.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Proleće u Haskilendu - Ponte di Legno

April 2014.

Ponovo smo u Italijanskoj školi za obuku mašera (vozača psećih zaprega) u mestu Passo di Tonale na prelepim Dolomitima, koju već 30 godina vodi zaljubljenik u ovaj sport Armen Kačikijan (Armen Khatchikian).

Proleće u Huskyland-u - Ponte di Legno 2014

Našu prethodnu reportažu o ovom magičnom mestu možete pročitati u prošlogodišnjem tekstu: Mesto gde snovi postaju stvarnost - Huskyland - Ponte di Legno

Vanja Ćirić, jedan od retkih mašera u Srbiji i ja smo pozvani da na kraju zimske sezone pomognemo Armenu da se pripremi za dug period do sledeće zime. Stižemo u kenel na Veliki Četvrtak, 17. april, posle 12 sati vožnje. Pošli smo iz Beograda gde je uveliko došlo proleće, a zatiče nas sveže napadao raskvašen sneg. Posle srdačne dobrodošlice od Armena i 45 pasa, dogovaramo se o svemu što treba uraditi za 7 dana i ja počinjem da shvatam kako izgleda život u Haskilendu van sezone.

Vanja i Armen

Ujutru je osvanuo divan sunčan dan, a mi se bacamo na posao. Sunce je otopilo sneg koji je padao u toku noći, tako da je dobar deo kenela u blatu i vodi. Posle jutarnjeg obroka, uzimamo u ruke lopate da bi sklonili krpe snega koji se topi i pravi bare oko psećih kućica. Prokopavamo kanale da bi otekla nakupljena voda. Armen to zove ’’Gardening.’’

Proleće u Huskyland-u - Ponte di Legno 2014

Psi radoznalo gledaju šta radimo i sklanjaju se na prosušenu zemlju ili na krov kućica. Nerado ulaze u kućice, a razlog je mokra slama koja se nakvasila od vode i blata koju su uneli na nogama. Sledi još jedan ozbiljan posao - zamena slame u svih 45 kućica. Krovovi kućica se skidaju, pa je lako pokupiti mokru slamu. Armen i Vanja donose suve bale slame, pa kolicima odnosimo staru, i postavljamo suvu slamu na sve 4 terase u kenelu. Mokra slama se pali na mestu određenom za to. Psi nestrpljivo čekaju da njihova kućica dođe na red, i odmah uskaču unutra nameštajuću i grickajući slamu. Maze se, valjuškaju na leđima i pokazuju nam kako je sad mnogo udobnije. Sledi dovlačenje džakova hrane za pse iz kamioneta sa puta preko skijaške staze, na kojoj ima još oko 70 cm snega, u pseću kuhinju.

Proleće u Huskyland-u - Ponte di Legno 2014

Armen se posebno brine o nekoliko starijih pasa koji su u ’’penziji’’ i kuji Džeki koja ima dijabetes. Lokalni veterinar Vitorio je postavio dijagnozu. Za sada je na terapiji tabletama koje pojačavaju lučenje insulina i specijalnoj veterinarskoj dijeti za dijabetičare. Armen se detaljno raspituje o režimu ishrane i načinu davanja insulina, ako dijeta i oralna terapija ne budu od pomoći. Džeki kao i ostali psi koji se više ne trče: Anuš, Vingo, Tašir, Džef, Nort i Goris su bili lideri u zapregama i Armen se ponaša prema njima kao prema starim prijateljima.

Proleće u Huskyland-u - Ponte di Legno 2014

Njihove kućice su postavljene odmah pored kuće i njima se obraća posebna pažnja. Proleće u Haskilendu nije ni malo romantično ni za pse ni za Armena. Promenljivo vreme sa puno kiše ili mokrog snega sa svim problemima koje donosi, kao i nemogućnost treninga ni sa sankama, ni sa biciklom ili polarisom donosi loše raspoloženje u kenel.

Armen je nezadovoljan i zbog toga što van skijaške sezone nema puno posla, što znači da nema priliva novca, a samo troškovi održavanja kenela, hrane i veterinara su ogromni. Jedino čovek sa puno entuzijazma i ljubavi prema psima i ovom sportu kao Armen Kačikijan može da ostane 30 godina aktivan. On priprema proslavu ovog jubileja koji je malo mašera na svetu dostiglo.

Proleće u Huskyland-u - Ponte di Legno 2014

Kako to zvuči kada psi horski zavijaju poslušajte na ovom kratkom video zapisu iz kenela:U toku letnjih meseci, Armen primenjuje dog treking, hodanje ili trčanje sa psima na planini. Promocija ovog sporta održava se već nekoliko godina u Italiji kao manifestacija Advantix running gde deca i maldi iz urbanih sredina zajedno sa svojim četvoronožnim prijateljima učestvuju u trci kroz parkove. Ove godine trka će biti održana 8. Juna u Milanu. Pokrenut je i projekat Richiamo del parco, u slobodnom prevodu: Povratak parkovima koji je održan u oktobru 2012 u Veneciji o čemu sledi reportaža.
    
"keep on dreaming boy, cause when you stop dreamin' it's time to die." - Shannon Hoon (1967-1995)

Pogledajte i ostale fotografije iz Haskilenda :) 
Tekst i fotografije: Dragana Petković - Sva prava zadržana - All rights reserved 2014.

Pet Wellness Eva
Linkovi:
Huskyland
Yukon Quest

Komentari | pitanja

 

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2014 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!