.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Kliker trening pasa - kako početi sa treningom


Nastavljamo seriju tekstova o klikering načinu obuke pasa.
Prethodni tekstovi su "Uvod u klikering" i "Klikering pojmovi".

Za početak treninga su vam potrebne četiri stvari – pas, kliker, nagrada i 2-3 minuta vremena.

Pas – nije bitna starost, veličina, rasa pa čak ni prethodno znanje. Puno bitnija je vaša namera, da psa nešto naučite.

Kliker – mala sprava, koja liči na igračku, možete je kupiti u pet šopu, školi za pse ili poručiti preko interneta. Na tržištu se pojavljaju klikeri u obliku šape, i sa raznim dodacima/ukrasima. Najbolji je najobičniji mali plastični kliker sa metalnim jezičekom.

Nagrada – može biti bilo šta, što pas voli. Hrana, igračka, maženje, šetnja, igra sa drugim psom,… Na početku najbrže i najbolje rezultate da mirišljava hrana, koju pas obožava. Viršla, pečeno meso, kačkavalj, keksi, voće, sve to naseckano na male komadiče, veličine lešnjaka.

Kliker

2-3 minuta vremena – treninzi trebaju biti kratki ali koncentrisani. Meni lično je merilo o dužini treninga količina hrane, koju potrošim. Pripremite 20 komadića hrane, 5 uzmite u ruku u kojoj držite kliker i kada to potrošite (sa pauzama igre na svakih 5 komadića), tada je kraj treninga. Jednostavno i bez greške.

Klik i njegov zvuk psu na početku ne znače baš ništa. Kada kliknete, pas vas može čudno pogledati ili uopšte ne primetiti. Ako imate psa, koji voli glockati stvari, kliker ne ostavljajte u njegovoj blizini. Može ga izgristi, toliko mu ništa ne znači parče plastike. Možda zvuči paradoksalno, ali što manje pre treninga kliker znači vašem psu, toliko lakši će biti trening sa njim.

Hrana ili svaka druga, za psa ugodna stvar, znači pozitivno, primarno potkrepljenje. To je nešto, što će pas želeti bez učenja. Za razliku od uslovnog pojačivaća, klikera. To je nešto, što će pas tek naučiti - da želi. Tako smo došli i do prve vežbe, koju trebate osvojiti sa svojim ljubimcem. Psu trebate pokazati, da svaki put, kad čuje klik, to znači da će dobiti hranu. Kada vaš ljubimac nauči, da klik znači hranu, taj se zvuk može koristiti za oznaku, "markiranje" poželjnog ponašanja. Posle toga nije više hrana ona, koja motiviše perfektno izvođenje vežbi, nego zvuk "klik".

  Klikering motivacija

 Pre početka, iz svoje glave i ponašanja izbacite kaznu. Kažnjavanje psa u bilo kojem obliku.

Jednostavno, kliker i cimanje jednostavno ne idu zajedno. Ne funkcionišu zajedno. Stalno budite svesni, da je klikering metoda došla od vaspitanja delfina i orki. Kako kazniti biće, koje se nalazi u vodi? Nikako. Ne možete ćak ni pričekati, da ogladni, jer bez hrane dehidrira i ugine.

Svaki put, kada poželite, da kaznite svog psa, jer vam nešto ne ide - ZNAJTE DA NE IDE VAMA. Ne njemu. Psi jednostavno ne greše, pogotovo ne sa klikering metodom. Još jedna stvar je jako bitna. Ljubimci, učeni na taj način, nisu zavisni od hrane. Treneri, koji koriste samo hranu kao nagradu, bez uslovnog pojačivaća, kao sporedni efekat dobiju neželjeno ponašanje – prevelika koncentracija na hranu i ne na vežbu, teško šalju psa od sebe i rade na daljinu i skoro nikako ne rade, kada pas nije gladan.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Puno lakše i efikasnije je koristiti kliker, nego neku reč. Razlog je jednostavan. Kliker se nikada ne menja. Uvek ima isti zvuk, tako da pas uvek zna šta taj zvuk znači. Mi često pričamo u blizini psa i sa njim i kada ne vežbamo. Klik je kratak, precizan i uvek isti. Taj veštački zvuk ne liči na bilo šta drugo, što je prisutno u životu psa.

Sada možemo početi. Sa psom idite na mirno mesto, gde nema smetnji. Pripremite oko 20 komadića hrane. Nemojte koristiti gotovu kupovnu hranu, jer će psu trebati određeno vreme, da je sažvače. Na taj način samo ometate ritam rada. Komadić treba biti mali, da ga pas doslovno proguta. Na početku je najbolje koristiti domaću hranu. Mnogo bitno je, da vam ništa, baš ništa ne ometa trening.

Klikering trening

Hranu pripremite tako, da bez problema izvadite jedan komadić pa drugi i tako dalje. Obratite pažnju da kesica, ako u njoj držite hranu, ne šuška. Nikako ne želite, da to postane uslovni pojačivać za vašeg psa. Zlatno pravilo, koje važi u svim fazama treninga - nemojte kliknuti, ako nemate već pripremljene nagrade, u ovom slučaju hrane. Ne možete zamisliti, koliko mi ćesto ljudi pričaju, da njihov pas ne reaguje na kliker. U doslovno svakom slučaju, kada ih zamolim, da mi pokažu, kako vežbaju, prvo kliknu pa onda pola sata po džepu traže nagradicu, koja je zamotana u pet zavezanih kesica. I u večini slučajeva psu nude hranu, koju uopšte ne voli. Strašno je tako dobru metodu uništiti samo zbog toga, što se bojite da sebi ne zamažete džep!

Nije važno, da li vaš ljubimac sedi ili stoji ali je jako važno, da mu ne dajete nikakvu komandu. Pas je opušten pored vas, vi jednom kliknete i date mu nagradu. Između klika i nagrade neka prođe pola do jedne sekunde. Malo pričekate pa opet klik i nagrada. Tako 5-6 puta. Napravite pauzu, poigrate se i opet serija od 5-6 vežbi. Vežbe trebaju biti kratke i zanimljive!

Psima treba različito dugo, da bi naučili, da klik znači hranu. Prvi dan vežbanja samo ponovimo klik i hrana. Već sledeči dan možete testirati psa. Kliknite i na trenutak zadržite hranu (koji imate pripremljenu u ruci). Ako pas krene prema hrani, znači da je osvojio kliker kao uslovni pojačivać.

Maja Šparovec
Leangi pima - klub za obuku pasa

Komentari/pitanja
.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
   

2003-2011 © Životinjsko carstvo