.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... prezentacije

.... forum

Ornitološki Eldorado - Rezervat prirode Ottenby


Kako u šali piše u jednom turističkom vodiču: „Da biste našli rezervat prirode Ottenby, sve što vam treba je mapa sveta u džepu. Kad pređete preko velikog mosta kod Kalmara (koji  spaja ostrvo Öland na kome se rezervat nalazi, sa kopnom južne Švedske) samo skrenite desno i idite 60-ak kilometara dok ne stignete do mora i dok ne osetite da su vam noge već mokre. Dalje od toga i ne možete ići, a i bolje od toga biti ne može!“

Rezervat prirode Ottenby

I zaista, rezervat prirode Ottenby je pravi ornitološki Eldorado, kako za milione migrirajućih ptica kojima je ovo kljucno mesto za odmor nakon preletanja više od 300 km prostora iznad otvorenog mora, tako i za stotine posmatrača ptica iz celog sveta koji dolaze da posete rezervat svake godine. Samo na području rezervata do sada je zabeleženo 377 vrsta ptica, pa stoga i ne čudi podatak da je na ovoj jedinstvenoj lokaciji još davne 1946. godine sagrađena opservatorija za posmatranje ptica.

Godišnje se ovde prstenuje oko 20.000 ptica, što dalje olakšava praćenje njihovog kretanja i otkriva kojim putevima se ptice sele, gde provode zimu i sl.

Inače, u Švedskoj postoji 3200 rezervata prirode, i 28 nacionalnih parkova. Ove godine se u Švedskoj, a i uopšte u Evropi, slavi stogodišnjica od proglašenja prvih 9 nacionalnih parkova 1909. godine. To su takođe bili i prvi proglašeni nacionalni parkovi u Evropi.

Dok se kolima kroz rezervat približavamo svetioniku "Långe Jan", koji je sa visinom od 42 metra najviši svetionik u Švedskoj, put nas vodi pored širokih pašnjaka i vlažnih livada na kojima se hrani mnoštvo ptica. Samo neke od vrsta koje smo tu videli su: obična belka (Oenanthe oenanthe), žalar blatarić (Charadrius hiaticula), zlatni vivak (pluvialis apricaria), velika carska šljuka (Numenius arquata), mala carska šljuka (Numenius phaeopus), muljača (Limosa limosa), polojka (Actitis hipoleucos) i crvenonogi sprudnik (Tringa totanus). Pored obale bezbrižno čupkaju travu belolike guske (Branta leucopsis), kanadske guske (Branta canadensis) i  divlje guske (Anser anser) sa mladuncima.

obična belka (Oenanthe oenanthe)  žalar blatarić (Charadrius hiaticula)  zlatni vivak  velika carska sljuka

mala carska sljuka  polojka

muljaca

divlje guske sa mladuncima

U jatu Sprudnika ubojica (Philomachus pugnax, slika dole) koje je sletelo baš nedaleko od nas, šareni mužjaci u “svadbenom perju” se šepure i udvaraju ženkama ne mareći mnogo za zainteresovane posmatrače kraj puta.

Sprudnik ubojica

Malo dalje, na samo par metara od puta gnezdi se prelepa ptica ostrigar (Hematopus ostralegus)! Mislim da su svi posetioci koji su prošli putem tih dana, zastali baš na tom istom mestu da fotografišu ostrigara na gnezdu. Ostrigaru to sve nije nimalo smetalo dok je brižno ležao na jajima naizgled uživajući u popodnevnom suncu nakon kratkotrajne kiše.

Ostrugar

VivakOsim ostrigara na ovim livadama se takođe gnezde i mnoge druge vrste ptica među kojima je i i vivak (Vanellus vanellus, slika desno), čije smo mladunce videli kako praćeni budnim okom majke, gacaju po okolnim baricama tražeči hranu.

Zašto je to sve tako otkriva tabla pored puta na kojoj se (natpisom na nekoliko svetskih jezika) posetiocima skreće pažnja da se drže obeleženih puteva i staza, i da kretanje van staza nije dozvoljeno. Tokom godina, izgrađeno poverenje između ptica i ljudi dovelo je do toga da se ptice ovde osećaju bezbrižno u prisustvu ljudi, dozvoljavajući im da uživaju u posmatranju njihove svakodnevnice: udvaranju, inkubiranju jaja, ishrani mladunaca...

Stižemo do svetionika pored koga se nalazi Muzej ptica, sagrađen jos 1961 godine. Ulaz u muzej je besplatan, a ii razno-razne brošure o posmatranju ptica, Ottenby rezervatu i uopšteno o ostrvu Öland  (na tri jezika: švedskom, nemačkom i engleskom) takođe možete besplatno dobiti na ulazu. Sam muzej se sastoji od jedne velike prostorije, neobično osvetljene odozgo, dok se na zidovima sa strane nalaze edukacioni monitori. U centralnom delu prostorije nalazi se veliki globus ispred koga su postavljeni mali monitori sa slikama nekoliko vrsta ptica. Pritiskom na dugme pored odabrane vrste ptice, možete na globusu videti osvetljenu putanju puta koji ta ptica pređe tokom svoje seobe sa jednog kraja sveta na drugi, dok na monitoru ispred globusa možete pročitati i pređenu razdaljinu tokom seobe u kilometrima, kao i druge zanimljive podatke. Zanimljivo je i ogromno gnezdo surog orla koje u prirodnoj veličini stoji na zidu, kao i veoma verno napravljen drveni orao na gnezdu. U okviru muzeja nalazi se takođe prodajna izložba prelepih fotografija na platnu, zatim suvenirnica sa privescima, nalepnicama i plišanim pticama, kao i knjižara gde možete kupiti knjige o pticama na raznim svetskim jezicima.

Muzej ptica
 
Odmah pored muzeja ptica, nalazi se i restoran Fågel Blå (Plava ptica) gde pored ručka možete uz kolače i topao čaj uživati u fantastičnom pogledu kroz prozor koji gleda na sam rt. Osim mnoštva velikih kormorana (Phalacrocorax carbo) koji se odmaraju na oblim stenama nedaleko od obale u društvu foka i raznih vrsta galebova među kojima je i crni galeb (Larus marinus), ovde se takođe može videti i gavka (Somateria mollissima) veoma lepa i neobična vrsta patke, tipicna za morska priobalna područja severne Evrope. Još jedna lepa patka koja je veoma česta na Ölandu je utva (Tadrona tadorna) koja se ponekad može videti i u našim krajevima.

Razigrane male i obične čigre (Sterna albifrons i Sterna hirundo) koje non stop prelecu, povremeno se obrušavajuci u more u pokušajima da ulove neku ribicu, svakako će vam izmamiti osmeh na licu.

Gavka levo i cigra desno
 
Po odlasku iz restorana naše sledeće odredište je osmatračnica ptica na Schäferiängarna - Schäferi livadama koji se prostiru u istočnom delu rezervata na oko 55 hektara i jedne su od najvećih, ako ne i najveće, livade u Evropi. Stotinama godina ove livade su služile za košenje i proizvodnju sena. U današnje vreme neke livade se još uvek kose dok se na drugim uglavnom napasa stoka. Košenje livada i ispaša su veoma bitne kako za raznovrsnost biljnih vrsta tako i za ptice koje se na ovim livadama gnezde i kojima pogoduje niska vegetacija, a to su: muljača (Limosa limosa), sprudnik ubojica (Philomachus pugnax), crnotrba sprutka (Calidris alpina) i sabljarka (Recurvirostra aveosetta).

Dok sa osmatračnice teleskopom posmatramo ptice i kopitare na  Schäferi livadama, koje zbog niskog drveća čudnih oblika, i raznih visokih žbunova pomalo asociraju na neku afričku savanu, sa suprotne strane osmatračnice, pruža se sasvim drugačiji pogled na Ottenby lund –šumu Ottenby i jednu baru obraslu trskom koja liči na malu oazu za barske ptice ušuškanu između šume i livada. Na bari se dve liske (Fulica atra) svađaju oko teritorije, a nedaleko od njih spokojno plivaju ćubasti gnjurac (Podiceps cristatus) i par patki gluvara (Anas platyrhynchos).

Na osmatračnici nam se pridružuje jedan stariji bračni par birdwatchera koji se ljubazno pozdravljaju sa nama i započinju ćaskanje o tome sta smo zanimljivo od ptica videli toga dana. Takvi su uglavnom bili svi Šveđani koje sam ja imala priliku da sretnem tokom mog kratkog boravka tamo; srdačni, druželjubivi i raspoloženi za konverzaciju čak i ako vas nikad ranije nisu sreli.

Odjednom se, uz oduševljenje svih prisutnih, iznad šume u niskom letu pojavljuje eja močvarica (Circus aeruginosus) praveći krug iznad osmatračnice i potom nestajući u gustim krošnjama drveća. Inače, južni deo ostrva Öland i Alvaret - područje ravnica gde preovlađuje suva zemlja, niska trava i proređena vegetacija, je stanište najbrojnije populacije eji livadarki (Circus pygargus) u Švedskoj.Na povratku do kola put nas vodi kroz Ottenby šumu koja je inače najveća šuma na južnom Ölandu. Drveće koje preovlađuje u šumi su breza i hrast čija su pojedina stable stara i preko 300 godina! Od sitnih ptica pevačica uspeli smo da vidimo: običnu travarku (Saxicola rubetra), običnu zebu (Fringilla coelebs), običnu crvenorepku (Phoenicurus phoenicurus), konopljarku (Carduelis cannabina),  kao i razne vrste voljića, mada je spisak vrsta koje ovde borave i gnezde mnogo duži.

Proplanak na samom rubu šume otkriva jos jednu vrstu koja je ovde našla svoje utočište. Ne, nisu u pitanju ptice, ovoga puta u pitanju je jelen lopatar (Dama dama). Bitno je pomenuti da jelen lopatar nije autohtona vrsta za Švedsku i da ih je u rezervat davne 1569. godine naselio kralj Johan III. Današnja populacija broji preko 200 jelena koji se slobodno kreću po rezervatu.

Jelen lopatar

Napuštamo rezervat puni lepih utisaka i sa mnoštvom fotografija. Svojom raznolikošću staništa, biljnih i životinjskih vrsta, rezervat prirode Ottenby ima šta da ponudi svakom zaljubljeniku u prirodu jer se u razno doba godine ovde mogu videti i različite vrste insekata i leptira, a u vreme seobe ptica svaki dan donosi nova iznenađenja! Budući da smo mi bili početkom maja nismo uspeli da vidimo mnoštvo ptica koje se ovde viđaju tek krajem maja i tokom leta i jeseni. Ottenby je svakako lokacija koju ćete kada jednom otkrijete poželeti da posetite ponovo.

Tekst i fotografije
copyright Katarina Paunović, 2009.

Više fotografija sa ovog izuzetnog mesta možete pogledati na:
http://www.wild-serbia.com/gallery/ljudi-događaji/Svedska-2009/index.html

Zanimljive internet stranice:


Komentari/pitanja

                                      

.... divljina

.... svaštara / vesti

2003-2009 © Životinjsko carstvo