.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Kliker trening pasa – komanda „dođi“ DRUGI DEO


Kliker trening pasa Verujem da ste temelj za komandu „dođi“ uspešno naučili. Ako želite da se podsetite, o tome smo govorili u prethodnom tekstu. Kada psa pozovete po imenu i udaljavate se od njega, on vas prati. U trenutku, kada pođe prema vama, klik i nagrada (K/N).

Vreme je da od vašeg ljubimca tražite nešto više, odnodno da podignete vaše kriterijume. Opet pripremite nagradice i kliker i trudite se da to uradite tako da vas pas ne vidi. Kad bude opušteno njuškao po dvorištu ili šetkao po stanu, veselo ga pozovite po imenu. Krenite samo jedan korak unazad. Pošto je psu situacija već poznata, trebalo bi da krene prema vama. U tom trenutku K/N.

Na prvi pogled je ova vežba jako slična prošloj, ali psi mnoge stvari shvate doslovno. Kada vaš pas počne da shvata, da vi UVEK imate odličnu nagradu kad ga zovete, na dobrom ste putu do savršene komande. U njihovim očima na taj način raste poverenje i želja za saradnjom. Takva situacija je potpuno suprotna od one kada odete u park, pustite psa, zovete ga i zovete, na šta se on ne odaziva, a kada konačno i dođe, ljutito ga vežete i odvučete kući.

Tu mesta poverenju nema ako se to dešava svaki put. Jedino što je vaš ljubimac iz takve situacije naučio je sledeće – moj gazda nešto viče i kad dođem, ljut je, kraj je igre i idemo kući. Dok sam se igrao i trčao, ostali smo u parku. Kući idemo samo zato što sam došao. Psi se jako brzo naviknu na vašu viku. Njima ne smeta...


Kliker trening pasa - komanda DOĐI

OK, vratimo se sad na vežbu!

Kliker trening komanda DOĐIZadobili ste poverenje, pas shvata da kod vas uvek ima nešto zanimljivo i da je u vašem društvu baš zabavno. U trenutku kada pas veselo dolazi, vreme je za ubacivanje komande. Postoji nekoliko bitnih i jednostavnih pravila:

1) Komanda mora uvek biti ista. "Dođi" je "dođi" i ništa drugo. Svi u porodici morate koristiti istu reč za istu namenu. Najbolje bi bilo da to zapišete i okačite negde kako na početku ne bi dolazilo do zabune.

2) Komandu kažete u trenutku kada pas radi to što ta komanda znači i pre klika. Ovo možda izgleda malo komplikovano, ali nije. Zamislite situaciju da ste od psa udaljeni oko 10 koraka. Pozovete ga po imenu i kad krene prema vama i bude udaljen 3-4 koraka, kažete „dođi“, kliknete i date mu nagradu. Njegovom ponašanju date ime. Mogućnost greške smanjite na minimum.

3) Komandu kažete samo jednom. Nemojte stalno ponavljati komandu. Ako ste je rekli prebrzo, kad je pas bio previše udaljen od vas, bolje da potrčite unazad, čučnete ili ponovite ime. Komandu kažite jednom i dajte psu mogućnost da uradi to što tražite. Samo strpljivo.

Kliker trening komanda DOĐIPolako postavljajte kriterijume sve više i više, i svoje zahteve, odnosno vežbe, učinite težim. Na primer, budite udaljeni više koraka, vežbajte kad je još neko kod kuće. Kada sve lepo uvežbate u svom dvorištu ili stanu, dolazi teži korak - trening u novoj okolini sa više smetnji. Šta i kako dalje zavisi od prethodnog iskustva vas i vašeg psa. Psima koji godinama nekontrolisano trče po parkovima, potreban je drugačiji pristup od mladog psa, koji se ne udaljava. U svakom slučaju, idite postepeno.

Kod neproblematičnih pasa stvar je lakša, što ne znači da nema mesta poboljšanju. Tražite brz odaziv i dolaženje u trku. Namerno zovite psa dok je u igri ili kod činije sa hranom. Svako vaše „dođi“ zaslužuje i da se odradi. Nikada ne znate, kada će vam stvarno zatrebati i u kom trenutku će biti bitno da pas reaguje brzo i refleksno.

Problematičnim psima pomozite na više načina da promene nepoželjno ponašanje. Ipak je ta livada na kojoj su stekli neposlušnost neka vrsta komande za njih i primamljivo im je vraćanje na staro. Koristite dugačak povodac i vežbajte sa njim, budite tamo kada ima manje ljudi i ne dolazite u vreme stare ekipe.

Menjajte livade, parkove. Nađite nove drugare, one koji vole da slušaju i vežbajte zajedno sa njima. Isprobavajte različite nagradice. Budite zanimljivi. Postanite najbolji drugar svom psu. Uspeh neće izostati!

Maja Šparovec, Leangi Pima klub za obuku pasa
Komentari | pitanja

 

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!