.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... prezentacije

.... forum
Patak dobio 3D protezu

Ima li šta lepše nego videti najmoderniju tehnologiju kako pomaže povređenim i nesrećnim bićima da žive bolje?

Patak sa 3D silikonskom protezom

Baterkap, (što je na engleskom ime za žuti cvet Ljutić) je patak koji je rođen u srednjoškolskoj učionici za biologiju u jesen 2012. godine. Rođen je sa levom nogom koja je okrenuta unazad što mu je izuzetno otežavalo hodanje. Iako je pokušana rehabilitacija kako bi se deformitet ispravio, potpuno ispravljanje poremećaja nije bilo moguće. Hodanje je ljutića jako bolelo. U jednom trenutku je dat na čuvanje neprofitnoj organizaciji Utočišće "Pernati anđeli" u gradiću Arlingtonu, u državi Tenesi.

Aktivisti ovog prihvatilišta za ptice su bili prilično zabrinuti za njegovu nogu, jer ga je ovakvo stanje leve noge činilo prilično ranjivim na razne povrede, posekotine i samim tim - infekcije. Kada je 3 meseca, leva noga mu je amputirana. Proteza je morala biti fleksibilna. Iako 3D štampači najčešće ne rade sa savitljivim materijalima, ovog puta su upotrebljeni da naprave kalup.  

Buttercup i njegov čovek Mike Garey

NovaCopy, kompanija koja se bavi 3D štampanjem je donirala korišćenje svoje opreme kako bi se napravio kalup, a leva noga Ljutićeve sestre je poslužila za uzimanje otiska. Kalup je omogućio da se napravi proteza od silikona. Kako su patkama noge izuzetno jake i pokretljive, projektovanje i sklapanje ovakve proteze nije bilo baš lak zadatak. Ipak, nakon nekoliko verzija i modifikacija, stvar je uspela! :)

Prošlog leta, patak Ljutić je konačno dobio svoju veštačku nogu i za sada mu ide prilično dobro sa njom.

Na prvom snimku možete videti montiranje konačnog modela proteze ovom veoma srećnom patku:A ovde ga možete videti kako hoda! :)
Ukoliko želite da pratite ovog sada već svetski poznatog patka, posetite njegovu Facebook stranicu.


Komentari/pitanja


                                      

.... divljina

.... svaštara / vesti

   

2003-2014 © Životinjsko carstvo