....naslovna strana

....pretraživanje

Kanarinci, drugi deo

Ako ste odlučili da kupite kanarinca, najbolje vreme za to je jesen, počev već od septembra meseca, kada je ponuda u zoo prodavnicama i kod odgajivača najveća. Odgajivači će se truditi da svoje mlade ptice udome što pre i što bolje, ostavljajući samo jedan par za razmnožavanje tokom sledeće sezone. Na jesen mlade ptice već imaju novo perje i spremne su za prodaju ali ukoliko vam je želja da nabavite iskusnog pevača bolje je da kupovinu odložite do novembra kada se stabilizuju i mogu se procenjivati pevačke sposobnosti svakog pojedinca. Kupovinu, naravno, obavljate ujutru kako bi ptica imala čitav dan da se adaptira novom okruženju. Osim toga, iskusni odgajivači vam pticu neće ni prodati po mraku pošto je to vreme u prirodi rezervisano za san pa svako uznemiravanje može loše uticati na razmnožavanje.

Preostaje da odlučite gde da kupite kanarinca? U zoo prodavnici ili kod odgajivača? Prednost prodavnice je veliki izbor, a ujedno ćete tamo i obezbediti svu potrebnu opremu za kavez i široku paletu hraniva i vitamina. Odgajivači, međutim, nude i konsultacije oko izbora hrane i uslova gajenja, ostaju u prisnijem kontaktu sa ljudima koji pticu preuzimaju i uvek će vam rado biti na usluzi, pouzdanim savetom. Jedino vam preporučujemo da izbegavate kupovinu poštom jer je takav put pravo mučenje za pticu pa joj kada do vas stigne sigurno neće biti do pesme.

Što se tiče kaveza i njegove opreme, postoje finese na koje treba obratiti posebnu pažnju. Dno treba da je pokriveno slojem rečnog peska debljine oko 1-2 cm. Za razliku od papagaja koji sa nogama nema puno problema, kod kanarinca se često pojavljuje problem sa prstima pa se preporučuje da umesto klasične plastične prečke koja se kupuje u zoo prodavnici, debljine oko 12 mm – što je predebelo za stopalo ovog malenog pevača – jednostavno u kavez ubacite nekoliko tanjih grana iz obližnje šume ili parka. Pri upotrebi klasične prečke, ptica je prinuđena da neprekidno drži prste u istom položaju što često izaziva deformaciju. Prečke od prirodnih grana su različitih debljina čitavom dužinom pa ptica ima mogućnost da vežba prste i noge, što rado čini šetkajući napred-nazad po kavezu. Na taj način takođe i skraćuje nokte koristeći u tu svrhu debelu koru drveta kao turpiju. Zato je najbolje korisititi brezove ili vrbove grane, poželjno je da budu debljine toliko da ptica ne može potpuno da ih obuhvati ali i da se smenjuje debljina ka kraju. Dovoljno je da u kavezu srednje veličine umesto dve prečke postavite prirodne grane i to dve horizontalne i jednu poprečnu, samo vodeći računa da ih ne ukrštate nad hranilicom.

 

Ove vesele pevačice je jako poželjno i efektno držati u većoj volijeri, sobnom kavezu većih dimenzija. Novu jedinku, međutim, ne možete tek tako pustiti u već oformljenu ptičju zajednicu gde već postoji red i gde su ptice naviknute jedne na druge. Na taj način biste samo poremetili život grupe jer ove ptice već znaju gde da traže vodu i hranu, gde da odmaraju i spavaju a formirani par čak ima i teritoriju koju zajedno brani. Za novajliju je sve nepoznato i on se ne može orijentisati. Trebao bi da pronađe svoj kutak i da se nakon nekog vremena osveži vodom i obrokom a često se dešava da on samo ostaje danima u svome kutku zbunjen okruženjem, nakostrešenog perja, a nije retkost i da ga ostale ptice toliko proganjaju da danima nema pristup hrani i vodi. Za ovako majušnu pticu to može biti problem koji preti fatalnim okončanjem. U prirodi se ovakva situacija ne može dogoditi jer hrane ima svuda a ptica može postepeno i sa distance da se upoznaje sa novim susedima. Zato je socijalizacija neophodna pa ćete najbolji rezultat postići ako kavez sa pridošlicom postavite pored volijere jer će tako ptica sa bezbedne udaljenosti posmatrati život grupe, uočiće mesto gde su smešteni hrana i voda, gde se odmaraju ostali članovi društva a ujedno će se i ostale ptice navići na njega. Nakon 7 do 10 dana pticu možete pustiti u volijeru gde će se ubrzo i sama opustiti.

I upamtite, ptice nisu stvorene da žive u sićušnim kavezima te im omogućite što veći prostor za život i kretanje.

Knežević Jasmina

Komentari

 

....nestali     ....ko je autor
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     zahvaljujem se....
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
   
   
   
     
     
       
       

2004 © Životinjsko carstvo