ambasadora Szymanskog. Neke od njih možete videti u ovom tekstu.

 

Dok pišem svoje utiske, moram da naglasim da na neki način činim nepravdu ovim prelepim rezervatima prirode pre svega zbog toga što sam od našeg predavača dobio kompletan materijal ove prezentacije, a vama čitaocima prenosim samo deo svega toga. Verujte da svaki od nabrojanih nacionalnih parkova zaslužuje poseban tekst kao i fotografije, mada znamo da je ovakve stvari najlepše videti uživo.

Na kraju, ostaje utisak je da Poljska nama [kao državi/društvu] može biti lep primer rastuće svesti o zaštiti prirode i povećanja broja ljudi koji o njoj brinu.

Zahvaljujem se ambasadoru Poljske Macieju Szymanskom na pomoći u pripremi ove reportaže.

Komentari/pitanja

.... svaštara | vesti

.... oglasi

 

2003-2006 © Životinjsko carstvo