....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija

Razumevanje neverbalnog načina razmišljanja  

Terapija
   Psi koji su previše uznemireni kada su ostavljeni sami skoro po pravilu uživaju punu pažnju i maženje svog vlasnika kada god to žele [ili traže] kada je vlasnik kod kuće. Primenjujući koncept "slika" na ovaj međusobni odnos mogli bi reći da pas vidi sebe kao onog koji upravlja ili navodi vlasnika. Kada želi da se mazi, on ćušne ili na drugi način stimuliše vlasnika, koji potom ispunjava želju psa. Pas želi napolje, cvili pred vratima ili pred vlasnikom i vrata bivaju otvorena. Približava se obrok, pas cvili i šeni i večera biva servirana. Kada vlasnik ide iz jedne u drugu sobu, pas je ili ispred, "vodeći" vlasnika ili odmah iza. Ovo je realnost njihovog odnosa, barem u svesti psa. Međutim, kada vlasnik odlazi, protivno želji psa, životinja je očekivano uznemirena, a problematično ponašanje počinje...Događa se lajanje, žvakanje, trkaranje levo-desno, samopovređivaje, neuobičajeno kretanje creva, uriniranje po kući, itd.

Problem "liderstva" se može savladati predstavljanjem nove stvarnosti psu: realnosti u kojoj se pas strpljivo ali uporno uči nekim jednostavnim stvarima, kao što su npr. da sedne kada god zatraži pažnju ili maženje, ili kadagod vlasnik želi da psu posveti pažnju ili da ga mazi. Svako "Sedi!" ili koja god da je komanda u pitanju ["Lezi!" je odlična za izrazito tvrdoglave pse] se glasno nagrađuje uz 3 do 5 sekundi maženja kada se pas veselo pušta sa "Dobro!" ili "Dosta!". ("Dosta!" je odlična reč za otpuštanje jer se ne koristi toliko često kao "Dobro!")

Ako izrazito tvrdoglav i liderski nastrojen pas odbija da posluša što će većina i učiniti kada shvati da se njihov odnos sa vlasnikom obrće naglavce, ignorišite situaciju i nastavite sa nekom potpuno drugom aktivnošću koja nema veze sa psom i pritom ga ignorišite. Neki psi su odbijali da pozitivno reaguju najduže do 4 dana pre nego što su pristali na ulogu sledbenika umesto lidera. Koliko god dugo da traje, posle nekoliko dana predstava koju pas ima o sebi evoluira od lidera koji izdaje naređenja do onog koji ih prima bez protesta pre maženja, večere, izlaska napolje, penjanja na kauč, itd.

U kretanju po kući,kada god pas krene ispred Vas, jednostavno se okrenite i nastavite na suprotnu stranu. Ovo se mora ponavljati sve dok pas ne počne da strpljivo ide iza Vas, ili još bolje, da Vas uopšte ne prati. Takođe je dobro, mada ne i presudno, vežbati komande "Lezi / Sedi!" sa povećavanjem trajanja tokom nekoliko dana nedeljno.


i malo dete može kontrolisati pravilno vaspitanog psa...

Slike prenaglašene emotivnosti
  Većina pasa sa sindromom "Sam u kući" se ponašaju preterano emotivno kada se njihovi vlasnici vrate kući a neki se previše uznemireni čak i kada se regularno vreme za odlazak približava. Kako bi zamenili ovakve emocionalno preterano stimulativne slike, sedite u miru oko 5 minuta pre odlaska, u prostoru u kome će pas ostati. Gledanje psa u oči i verbalna komunikacija nisu dozvoljeni. Posle ovoga ustanite i izađite bez gledanja ili obraćanja kućnom ljubimcu.

Po povratku kući, uđite tiho i ignorišite psa sve dok se on sam potpuno ne smiri. Tada ga veselo pozdravite ali kratko, i to što dalje od vrata kroz koja ste ušli. Ova nemilosrdna rutina vrlo brzo zamenjuje prejake emotivne slike o odlascima i vraćanjima sa slikama mira i spokoja.
Sada nastupa najteži deo za većinu vlasnika pasa:

Po povratku kući, sve je ispreturano i u haosu! Jastuci su iscepani ili je stolica opet iskidana, ili gomilica izmeta "krasi" ulazna vrata, ili slično. Ako uzmemo u obzir da je pas u prošlosti imao suprotstavljene slike o Vašem vraćanju kući, apsolutni je imperativ da bukvalno nikakve emocije niti ijedan delić pažnje bude posvećen rasturenim ili uništenim stvarima. Umesto toga, posle 5 minuta ignorisanja, psa bi trebalo pozdraviti i odvesti dalje od "mesta zločina" a zatim ga mirno izvesti napolje ili u drugu sobu i ostaviti ga samog dok se nered ne pospremi. Ovakvim postupanjem se izbegava kreiranje novih [ili podsećanje na stare] suprotstavljenih slika emotivnih reakcija ili interakcija sa uništenim predmetima, izmetom, itd.
U svojoj praksi ovo sam uvek zvala "tajnim spremanjem". Pomenuti postupak je činio čuda kao deo korektivnih programa u dijapazonu od kopanja zemlje u bašti do vaspitanja štenadi. Razlog zašto je ovo toliko efektivan dodatak korektivnim programima ostaje da tek bude naučno objašnjeno na zadovoljavajući način. U međuvremenu, možemo slobodno reći da je odsustvo slike vlasnika i nereda korisnije nego njeno prisustvo.

"Sve u svemu"

To je otprilike sve. Psi "misle" u slikama a mi možemo oblikovati i menjati njihovo ponašanje na mnogo različitih načina ako želimo da razmišljamo kao i oni. Na primer: možete simulirati situaciju u kojoj automobil škripeći gumama koči uz glasnu sirenu i to baš u momentu kada pas stupa na ulicu sa trotoara, posle čega sledi pohvala psa zbog povlačenja unazad. To će biti veoma važna vežba što se tiče negativnih "slika". Ipak, postupak se mora ponavljati sve dok pas ne počne da izbegava ulicu čak i kada automobila uopšte nema. Učenje komande "Nazad!" zahteva izgovaranje imena psa praćenog oštrom komandom, što će biti zvučna slika koja se vezuje isključivo za pozivanje nazad kada je to neophodno, i reči pohvale karakteristične samo za ovu komandu, uz koje ide i par kratkih tapšanja rukama u čučećem položaju. Uz ovu kombinaciju, pozitivne slike mogu vaspitati psa koji će pouzdano poslušati svaku Vašu komandu i zatim doći po svoju pohvalu. Posebno je važno da naučite psa da ovu komandu izvršava i kada je van Vašeg vidokruga.

Loren Eiseley, The star thrower.
The following article was first published by DOGWORLD Magazine. It is presented here to convey the concepts behind Campbell's humane, non-punishment systems for correcting problem behavior in pet animals. Please feel free to copy the article and use it as a means of spreading the word for a more enlightened approach to pet animal ownership. If you use it in a club publication, newspaper or magazine, etc., please mention it also appears in "Behavior Problems in Dogs," 3rd. ed. (1999) and in the New "Better Behavior in Dogs," 1999, A Guide to solving all your dog problems, (Direct Books - (800) 776-2665).

Vaši komentari

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    

   

Ako Vam se svideo ovaj tekst pročitajte:

# Kako psi misle?

# Ponašanje, socijalizacija i obuka

# Saveti za nove vlasnike pasa 1

© 2003-2010  Životinjsko carstvo

....pretraživanje