.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Kliker trening pasa – prve vežbe


U prošlim tekstovima smo se pobliže upoznali sa tim šta je kliker metod i kako psu pokazati da taj „klik“ zvuk nešto znači. Vreme je da kliker počnemo da koristimo u praksi.

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijem od svojih klijenata na početku rada sa klikerom glasi: "Ali kako ćemo to kad moj pas baš ništa ne zna?"

Ili, ono drugo: "A zašto bi to radili kad moj pas već zna?" Moj odgovor je u oba slučaja isti: "Nije bitno". I tako je, nije bitno šta vaš pas već zna, šta ne zna i šta bi trebalo da zna. U svakom slučaju, kliker može da vam pomogne, da poboljša vežbu, preciznost, brzinu ili šta je već vama bitno. Osim toga, poboljšaće vaš odnos i komunikaciju sa vašim ljubimcem.

Nijedan pas nije glup. Postoje psi sa različitim nagonima i iskustvom, naučenim znanjem i urođenim predispozicijama. Isto tako, postoje i različiti vlasnici pasa sa potpuno različitim predznanjem o treningu, predrasudama o metodama i rasama.

Različiti su odnosi sa njihovim ljubimcima, način života i, što je možda i najvažnije, ambicije u vezi sa time šta bi pas trebalo da nauči.

Stoga, pre samog treninga, izbrišite sebi iz glave sve one idealno istrenirane pse, koje vidite na televiziji, u filmovima, takmičenjima i Youtube-u.

Naravno, većinu toga svaki pas može da nauči i većina vlasnika je sposobna da postane dobar trener. Ali... budite iskreni. Vi i vaš pas ste tim. Pravi tim. Koliko god vaš pas bio talentovan, ako vaše strpljenje nije dovoljno, neće biti očekivanog napretka.

Kliker trening pasaI koliko god ste, sa druge strane, vi iskusan trener, ako nemate motiv, nagradu, koja će vašeg ljubimca oboriti s nogu, nećete postići rezultat. Koliko oboje dajete, toliko ćete oboje i dobiti.

Kao što je jednom davno neki trener rekao – svako ima psa kakvog zaslužuje.

Komanda koju svi psi poznaju je njihovo ime. Namerno upotrebljavam izraz poznaju, a ne "znaju". Nažalost, mnogo pasa svoje ime povezuje sa nečim lošim, recimo ljutim vlasnikom, bežanjem, žderanjem nedozvoljenih stvari u šetnji i slično.

Komanda je za psa ono što ste ga vi naučili. Ako svog ljubimca zovete imenom samo kada mu donosite obrok, radovanje će biti neizmerno. Ako ga pozovete samo kada ste zatekli uništen stan, on će to povezivati sa vašom ljutnjom.

Zbog toga je bitno da vi znate šta bi određena komanda trebalo da znači kad jednom bude naučena. Pas o tome ne može da odlučuje, on se samo odaziva na naučeno kad tu reč čuje.

Klikering trening psaPre početka vežbe pripremite nagrade, hranu iseckanu na male komadiće koju vaš pas obožava. U jednoj ruci držite kliker i nagradu, druga ruka je slobodna. Pozovite psa po imenu i ako se veselo okrene prema vama, u tom trenutku kliknite i dajte mu nagradicu.

Nagradu uvek dajete POSLE klika.

U daljem tekstu ćemo to zvati K/N. Pričekajte nekoliko trenutaka, opet recite ime i kad se pas okrene K/N. Ponovite vežbu još 3-4 puta i vaša vežba je uspešno završena. Nakon toga sledi igra, maženje i obostrano zadovoljstvo.

Nagrada na kliker treninguVećina pasa na ime neće reagovati idealno. Nije bitno. Ako vas pas ignoriše, probajte da ga pozovete veselo, sa pištavim glasom. Ako ni to ne funkcioniše, probajte sa nekim neobičnim zvukom. Kad se okrene i čudno vas pogleda, K/N. Nemojte neprekidno ponavljati ime. Ako se nije okrenuo prvi, ni drugi put, neće ni treći. Barem ne iz pravih razloga. Pokušavajte biti zanimljivi. Možete da čučnete, duvate u njega, potrčite, skočite u vis. Cela poenta vežbe je da vas pas primeti i da mu vi kažete da je to baš to što od njega želite. Ako uopšte nije zainteresovan, sačuvajte mirnoću i strpljenje. Možda je sutra bolji dan za trening.

Neki psi će vas pratiti u stopu kada shvate da se tu nešto deli. Budite zahvalni. Imate savršenog ljubimca sa velikim potencijalom.

Nikako i ni po koju cenu nemojte psu stavljati hranu pred nos, sebi na nos ili u usta. To jednostavno nije klikering. Psa želimo da naučimo da ste vi bitni, da će nagradu dobiti kad ga pozovete i POSLE dobro urađene vežbe.


Za početak se naoružajte dobrim nagradama i strpljenjem. Već posle nekoliko treninga vaš ljubimac bi trebalo da zadovoljno maše repom i veselo gleda u vas, kad ga pozovete. Srećno!

Maja Šparovec, Leangi Pima klub za obuku pasa

u sledećem tekstu: Klikering trening pasa – komanda "dođi"Komentari | pitanja

 

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!