. . . . naslovna

. . . . psi

. . . . mačke

. . . . ptice

. . . . konji

. . . . male životinje

. . . . galerija

. . . . forum

. . . . prezentacije
Polidaktilni Maine Coon


Ne, ovo nije posebna rasa, ovo je mali dodatak našem prethodnom tekstu o rasi Maine Coon (klik).


      Polidaktilni Maine Coon
          Dirigo Cattery, jedna od starijih u Mejnu koja se bavi uzgajivanjem polidaktilnih Maine Coon

Polidaktilija: Polys = više, Daktylos = prst, znači sa više prstiju.

Tvrdi se da je prvobitno oko 40% neregistrovanih Maine Coon mačaka u USA bilo polidaktilno. Oni koji su skupljali podatke o rasi u samim počecima uzgajivačkog rada, popisom su ustanovili da je u bližoj i daljoj okolini Bostona rasprostranjena populacija polidaktilnih Maine Coon, znatno više nego u ostalim delovima Amerike.

Ako je oko 40% populacije polidaktilno onda bi to trebalo da se smatra kao normalno, ali ipak nije. Ta rasprostranjenost bi mogla da se objasni na sledeći način: direktni preci polidaktilnih MC mačaka su se u pratnji prvih doseljenika iz Evrope iskrcavali upravo na istočnoj obali Amerike. Neke mačke su odnesene dalje, neke su ostale u regionu, neke su pobegle ili bile izgubljene. Neke od donesenih mačaka su morale biti polidaktilne i razmnožavanjem u krugu manjeg broja jedinki došlo je do velike rasprostranjenosti polidaktilije.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Gen polidaktilije je dominantan (mutirani alel) smešten na autozomnom hromozomu, najverovatnije još i varijabilne ekspresivnosti.

Genetika je veoma interesantna nauka, ali ne moramo da studiramo medicinu da bismo razumeli ovo malo polidaktije ;-) te evo par osnovnih izraza u prevodu:

Gen : fizička i funkcionalna jedinica nasleđivanja koja prenosi naslednu poruku iz generacije u generaciju.
Alel : različiti oblici jednog istog gena
Dominantni Alel : oblik gena koji uvek ispoljava svoje dejstvo
Mutacija : promena jednog gena, moze biti indicirana i spontana, u ovom slucaju spontana….

Ukorenjeno je mišljenje da je mutacija nesto negativno. Promene mogu biti dobre i loše. Ne treba da zaboravimo da je cela evolucija bazirana na mutaciji.

Autozomno dominantno nasledjivanje: oblik nasleđivanja pri kome jednu osobinu određuje dominantni alel jednog gena
Varijabilna ekspresivnost : promenljiva izražajnost

Polidaktilne, zvane Poly Maine Coon, nisu predviđene standardom rase iako ih ima u uzgajivačkom programu širom sveta. Polidaktilija se nasleđuje dominantno te je "lako"  kontrolisati populaciju. Lako  pod znacima navoda upravo zbog varijabilne ekspresivnosti. Šesti prst ne mora uvek da bude u jasno vidnom obliku, kod mačke može jedan sasvim slabo izraženi prst da se sakrije ispod duge dlake i da se ustanovi tek rentgenskim snimkom. Tako sakriven može da se nosi generacijama. Dešavalo se da su se rađali mačići sa polidaktilijom čiji je roditelji nisu imali. Naravno imali su je, ali u jednom na oko neprimetnom obliku.


Polidaktil Maine Coon
šest prstiju levo, normalno desno

Poly Maine Coon

U takvim slučajevima jedan deo mačića može da ima i veoma izražene čvrste prednje noge i prsa umesto skrivenog šestog prsta. Dali su ove tvrdnje uzgajivača tačne je za sada nemoguće proveriti jer istraživački rad na polju veterine ne napreduje kao u medicini.

Mače sa polidaktilijom

Na slici je mače sa polidaktilijom. Dali je to lepo ili potrbno ili je to samo zelja za necim posebnim, to je tesko definisati. Cinjenica je to da macka sa polidaktilijom moze imati problema sa kretanjem, da se zbog lucnog rasta tog sestog nokta moze zakaciti i povrediti ako se nokat redovno ne sece, a moze da dodje i do infekcije ako nokat raste u meso.

Ja nemam Poly Maine Coon macke u uzgajivackom programu. Za meine je polidaktilija ipak mutacija negativnog karaktera.

Copyright by Alena Zivkov
www.chafervalley.de

Komentari | pitanja

. . . . svaštara

. . . . oglasi

 
 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

  My Fortune cattery
 

2003-2007 © Životinjsko carstvo