.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Parkovi za pse u Beogradu - april 2012.
Kao što je to većini vlasnika pasa na teritoriji grada Beograda dobro poznato, poslednjih godina se gradske vlasti sve intenzivnije bave pitanjem kućnih ljubimaca ali i uličnih pasa. Ova do tada zakonski nedovoljno uređena oblast postaje predmet interesovanja zakonodavaca zbog usaglašavanja zastarelih propisa sa zemljama u okruženju i EU.

Na republičkom nivou je modernizacija zakona bila od velike važnosti pre svega zbog trgovine domaćim životinjama koje se koriste za ishranu, pa je istovremeno došlo i do izmena i promena zakona za sve druge domaće životinje uključujući kućne ljubimce. Danas važeći Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije možete u celosti pogledati OVDE.

Gorepomenuti Zakon je važan iz razloga što se na njega (i još dva druga zakona) "naslanjaju" sve kasnije odluke i propisi koji određuju prava i obaveze vlasnika kućnih ljubimaca.

Dalje, na nivou grada Beograda je na snazi Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

Prema toj Odluci , vlasnici imaju pravo da psa sa povodnika puštaju na javne površine samo u vremenskom periodu od 22h do 09h narednog dana (zimi 20h uveče do 10h izjutra), osim u slučaju posebno ograđenih, namenskh parkova za pse u kojima je dozvoljeno puštanje pasa tokom celog dana.

Na papiru stvar donekle prati logiku, iako trenutno na teritoriji Beograda postoji samo 5 takvih ograđenih parkova za pse. Njihova ukupna površina je manja od 7000 kvadratnih metara, i naravno, ne zadovoljava ni deo realnih potreba. Svih pet parkova za pse je, na postojećim javnim zelenim površinama ograđeno u 2011. godini, na sledećim lokacijama: Tašmajdanski park, Karađorđev park, Tiršova ulica, Mostarska petlja i Bele vode. Pri kraju teksta možete pogledati lokacije svih parkova za pse u Beogradu na Google mapi, kao i njihove površine.

Sve parkove za pse smo obišli u jednom danu, 31. marta 2012. a evo i utisaka...

U tri od pet parkova je bilo kesica za skupljanje izmeta. (naravno, njihov nedostatak ne oslobađa vlasnika obaveze čišćenja iza svog ljubimca!)

U svih pet parkova nije bilo smeća, tipa stakla, papira ili plastične ambalaže.

Kante za smeće kao i posebne kante za izmet pasa su u svim parkovima bile ispražnjene i bez oštećenja.

Rekviziti i klupe su u svim parkovima neoštećeni i čisti.

Ako zanemarimo nedovoljan broj ovakvih površina, gledajući ih kao izdvojene celine, mogao bi se brzopleto steći utisak da stvari ne stoje loše, međutim taj utisak nestaje bez traga kada priđete bliže i obratite pažnju na detalje...

Park za pse kod mostarske petlje

Ograđene površine su u većini slučajeva skučene i male, a situaciju dodatno pogoršava gusto rastinje koje u slučaju parka na mostarskoj petlji zauzima bar petinu ionako malecnog parka (manje od 1000m²). Tu onda kao šlag na tortu dolaze čelični rekviziti koji onemogućavaju i samu pomisao o istrčavanju psa u tom prostoru.

Park za pse kod mostarske petlje

Ideja je verovatno bila da se psima omogući nešto poput prepreka koje se koriste u agility sportu , ali je izvođenje ideje prepušteno komunalnom preduzeću Gradsko Zelenilo koje se, bez sumnje, odlično razume u ograde i žardinjere ali nedovoljno u kućne ljubimace i njihove potrebe.

Pomenute prepreke su postavljene preblizu jedna drugoj, oblik i dimenzije su neadekvatne a spoljne ivice su oštre i predstavljaju opasnost za psa u trku ali i za vlasnika koji bi pokušao da na ovim rekvizitima trenira svog psa. U agility sportu se najčešće koriste drvene prepreke baš iz ovog razloga...

O brzopletosti graditelja takođe govore i naknadno vareni čelični flahovi na prorezima u ogradi koji su nastali zbog konfiguracije terena. Ove dorade su prisutne u dva parka i kako metal nije zaštićen bojom, ovako zarđao izgleda veoma ružno. Pogledajte i sami...

Park za pse kod mostarske petlje

Na ulasku u svaki park stoje table na kojima su korisnici upoznati sa pravilima korišćenja parka. Iako postavljene pre manje od godinu dana, folija se na većini tabli već počela odlepljivati...
Ipak, bez izuzetka se može jasno pročitati pod kojim se uslovima parkovi mogu koristiti:

1. Pas mora biti pod stalnom kontrolom vlasnika ili vodiča.
2. Vlasnici su odgovorni za svaku štetu nanetu drugim psima i ljudima od strane svojih pasa.
3. Svi si koji ispolje prve znake agresije moraju biti udaljeni iz parka. Psi sa takvih karakteristikama obavezno moraju nositi korpu.
4. Zabranjen je ulazak: skotnim ženkama, ženkama u teranju, bolesnim i povređenim psima.

5. Ne uvoditi štenad mlađu od 4 meseca i štenad koja je nevakcinisana.
6 . Zabranjen je ulazak dece mlađe od 8 godina. Deca svojim ponašanjem mogu izazvati agresiju pasa ili uplašiti pse. Ovo pravilo se uvodi isključivo zbog bezbednosti vaše dece.
7. Držati psa na povodcu pri ulasku i izlasku iz parka.
8. Pokupiti otpad od psa, kao i svaki drugi otpad (opuške od cigareta, omote, papire...)
9. Nikada ne ostavljati psa bez nadzora.
10. Svi psi moraju biti zdravi, čipovani i vakcinisani protiv zaraznih bolesti.
11. Ne unositi hranu. osim hrane za pse. Ne unositi staklo ili bilo koje drue potencijalno opasne predmete koji mogu ugroziti pse i posetioce parka.
12. Nije dozvoljeno unošenje alkoholnih pića u park
13. Ovaj parkje namenjen posetiocima koji su spremni da podrže ograničenja parka i ne može se koristiti za spontana društvfena okupljanja.

Budite odgovoran vlasnik psa. Održavajte prostor bezbednim i čistim.Dobronameran vlasnik psa ne može zameriti ni jednu reč sastavljaču ovih pravila.

Nažalost, za kraj ostaje utisak koji zasenjuje sve prethodne utiske, sve zakone i odredbe, sva prava vlasnika, potrebe pasa i eventualna neslaganja...

Reč je naime o količini psećeg izmeta koja doslovce prekriva teren u svim postojećim beogradskim parkovima za pse. U ovom tekstu doduše nećete videti nijednu fotografiju koja to ilustruje ali verujte na reč da su proporcije bezobrazluka, nekulture i nehigijene (ne svih ali...) vlasnika pasa zastrašujuće.

Ono što najviše brine je činjenica da ovakve stvari ne zavise od broja parkova za pse, ni od zakona ili jedne i druge vlasti. Šta vi mislite, ko je kriv?

Gradska vlast je obećala izgradnju još puno ovakvih parkova tako da od njih to i očekujemo, a što se tiče vlasnika četvoronožaca, tu izgleda samo nepopularne mere mogu doneti rezultaze...

                           ______________________________________________________


U nastavku teksta slede Google mape sa položajem parkova za pse i njihovim površinama...


Park za pse kod mosta Gazela na mostarskoj petlji
Površina: 965.76 m²


Park za pse Bele vode
Površina: 1516.39 m²Park za pse Bele vode
  Najslabije posećen (verovatno zbog udaljenosti od naselja) pa i najčistiji park za pse na Belim vodama.
Park za pse u Karađorđevom parku na Vračaru
Površina: 981.84 m²Park za pse u Karađorđevom parku na Vračaru
                                          Karađorđev park, doslovce prekriven psećim izmetomPark za pse u Tiršovoj ulici na Vračaru
Površina: 500 m²Park za pse u Tiršovoj ulici
Park za pse Tašmajdan
Površina: 2253.12 m²Komentari
| pitanja

.... oglasi

 
 
 

2003-2012 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!