.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Junior handling

Nadam se da će vam ovaj tekst barem malo objasniti šta je to junior handling, koji su zahtjevi i zašto je vani tako popularan na izložbama.                  

Junior handling je revija koja postoji na većini izložbi, gdje se mladi takmiče u prezentovanju pasa. Junior handling bi po pravilu trebao imati dve grupe, mlađa (8-13 godina)i starija (13-17).

Sudija koji sudi junior handling treba biti svjestan važnosti te discipline i znati kako je suditi. Najvažniji je kontakt hendlera sa psom, mogućnost handlera da pokaže i snalažljivost vodiča u izvođenju naučenih komandi. Kod nas se najčešće izvode komande naprijed-natrag, krug i trokut, ali i T, L i 8.

Pri izvođenju tih komandi handler uvijek treba pogledati gdje se sudija nalazi jer sudija UVIJEK mora imati pogled na psa, tj. hendler nikada ne smije stati između psa i sudije.

Svaki vodič bi trebao otprilike znati stav svake rase, ako sudija zatraži zamjenu pasa između vodiča.

                 
                                                                        Jovana u akciji


Treba imati na umu da ono što će sudija zatražiti od junior handler-a ne zavisi od veličine izložbe, bio to CAC, CACIB ili specijalka, nego prvenstveno od sudije, ali i od stepena profesionalnosti prijavljenih junior handlera.

Još jedna važna stvar da se sudija nikada ne oslovljava na TI, i isto tako da se bude kulturan u ringu, ne gura ispred ostalih vodiča i u ringu ne priča sa ostalim hendlerima, barem ne uočljivo.

Čestitanje pobjednicima na kraju je stvar lične kulture, a ostavlja lijep utisak o hendleru koji čestita boljem, i lošijem naravno.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    

Pas kojeg mladi vodič izlaže ne mora da bude njegov pas, što je nakon nekog vremena izlaganja i pohvalno, jer tako vodič uči voditi i ostale rase, što mu daje iskustvo važno u daljnjem handlingu. Mnogi su u zabludi kada misle da je to umijeće prezentiranja svoga psa, što je samo delom istina, ali je to zapravo jedna ''škola'' za buduće hendlere; koji neće izlagati samo svog psa već i druge pse različitih pasmina.

 

Također veliki značaj ima odjeća vodiča. Ne izgleda lijepo ako hendler nosi trenerku, farmerke i sl. Najprofesionalnije i oku ugodno je odjelo ili sako i pantalone/suknja. Odjelo može biti jednobojno ili dvobojno ali nikako iste boje kao i pas. Na primjer , ako je pas crn , odjelo nikako ne bi trebalo biti crno , najbolje je u tom slučaju uzeti neku svjetliju boju da pas dođe do izražaja i obratno.

Dijete i pas
Kod nas na izložbama, često se mješa revija Dijete i pas sa Junior handlingom, tako da se zajedno u ringu mogu vidjeti djeca od 5 godina i mladi profesionalci od 17. Dijete i pas je nešto posve drugo, bira najslađe i najsnalažljivije dijete, nema pravila kao u junior handling-u. Zato je vrijeme da organizatori odvoje nekako te dvije kategorije, a sudije raspitaju o onome što sude, jer ipak, mladi su budućnost kinologije, zar ne?

Velika je šteta što u Srbiji nema junior handlinga , već samo kategorije "Dijete i pas". Nadam se da smo ovim tekstom privukli više pažnje mladim vodičima i kinolozima u Srbiji da bi ipak razmislila o budućem postojanju junior handlinga . Nadam se da se vidimo na nekoj od narednih izložbi u Srbiji u ringu za junior handling.

Pozdrav,
Jovana Danilović


Komentari/pitanja
.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
   

2003-2010 © Životinjsko carstvo