.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Mančkin (Munchkin) mačka


Mančin rasa mačaka

Posle Manks mačke o kojoj smo pisali u prethodnom tekstu evo jos jedne kontroverzne rase!

Poreklo
Mančkin patuljci iz filma "Čarobnjak iz Oza" Kao i mnoge "neobične" rase mačaka tako i ova rasa potiče iz Amerike. Ova nesvakidašnja mutacija, odnosno mutant, otkriven je polovinom osamdesetih godina prošlog veka u Luizijani (Luisiana, jedna od južnih država S.A.D.).

Ovde ne postoje ni bajke ni legende da ulepšaju nastanak rase.

Munchkin mačka je dobila ime po liliputancima Munchkin-ima iz fantastičnog romana “Čarobnjak iz Oza“ autora Franka Bauma (The Wizard of Oz) kome je i 1939. god. sledio fantastični mjuzikl sa Judy Garland u glavnoj ulozi (slika desno).

Istorija uzgoja … ako to tako moze da se nazove kod jedne relativno nove rase…
Jedna crna mačka po imenu Blekberi (Blackberry) izuzetno kratkih nogu poslužila je kao temelj jednoj novoj rasi : Munchkin. U kombinaciji sa mužjakom obične domaće mačke, Blekberi je donela prvo leglo sa polovinom mačića kratkih nogu. Jedno muško mače dato je za dalji planski uzgoj.

Mančkin rasa mačakaslika levo: ovako je mogla izgledati Blekberi, samo je bila crna
Gen za kratkonogost se nasleđuje dominantno, on moze da se uporedi sa genom kod pasa Jazavičara i Velš Korgi (Welsh Corgi) kojem ove rase pasa zahvaljuju svoj izgled.

Insistira se na tvrdnji da kratkonogost Munchkin mačke nije hendikep (!?)

Kratkonogih mačaka je uvek bilo ali niko do osamdesetih godina nije došao na ideju da tu "anomaliju" iskoristi i kreira novu rasu.

Rasa je prvi put bila javno predstavljena na izložbi u Madisson Square Garden-u 1991.godine u organizaciji TICA - The International Cat Association. TICA je priznala ovu rasu 1995. i dosad je jedini pokroviteljski savez koji je priznaje.

Iako je u SAD uzgoj dozvoljen, rasa ne nalazi simpatizere, već u većini kritičare.

Karakter
U nedostatku sposobnosti kretanja, odnosno nama poznate pokretnosti jedne mačke, Munchkin je prinuđena da svoje aktivnosti svede na niži nivo. Nije rečeno da spava ceo dan, ona se gega po kući, rado izlazi i napolje, ali nije u stanju da se penje po drveću ili nesto da ulovi.

Od čoveka potpuno zavisna ona mu je privržena i traži njegovo društvo.

Izgled
Na šta liči ova mačka ? Da li je to mačka ili pas Jazavičar? Izgled, odnosno građa tela Jazavičara ima bar neku svrhu, to je lovački pas koji uspeva da se uvuce u lisičiju rupu i da je odatle istera. Munchkin mačka nema potrebe da juri lisice, te odgajanje jedne rase takve telesne građe nije ničim drugim objašnjivo sem sujetom odgajivača koji na drugi način ne mogu da dođu do izrazaja.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Penny Squires, jedna od prvih odgajivača, opravdava svoj rad činjenicom da je mačka "PRAKTIČNA!!! …ne može da skoči na sto ili da se penje po nameštaju i zavesama, može da dohvati samo ono što se nalazi ispod kreveta !!! O, kakva prednost!

Objektivno gledano, ova rasa ima samo mane: problemi kičme su zbog izduženig trupa i izuzetno kratkih nogu od 7-8 cm, već iz statičkih razloga unapred programirani.

Evidentne su i druge deformacije skeleta. Osim toga zbog kratkih nogu mačka nije u mogućnosti da drži ravnotežu kod svakodnevnog održavanja higijene.

Po standardu rase: glava Munchkin mačke je srednje veličine ili velika, njuška relativno špicasta. Oči su velike i lako ukošene. Uši su plasirane visoko na glavi, imaju dlake i sa unutrašnje strane. Kao što smo opisali, telo je masivno na kratkim nogama, zadnje nešto duže od prednjih. Rep je srednje dužine i na kraju zaobljen.

Dozvoljene su sve boje i šare dlake.

Postoji i dugodlaka varijanta, slika dole:

      Dugodlaka munchkin mačka
                                                             dugodlaka Munchkin mačka

Sve u svemu, ne bi moglo čak ni da se kaže da je rasa simpaticna, mački jednostavno nedostaje elegancija, prefinjenost i perfekcija pokreta koje od mačke očekujemo.

Iz Amerike Munchkin je prvo uvezena u Englesku. I ovde je rasa naišla na veliku kritiku. U mnogim zemljama Evrope se odgajanje Munchkin rase kosi sa zakonima o zaštiti životinja, pa je samim tim i zabranjeno.

Alena Zivkov   
   www.chafervalley.de   

Komentari | pitanja


.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo