.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Poreklo domaće mačke - nova otkrića

Napomena: Na www.zivotinjsko-carstvo.com smo ranije pisali o domestifikaciji domaće mačke i taj tekst možete pogledati ako kliknete OVDE

28. jun 2007. Randolph E. Schmid, Associated Press

Tom, Garfild i „Mačke iz visokog društva“ su pobrali svu mačku slavu današnjice ali ako pogledate poreklo današnjih mačaka pronaćićete „libiku“, divlju mačku sa Srednjeg Istoka.

“Domaće mačke u koje spadaju sve rasne i mačke rođene na ulici – sve one čine genetsku grupaciju koju je praktično nemoguće razlikovati od divljih mačaka Srednjeg Istoka.“

   
                                                                Felis silvestris lybica

“Može se zaključiti da se domestifikacija mačke dogodila na Srednjem Istoku gde ove mačke danas žive“- kaže O'Brian koautor teksta koji se pojavio u ovonedeljnom internet izdanju časopisa „Nauka“ (Science).

Carlos Driscoll, sa Univerziteta u Oksfordu i NIC, i internacionalni tim istraživača istraživali su poreklo od naših umiljatih ali rezervisanih, ljupkih i izbirljivih kućnih ljubimaca koji uveseljavaju ili nadgledaju milione domova širom sveta.

Kako je objasnio Driscoll, ovo je veoma ozbiljno istraživanje pošto su mačke model za neke od ljudskih genetskih oboljenja, kao što su policistično oboljenje bubrega ili retinalna atrofija. Štaviše, ovaj naučni rad će pomoći i u zaštiti divljih mačaka u prirodi. Preci domaćih mačaka su pronađeni u pet tipova divljih mačaka, što opet ne znači da su mačke domestifikovane pet puta. Umesto toga, ovih pet vrsta se međusobno parilo u različito vreme a rezultat tih ukrštanja je Felis silvestris lybica koja je posvemu sudeći predak današnjih kućnih mačaka.

”Ovo je bio zadivljujući eksperiment kada su životinje došle iz divljine”, rekao je O'Brian.”Mačke su poznate po svom divljoj I predatorskoj prirodi tajo da je ta promena bila izuzetno neobična za njih. Prema njegovim rečima, mačke su možda bile domestifikovane jednom ili više puta, dodajući da su najverovatnije bile domestifikovane jednom pa su se nakon toga divlje mačke parile sa domestifikovanim.

”Mi danas ne možemo reći da smo bili svedoci tih događanja ali svi DNK podaci ukazuju na to”

Naučnici su u Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu i Saudijskoj Arabiji pronašli divlje mačke sa DNK identičnim onom kod domaćih mačaka.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Ispitujući DNK mitohondrija 979 domaćih i divljih mačaka Evrope, Azije i Afrike, naučnici su zaključili da poreklo vrste – koje O'Brian naziva mačjim Adamom i Evom – datira od pre 130 I 160 hiljda godina. Mitohondrijalni DNK se prenosi od majke na njene potomke.

Domestifikacija mačke je počela pre oko 10 do 12 hiljada godina uporedo kako su farmeri domestifikovali kulturu pšenice i ostalih žitarica. Kako se to događalo, lokalne divlje mačke su se adaptirale da love glodare među žitaricama I počele da ostvaruju komšijski odnos sa ljudima.

Prvi arheološki dokazi o životu mačaka pored ljudi datiraju pre 9500 godina na Kipru.

 
                                              Felis silvestric bieti - kineska pustinjska mačka

Joan Miller, predsedavajući ogranka felinološkog društva u San Dijegu u Kaliforniji kaže da je najzanimljiviji apsekt ovog istraživanja bilo otkrivanje da su se neke divlje mačke i domaće mačke sa Bliskog Istoka razlikovale od drugih podvrsta Felis Silvestris a koje su dugo vezivane sa poreklom domaćih mačaka.

Prema rečima J. Miller, uzorci DNK su uzimani od mačaka u udaljenim područjima pustinje gde manja mogućnost pojave hibridizacije. Želela bih da saznam što više o ovim mačkama.

Imamo dokaze domestikikaciji mačaka kod Egipćana zbog njihovog plodnog umetničkog rada. Bilo bi jako zanimljivo pokušati istraživanje rane umetničke radove u Izraelu, Emiratima, Bahreinu ili Saudijskoj Arabiji, dodaje Joan Miller koja nije bila deo grupe istraživača.

                   
                                           Felis sivestris ornata - centralnoazijska divlja mačka

Druge divlje mačke u ovom istraživanju uključivale su evropsku divlju mačku - Felis silvestris silvestris ; centralnoazijsku divlju mačku - F. s. ornata; podsaharsku Afričku divlju mačku - F. s. cafra; i kinesku pustinjsku mačku - F. s. bieti .

Istraživanje su finansirali nacionalni zdravstveni instituti.

Prevod i obrada: Olivera Ćatić

Komentari | pitanja

.... oglasi

 
 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

 

2003-2010 © Životinjsko carstvo