.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Psi mogu da nanjuše rak sa skoro 100% sigurnosti
 


Psi, pčele i vinske mušice su neke od životinja koje bukvalno mogu da nanjuše kancerogena oboljenja!

Psi mogu da otkriju rak

Postoji realna mogućnost da će istraživanje i razumevanje načina na koji ove životinje osećaju rak pomoći naučnicima da naprave "elektronski nos" tj. instrument koji bi omogućio brzo i neinvazivno testiranje na rak. Najnovije istraživanje koje je nedavno predstavio dr. Gian Luigi Taverna pruža dokaze o dva psa koji su sa izuzetnom preciznošću bili u stanju da nanjuše rak prostate. Otkrića su javnosti predstavljena na godišnjem sastanku Urološke asocijacije S.A.D. iz Orlanda.

Kako je rano otkrivanje ključno u borbi protiv raka, najbolje je otkriti poremećaje pre nego pacijenti osete prve simptome, što nije uvek moguće uobičajenim metodama. Neke bolesti, poput kancera pankreasa ili jajnika, ne pokazuju vidljive simptome sve do trenutka kada su šanse za izlečenje već jako male. Analize krvi i mokraće su spore i skupe, što ih čini nepraktičnim za rutinske preglede.

Neke životinje imaju veoma dobro razvijena čula njuha koja im omogućavaju da u vazduhu koji izdišemo ili u mokraći nanjuše određene isparljive organske materije (tzv. VOC - volatile organic compunds) koje su karakteristične za neke vrste kanceroznih oboljenja. Životinje poput pasa se mogu obučiti da reaguju na određeni način kako bi upozorili na prisustvo bolesti, dok su neke vinske mušice uspešno genetski modifikovane da svetlucaju kada osete supstance karakteristične za rak.

Dr. Taverna i ovčarka LiuItalijanski naučnici su koristili dve trogodišnje ženke nemačkih ovčara, Zoi i Liu, koje su prethodno prošle dugotrajnu obuku i bile angažovane na otkrivanju eksploziva. Nakon pet meseci pozitivne motivacione obuke u Veterinarskom centru italijanskog Ministarstva odbrane, psi su angažovani da onjuše čak 430 uzoraka urina. Ovoga puta zadatak im je bio da identifikuju rak prostate.

Od 430 uzoraka urina, 200 je uzeto od pacijenata za koje se znalo da imaju rak prostate, a ostalih 230 je služilo kao kontrolna grupa. Iznenađujuće, jedan pas je bio u stanju da sa 100% sigurnosti identifikuje obolele od raka, i da potvrdi kontrolne uzorke sa 98% preciznosti. I drugi pas je imao odlične rezultate: 98.6% otkrivenih uzoraka od obolelih pacijenata i 96.4% kontrolnih. Ukupno, oba psa su imala 16 pogrešnih pozitivnih i 4 pogrešna negativna rezultata. I pored ovako ohrabrujućih rezultata, neophodno je dalje istraživanje kako bi se potvrdili ovi rezultati, uz korišćenje drugih pasa i drugih uzoraka.

Iako doktori verovatno neće zapošljavati pse kao asistente koji bi vas na redovnom lekarskom pregledu njuškali, naučnici kažu da je najvažnije upravo ono što tek treba da objasne - a to je način kojim se isparljive materije otkrivaju čulom njuha. Kako kaže vođa tima, Dr. Taverna, ova studija nam otvara mogućnost standardizovane dijagnostičke metode koja je široko primenjiva, jeftina i neinvazivna. "Korišćenje pasa za otkrivanje raka prostate bi smanjio broj nepotrebnih biopsija a takođe bi se lakše usmerila pažnja na pacijente sa visokim rizikom od ovog oboljenja."

On ističe da je priroda supstanci u mokraći koje su karakteristične za obolele od raka prostate za sada nepoznata, i da bi njihovo definisanje pomoglo u pravljenju instrumenta koji ih može prepoznati. Dr. Taverna dodaje da je pseće čulo njuha čudo prirode, navodeći da kada je u pitanju otkrivanje eksploziva, nijedan do sada napravljen uređaj ne može da se poredi po efikasnosti i uspešnosti sa psećim njuhom.

Psi imaju oko 40 puta više olfaktornih ćelija (receptori u sistemu čula njuha) od čoveka (5 miliona prema 200 miliona ćelija). Postoji još puno nepoznatih kada je u pitanju mehanizam kojim ovo čulo otkriva tragove isparljivih organskih materija.

Danas se u svetu u mnogim laboratorijama životinje koriste za otkrivanje raka jetre, jajnika, pluća i prostate. Cilj u ovom polju istraživanja je razvitak uređaja koji će spojiti spektometriju i gasnu hromatografiju i koji bi brzo i praktično mogao da analizira laboratorijske uzorke.Izvor vesti: ReutersKomentari | pitanja

 

.... oglasi

 
 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2014 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!