.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Razbijanje mitova - miševi ne vole sir! 


Kao i u jednom od ranijih tekstova u kome možete pročitati objašnjenje zašto mačke ne treba da piju mleko, evo još jedne "urbane legende" koju je naučno istraživanje demantovalo.

Mit: Miševi vole sir, koji je odličan mamac za mišolovke.

U suštini, kao što će to potvrditi svaki vlasnik pet šopa ili zaposleni u firmi koja se bavi deratizacijom, miševi zapravo uopšte ne vole sir, a od nekih vrsta sira će se i sklanjati! (miševi imaju veoma osetljivo čulo njuha a određene vrste sira odaju mirise koji iritiraju mnoge miševe).

Miševi najviše vole zrnevlje
Prema rečima doktora Dejvida Holmsa sa Univerziteta u Mančesteru koji je nedavno završio studiju o tome da li miševi vole sir ili ne - kada su dovoljno gladni, miševi će jesti praktično bilo šta (čak gricnuti i čoveka, karton, štagod), većina vrsta miševa najviše voli zrnevlje, voće i slatkiše; dok će neke vrste miševa jesti insekte i druge male životinje. U suštini, oni vole da jedu ono što su navikli da jedu i pre nego su ljudi uvežbali da prave sir pre oko 10 hiljada godina.

Kako je onda nastala ta legenda da miševi vole sir?
Niko ne zna sa sigurnošću. Ovo verovanje postoji već duže vreme, a čak je pomenuto i od strane starorimskog filozofa i državnika Seneke pre više od 2000 godina:
“Miš” je jedan slog. Dalje, miš jede svoj sir; prema tome, slog jede sir… Bez sumnje, moram pripaziti, ili ću jednog dana ja hvatati slogove u mišolovku ili ako postanem neoprezan, knjiga mi može smazati sir!! Osim ako možda sledeći silogizam mudriji: Miš je slog. Sada slog ne jede sir. Prema tome miše ne jede sir.
- Iz Senekinih pisama – Knjiga II, pismo XLVIII

Glavna teorija o poreklu mita o mišu i siru, za koju nema konkretnih dokaza, je da priča verovatno ima veze sa ljudima iz perioda od pre više hiljada godina koji su žitarice, usoljeno meso i sir čuvali kao namirnice koje su im uvek pri ruci. Žitarice i meso su obično čuvani na način koji glodarima nije omogućavao pristup. Sa druge strane, sir, kome je potrebno da "diše" možda nije bio tako pažljivo pakovan. Neminovno, gladan miš bi svakako jeo sir, ostavljajući tragove malih zuba što je ljude možda dovelo do zaključka da miševi traže baš sir. Sa druge strane, ova teorija je čisto nagađanje i izgleda neobično da bi oni koji su pažljivo čuvali žitarice i meso od glodara pomislili da miševi traže baš ono što oni najmanje čuvaju. Prema tome, naredna teorija izgleda verovatnija, mada ne možemo biti sigurni ni u nju.

Beli mišDr. Holms navodi da je ovaj mit takođe mogao nastati i iz neke stare legende ili priče pošto se miševi često pominju u različitim mitologijama.

On ne nudi konkretan primer na koju bi se mitologiju moglo odnositi ova mogućnost. Međutim, nakon malo istraživanja, pronašli smo jednu moguću vezu, iako ne previše pouzdanu.

Beli miševi su često čuvani ispod oltara u hramovima Apolona u Staroj Grčkoj. Sam Apolo je oslovljavan kao “Apolo Smintejac”, što je značilo “Apolon miš”.

Jednom od Apolonove dece se u starogrčkoj mitologiji pripisuje da je učio ljude da prave sir, što je naučio od morskih nimfi.

Moguće da je veza između miševa i sira potekla od neke podlegende ili opisa Apolona od strane nekog drugog umetnika koji je obuhvatao i miša i sir na istoj slici.

Opet, niko ne zna sa sigurnošću ali je interesantno spekulisati.


Zbog čega je ovaj mit vremenom bivao sve jači, dr. Holms kaže "Ilustratori jednostavno vole da crtaju komade sira sa rupama u njemu i male mišje glave koje vire iz njih. Oni sami priznaju da je u pitanju upečatljiv prizor a to je slika koju mi nastavljamo da koristimo, iako znamo da miševi ne vole sir. Stoga je moguće da su rani umetnici taj prizor ubacivali u svoje slike jednostavno zbog toga što to "dobro izgleda"."

Miševi vole slatkoKoje god da je poreklo priče, a znajući da miševi nisu preterano zainteresovani za sir, nema puno smisla stavljati ga na mišolovku kao mamac (što može imati potencijalnu opasnost od povređivanja mačke, ukoliko je imate, pošto većina domaćih mačaka voli sir!)

Prema tome, ako sir nije efikasan mamac za mišolovke, šta jeste? Po svemu sudeći, miševi su ludi za puterom od kikirikija.

Oni takođe vole čokoladu (što slađu to bolju).


Preporučujemo da miševe hvatate tzv. humanim mišolovkama koje ih neće povrediti prilikom hvatanja i koje će vam omogućiti vam da ih se otarasite na miroljubiv način.Još par informacija o miševima i siru:
Istraživači u Izraelu su uspešno obučili miševe da otkrivaju bombe i narkotike. Miševi se drže u kutijama i ukoliko nanjuše opasne materije, oni aktiviraju alarm pritiskanjem dugmeta. Svaki miš može raditi u smenama po 4 sata a pokazali su se efikasnijim u otkrivanju eksploziva i narkotika od rentgena i pasa.
U jednom od prethodnih tekstova smo opisali kako se pacovi u Africi veoma uspešno upotrebljavaju u čišćenju minskih polja, a bez opasnosti po sopstvenu bezbednost! - kliknite ovde za taj tekst.

 Uprkos svojoj reputaciji prenosioca zaraznih bolesti, miševi su zapravo veoma čiste životinje. Oni se redovno čiste, poput mačaka, i grade svoje jazbine sa posebnim "prostorijama" za čuvanje hrane, vršenje fizioloških potreba, spavanje itd.

Miševi su najverovatnije potekli iz Azije i zatim se postepeno širili kroz Evropu i potom Ameriku krijući se u brodovima.

Još jedan mit o miševima koji se ponekada može čuti je da navodno nemaju bešiku, i da im urin konstantno curi. Ova dezinformacija potiče od činjenice da miševi česće uriniraju u poređenju sa ostalim sisatima. Dakle, miševi svakako imaju bešiku.

Mišja mokraća svetli pod svetlom neonki.

Poput mačaka, koala, nojeva i mnogih pustinjskih životinja, divlji miševi većinu vode koja im je potrebna unose putem hrane koju jedu, bez potrebe da piju vodu direktno.Autor: DAVEN HISKEY, todayifoundout.comKomentari | pitanja

 

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!