.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Međunarodni mesec odgovornih vlasnika kućnih ljubimaca - februar


Teorija i praksa...i pokušaj da ih pomirimo

Kada jednom usvojite nekoga, ili mu spasete život primajući ga u svoj dom, od tog trenutka nadalje ne bi smelo da bude kompromisa, izgovora ili izbegavanja preuzete odgovornosti, pod bilo kojim okolnostima.

Iako se podrazumeva da odgovorno vlasništvo znači da se prema svojim ljubimcima odnosite sa ljubavlju svaki dan u godini, korisno je periodično podsetiti se i eventualno podučiti one koji možda nisu usvojili sve dobre navike.

Fizička aktivnost psa

Odgovoran vlasnik podjednako brine o svom ljubimcu, o sebi i svojoj porodici, ali i o drugim ljudima i životnoj okolini. Ako razmislite, briga o jednom je automatski briga i o drugima.

Osim moralnih obaveza, postoje i zakonske regulative koje nas obavezuju na određeno ponašanje. Dva dokumenta koja vam mogu biti od koristi su:

- Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije

- Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka Republike Srbije


Ono što treba da znamo i primenjujemo se može sažeti u desetak stavki:

1. Redovna vakcinacija ljubimaca, koja obuhvata jednokratnu prvu vakcinaciju i revakcinaciju protiv zaraznih bolesti, a jednom godišnje protiv besnila.

2. Čipovanje ljubimaca, koje obavljaju ovlašćene veterinarske ambulante. Čip sadrži broj koji je povezan sa unosom u bazu podataka o vlasniku, starosti životinje, rasi, boji dlake, polu, polnoj sposobnosti/sterilizaciji. Ovi podaci mogu biti presudni u slučaju da se životinja izgubi.

3. Sterilizacija svih kućnih ljubimaca koji se ne koriste u kinološkim i felinološkim takmičenjima tj. uzgoju. Sterilizacijom i kastracijom ćete produžiti život svojim ljubimcima i značajno smanjiti opasnost od nekih oboljenja. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice na ovu temu, pročitajte naš tekst o ovoj temi ili se posavetujte sa svojim veterinarom. Sterilizacija i kastracija smanjuju broj neželjenih legala i napuštenih životinjama koje bolesne i gladne umiru po ulicama naših gradova.

4. Ukoliko imate psa, osnovna socijalizacija i obuka su izuzetno važni. Izostanak osnovnog vaspitanja i nerazumevanje pseće psihologije mogu dovesti do neželjenih posledica, povrede psa, vlasnika ili trećih osoba. Uz pravilnu socijalizaciju i obuku drastično smanjujete mogućnost da vam pas ikada pobegne, bude povređen, povredi drugu osobu ili završi kod šintera.

Ukoliko imate mačku, najbolje je da joj ograničite prostor u kome boravi i u kome se kreće kako bi je zaštitili od potencijalno veoma opasnog lutanja.

Fizička aktivnost mačke

5. Ishrana kućnih ljubimaca treba da bude ujednačena u pogledu hranljivih sastojaka i prilagođena posebnim potrebama svake životinje. Ovo znači da se prilikom odabira hrane uzima u obzir rasa, tip dlake, pol, seksualni status i količina fizičke aktivnosti.

6. Čišćenje iza svog psa na javnim površinama spada u osnovno vaspitanje vlasnika, i pokazuje odgovornost i poštovanje prema svojim sugrađanima. Kada god ste u šetnji nosite sa sobom kesice koje će vam omogućiti da iza svog psa brzo i praktično održavate higijenu javnih površina. Ne zaboravite, u pitanju je zakonska obaveza!

7. Redovno održavanje dlake četkanjem i kupanjem u zavisnosti od tipa dlake. Redovno skraćivanje noktiju i kandži pasa i mačaka.

8. Redovna zaštita od spoljašnjih (buve, krpelji) i unutrašnjih parazita (gliste, srčani crv).

9. Obezbeđivanje adekvatne fizičke i psihičke aktivnosti koja je svakom kućnom ljubimcu neophodna za kvalitetan život.

10. Prilikom putovanja treba pažljivo planirati i odabrati najbolje mogućnosti za vođenje ljubimca sa sobom (što je češći slučaj sa psima) ili ostavljanje svog ljubimca u tuđim rukama (što je češće slučaj sa mačkama). Prilikom ovakvih odluka ne zaboravite specifične osobine svojih ljubimaca ako ih ostavljate drugim osobama na čuvanje.

Na kraju, čak i ako sami već predstavljate primer odgovornog vlasnika, nemojte oklevati da na pristojan način sugerišete takvo postupanje i stav i svojim bližnjima i prijateljima. Na duge staze sve navedeno može doneti samo dobro i ljudima i životinjama.Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
   

2003-2014 © Životinjsko carstvo