.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... prezentacije

.... forum
Čaplja
Ovu vrstu ptica odlikuje zbijeno telo sa dugim vratom i snažnim kljunom. Dugim nogama gacaju po plićacima gde se hrane ribom, vodozemcima, puževima i rakovima.

Većina čaplji služi se u pronalaženju plena oštrim vidom dok motri na najmanji pokret ispod vodene površine.

Čaplje imaju nekoliko adaptacija za kretanje i nalaženje hrane u plitkoj vodi. Dugaćke noge im omogućavaju da perje ostane suvo dok ispružaju pokretljiv vrat i glavu prema vodi. Noge imaju četiri razmaknuta prsta i to tri okrenuta napred i povezana kožicom koja služi za raspodelu težine ptice prilikom hodanja po mulju ili močvarnoj vegetaciji. Kada love čaplje savijaju vrat u položaj u obliku  slova '' S ''.

Kada opaze plen one munjevito zamahnu glavom napred i hvataju plen. Dugačak i šiljat kljun je efikasan alat za izvljačenje životinjica iz mulja. Jedino kašikare imaju pljosnat kljun koji je pri vrhu prošijen u obliku kašike. One pomoću ćelija čula dodira gacaju po mulju i zamahujući kljunom levo-desno kroz vodu dolaze do hrane. Većina čaplji se hrani pojedinačno kako bi izbegle da im druge ptice uznemire lovinu a uveče se okupljaju u grupe na noćenja.

Sve čaplje se gnezde u društvu istovrsnih ptica. Njihova gnezda su velika, grubo sastavljena zdanja što stoje na polomljenim stabljikama trske ili na drveću. Prostor oko gnezda odlikuje se jako neprijatnim mirisom i opustošenim drvećem, jer izmet čaplje sadrži u sebi veliku količinu kiseonika. Kolonije mogu brojati i do tri stotine gnezda.

U Srbiji se gnezi i obitava osam vrsta čaplji i to: Siva, Velika bela, Mala bela, Mala žuta, Čapljica, Bukovac, Kašikara, Gak i Purpurna čaplja.

Siva čaplja (Ardea cinerea)
Najčešća i najraširenija čaplja u Evropi. Mužjak i ženka su spolja gledano isti. Dok lovi ona stoji uz ivicu vode i vreba. Čim joj riba priđe, ženka se naginje napred i delimično ispruža vrat pre nego sto plen iznenada uhvati, a zatim ga proguta odmah ili ako je riba veća odnosi na kopno. Ova čaplja prva počinje sa gnežđenjem. Mužjak i ženka zajedno grade gnezdo i to na visokom drveću a ređe i na trsci. Zenka snese 3-5 jajeta.

 Siva čaplja

Velika Bela (Egretta alba)
Veličine je sive čaplje. U XIX veku na hiljade ovih ptica je ubijeno da bi njihova pera krasila šešire dama u Beču i drugim metropolama. Perje joj je sasvim belo a noge i stopala crna. U sezoni gnežđenja dugaćko ukrasno leđno perje visi pozadi preko kratkog repa. Jedinke brane svoju teritoriju u okviru grupe. Gnezdo pravi u šašu i trsci a u retkim prilikama na drveću. Zenka snese 3-4 jajeta a mlade bele čaplje su agresivne što često dovodi do smrti slabijih mladunaca. Zimi se udružuje u jato od 50-ak ptica radi lakšeg prezimljavanja.

 Bela čaplja

Mala bela (Egretta garzetta)
Za razliku od velike bele, mala bela se ne boji toliko ljudi. Znatno je manja od velike bele. Gnezdo pravi na drveću pored reka i močvara. Gnezdi se u kolonijama i do 100 parova. Ženka snese 3-5 jajeta.

 Mladunče čaplje

Mala žuta (Ardeala ralloides)
Česta ptica, gnezdi se po trsci i žbunovima sa ostalim čapljama. Ženka snese 4-6 modrozelenih jaja. Lovi pojedinačno šćućurena u trsci i u stanju je da satima stoji nepomično čekajući da nešto ulovi. Zbog toga je zovu i '' danguba''. Kod nas dolazi u aprilu i ostaje do septembra.

 Mala žuta čaplja

Čapljica (Ixobrychus minutus)
Čapljica je najmanja čaplja u Evropi. Gnezdi se pojedinačno u trsci. Ženka snese 2-7 jajeta. Često lovi u parovima, stojeći u trsci tik jedna do druge.

 Čapljica
  Čapljica
Gak (Nycticorax nycticorax)
Za razliku od većine ostalih čaplji gak se hrani noću ili u sumrak. Hrani se pojedinačno a gnezdi se u kolonijama sa ostalim pticama. Dobro se penje pa se često može videti po korenju ili granama uz ivicu vode. Kao i velika bela čaplja gak je bio proganjan i ubijan ne bi li se njegova pera našla na šeširima Evropskog plemstva. Gnezdo pravi na drveću i u žbunju a ženka u maju mesecu snese 3-5 jaja.

 Gak
  Gak
Bukavac (Botaurus lentiginosus)
Sa prugama i šarama kao i smeđim perjem, bukovac je izvrsno prilagođen životu u trsci i močvari. Nekada je bio česta ptica a danas je ugrožen i spada u zaštićene vrste. Gnezdi se u rano proleće a ženka snese 4-6 jaja. Kad oseti da je u opasnosti ispruža glavu prema nebu i stojeći nepomično u trsci skroz se stopi sa njom, tako da ga je jako teško primetiti. Zbog toga ga zovu još i nebogled.

Mrka čaplja (Ardea purpure)
Nešto je manja od sive čaplje. Hrani se kao i sve ostale čaplje ribom i vodozemcima. Gnezdi se u manjim kolonijama a gnezdo pravi tik iznad vode gde ženka snese 4-6 jajeta. Nešto je ređa u odnosu na ostale čaplje.

 Mrka čaplja


Tekst i fotografije: copyright Predrag Kostin Siva čaplja

.... divljina

.... svaštara / vesti

   

2003-2007 © Životinjsko carstvo