.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Kad pas ostane sam kod kuće - 2. deo

U prethodnom tekstu smo pobliže pogledali zašto psi ne vole ostati sami i kako smisliti ritual koji im pomaže kod navikavanja. Nekim psima nikada nije problem da ostanu sami kod kuće.

Nije tačna priča da psi koji nisu vezani za vlasnika ne prave probleme!

Nažalost, nema pravila koji pas će samoću podnositi bez problema. Veliku ulogu igra sam karakter psa a još veću njegova dotadašnja iskustva.

Vežbe su namenjene sprečavanju ''sindroma samoće'', kojeg možemo razumeti kao fobiju. Kada pas malo cvili, da bi privukao vašu pažnju, to još nije bolest. Međutim, svakako se može razviti u velik problem.

Kada imate psa sa ''sindromom samoće'', ne pitate više kako ga prepoznati. Verujte mi, kada to jednom vidite, apsolutno ste sigurni. Psi su u trenutku kada vas više ne vide ubeđeni da će uginuti, da sami ne mogu da prežive. Kod njih je nagon čopora toliko jak da se izbezume kada ostanu sami. Nažalost je to jako čest problem, ali vlasnici ne žele pričati o tome.

Ako se na vreme prepozna, može puno toga da se reši. Sečam se vlasnice vajmeranke, prekrasne kuje, koja je svaki put kada bi je ostavljali samu doslovno uništila stan. Vlasnica je sa mužem prilagodila posao, tako da je jedan radio prepodne a drugi posle podne. Pas je sam bio svega pola sata. Ali u ta pola sata je stan izgledao kao da je prošao tornado preko njega.

Jednog dana je uspela pocepati tapete sa zidova. Najstrašnije u celoj priči je to, da je kuja imala 4 meseca... Uz puno strpljenja su rešili situaciju i renovirali stan.

Sa vežbama možemo puno toga sprečiti, pošto ćemo smisliti situacije u kojima je pas nagrađen kad mirno pričeka. Loša iskustva ćemo svesti na minimum. Naše ponašanje u tim vežbama igra najbitniju ulogu.

                        
                                            Štene bi, prirodno, htelo da ste uvek pored njega

Počnite sa jednostavnim i kratkim treningom. Pripremite neku poslasticu za psa, zavežite ga (metar dugačak povodac) za radijator ili neki teđak deo nameštaja i kažite mu da pričeka. Udaljite se nekoliko koraka. Ako ostane na mestu, odmah se vratite, dajte mu nagradu i završite sa vežbom. Ako krene za vama i mirno se zaustavi - odmah ga nagradite. Ako pas zategne povodac a ipak mirno pričeka, isto ga tako nagradite. U slučaju da počne da cvili, urla i izbezumi se a vi ste svega korak od njega - možete očekivati probleme. Ne tražite izgovore i ne umanjujte ozbiljnost situacije. Ako je moguće, potražite pomoč stručnjaka i to odmah! Što je mlađi pas, više toga se može sprečiti.

NIKAKO I NIKADA NEMOJTE NAGRADITI PSA DOK CVILI ILI LAJE!!!

Budite svesni, da pas ne zna kakvo ponašanje tražite od njega. Zato nikako ne obraćajte pažnju na psa, dok vuče, otima se, laje, cvili, skače i radi sve ono, što ne bi treabao da radi kada ga ostavite samog.

Nemojte zaboraviti da psu nije ništa strašno, da bude na metar od vas vezan za radijator. Ne može baš ništa loše da se mu desi. Nemojte mu pričati, ne gledajte ga, ne milujte ga, čak ni ne razmišljajte o tome da se mu događa nešto loše. Bilo kakva potvrda njegovog ponašanja (što može biti najneviniji ''Pa dobro je, nemoj da laješ...'') je potvrđivanje da je strah i paranoja dobra. A vi želite psa naučiti da lepo i mirno čeka. Jednostavno izdržite i pričekajte da se pas smiri. Nemojte se pomerati, čučnuti, razgovarati telefonom, pušiti cigaretu, nego budite potpuno usredsredeni na psa ali potpuno mirni i opušteni.

Samo čekajte, i u trenutku kada se pas smiri, tj. prestane da laje, cvili i skače, idite mirno do njega, dajte mu nagradu, odvežite ga i posle nekoliko minuta iziđite u šetnju.

Bitno je UHVATITI TRENUTAK SMIRENOSTI !

Ne čekajte da kuca mirno sedi celi minut, pošto to nećete dočekati. Iskoristite prvi trenutak mirnoće i tako malom pokažite, da je to to što se traži od njega. Neki psi od samog početka mirno čekaju. To čekanja u stvari nije pravo čekanje, jer traje samo sekund ili dva, ali je OSNOVA ZA MIRAN ŽIVOT. Nemojte čekati sa nagradom tako dugo da se štene unervozi. Iskoristite prvi trenutak mirnosti i nagradite ga. Ako napravite tri koraka i mali je miran, okrenite se, dajte mu nagradu, poigrajte se i idite u šetnju.

 

Tih pet sekundi je POZITIVNO ISKUSTVO, bez kojeg pas nemože naučiti, šta želite od njega! Kada je u pitanju čekanje u stanu, nije bitno, dali pas leži, sedi ili stoji. Čak nije ni potrebno da obrača pažnju na vas. Čekanje u stanu nije isto kao vežba "sedi" gde se pomaknete nekoliko koraka i pas mora da ima potpunu pažnju na vas.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Vežbajte nekoliko puta na dan i postepeno produžite vreme i broj koraka. Danas ste napravili pet koraka, sutra šest i tako dalje. Uvek iskoristite kucinu smirenost i nagradite ga. Nemojte se dovesti u situacije, da mali počne lajati. Kada sve to ide lepo i mirno, idite na teže vežbe.

Isto tako zavežete psa ali niste više usredsredeni samo na njega, nego recimo sednete i čitate novine. Sve to kratko traje, tako da posle nekoliko pročitanih reči (nemojte da stvarno čitate, gledajte šta radi pas, čitanje je samo neka vrsta kamuflaže) idete do psa, nagradite ga i poigrate se. Polako produžujete vreme, sve dok možete recimo na miru popiti kafu. Uz pomoč tih vežbi pas shvati, da nije ništa loše, ako je njegovo kretanje ograničeno. Nije to kazna, nego samo malo smirivanja, posle kojeg svaki put dođe igra i šetnja.

U sledečem koraku nestanete iz vidokruga psa. Isto tako ga zavežete, kažete mu, da pričeka ali idete u drugu prostoriju. Nemojte zatvarati vrata i odmah se vratite. Bitno je, da nestanete samo za sekund i da uhvatite i nagradite mirno ponašanje. Posle nekoliko treninga možete zatvoriti vrata, kroz koja se otišli i produžiti vreme. Sve do sad je mališan shvatio, da nije ništa loše pričekati i ostati na jednom mestu, jer se vi kad tad vratite, što znači igru i nagradu. Sada je vreme, da psa odvežete i jednostavno mu kažete, da pričeka a vi idete u drugu prostoriju. Posle nekoliko sekundi se vratite i nagradite ga.

Uz sve vežbe, ako ste na pravilan način nagradili psa, možete mališana ostaviti u stanu na par minuta. Isto kao u vežbama mu kažete da pričeka, ostavite mu neku igračku i brzo se vratite. Polako produžujete vreme i u krajnom cilju može pas nekoliko sati ostati sam, bez stresa i neugodnih situacija. Nikada, bez obzira, koliko bio naviknut, nemojte zaboraviti na njegove potrebe, što se tiče hrane, vode, šetnji i obavljanja nužde.

Puno sreće i strpljenja!

Maja Šparovec
Kaizen dog club

Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
   

2003-2010 © Životinjsko carstvo