.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
TICA izložba mačaka - kompletan vodič - 2. deo
U prvom tekstu [klik] o pravilima izložbi mačaka u okviru TICA asocijacije smo pisali o rasporedu u izložbenoj hali, sudijskim ringovima, sudijama, stjuartima, proceduri suđenja, podeli prema TICA standardima rasa kao i o Best in show i Best of breed titulama.

Sudija ocenjuje macku

Kako se prijaviti za izložbu?

Ako ste čitajući prethodni tekst o TICA izložbama mišljenja da biste voleli da ućestvujete mi bi se radovali da vas vidimo na sledećoj izložbi. (koja će biti održana na beogradskom Sajmu 5. i 6. marta 2011. - više detalja možete pogledati ovde)

Lista, raspored i datumi svih TICA izložbi se nalaze ovde: http://ticamembers.org/calendar/

Kada odlučite na koju izložbu zelite da idete kontaktirajte službenika izložbe ili kontakt osobu koja je navedena u listi (gore) i tražite da vam posalju brošuru. Vodite računa da priložite vaše kompletne podatke sa adresom, telefonom, e-mail adresom i obavezno navedite za koju ste izložbu zaiteresovani.

Pokušajte da se prijavite što ranije. Mnoge izložbe kompletiraju listu prijava 1-2 nedelje pre izložbe. Tu ćete naći mnogo korisnih informacija o zaključenju prijava, sudijama, hotelu, vremenu otvaranja i zatvaranja izložbe i ostale informacije koje su vam važne. Kopirajte brošuru ako je potrebno. Prijavu, uplatu i podatke morate poslati službeniku koji je naveden na brošuri.

Negde se možete prijaviti i online, negde možete platiti kreditnom karticom a negde i preko Paypal naloga.
Sve brošure takođe možete naći na http://ticamembers.org/calendar/

Neke izložbe nude i ostale usluge kao na primer:

Oglašavanje Cenu mesta za reklamu u katalogu. Mnogi odgajivači imaju vizit-karte i zele da se kopija vizit karte stavi u katalog.
Prostor za češljanje
   - pripremu mačke
To je prostor površine dva kaveza, ali bez kaveza na njemu. Neki česljaju svoje mačke u njihovim kavezima, neki na kavezima ili na specijalno napravljenim stolovima koje stave ispred kaveza, a neki na stolicama.
Mesto na kraju reda
   sa kavezima
Garancija da će vas kavez biti smešten na kraju umesto negde u sredini. Nekima je to zgodnije, neke izložbe nude mesto blizu sudijskih ringova bez nadoknade za hendikepirane izlagače.
Neizložbeni kavezi Stadardan ili dvostruki kavez (vidi napomene) u svrhu prodaje mačića ili za smeštaj mačke koja ne učestvuje u izložbi i pratnja je mački koja učestvuje.

Dvostruki kavezi -   
    dodatna polovina
    duplog kaveza

- vidi napomene.
Katalog
   (Dodatni katalog)
Mnogi klubovi nude katalog kao deo prijave za prvu prijavljenu mačku ali neki naplaćuju kataloge posebno. Da bi zaista uživali u izložbi morate imati katalog. Klubovi koji daju jedan katalog besplatno mogu da ponude dodatni katalog za koji se mora platiti.
Kompletno obeležen
   katalog
Svaka izložba ima master katalog koji je napravljen od strane glavnog službenika. On sadrži sve rezultate iz svih ringova skupljene u master katalog. Neki klubovi imaju opciju da vam se pošalje ovaj katalog nekoliko nedelja posle izložbe.

NAPOMENE: Kavezi, kavezi, kavezi… ovde mnogi izlagači mogu da se zbune. U S.A.D. postoji tri veličine kaveza..22"x22"x45" (55x55x112,5cm - regularna veličina), 27"x27"x54"(67,5x67,5x135cm - uvećana) i ono sto ćemo nazvati Californija single kavezom.
California single se koriste u nekim delovima severne Amerike. Ti su kavezi viši od regularnih i imaju jedna vrata. Regularni i uvećani kavezi imaju dvoja vrata i žicanu mrežu da ih odvoje u dva single kaveza. Svaka mačka ima pravo na jedan prostor veličine single kaveza tj ½ od pune veličine kaveza. Mnogi klubovi nude da dodatno platite za drugu polovinu kaveza.

Evo primera kako neki izlagači dodju u zabunu:
Odgajivačnica prijavljuje 3 mačke za izložbu. Hteli bi da imaju dva kompletna kaveza za svoje 3 mačke. Da li da uzimaju jedan dvostruki ili dva?
Odgovor je: jedan. Svaka mačka ima pravo na jedan single kavez sto je ½ od punog dvostrukog kaveza. Tri mačke imaju pravo na jedan dvostruki i ½ od drugog ddvostrukog. Ukoliko se žele dva dvostruka kaveza sve što treba je da se plati za jedan dvostruki što znači da će se imati 1.5 dvostrukog uračunatog u prijavu i platiće jedan što će joj omogućiti da ima dodatnih ½ kaveza tako da će smestiti tri mačke u dva dupla kaveza. Plaća se za jedan.

                                  

Kako popunjavate formular?
Mnogi klubovi nude mogućnost prijave online i plaćanja online što značajno pojednostavljuje prijavljivanje.
Mnogi formulari su veoma jasni, ali vodite računa na datume prijave za "prve laste" da se ne bi desilo da još i dugujete novac!

Mnogi klubovi daju mogućnost da birate pored koga ćete biti smešteni, ako ste prvi put na izložbi i ne znate nikoga ko izlaže možete napomenuti da vam je prva izložba i da vas stave pored nekoga ko će vam pomoći tokom izložbe. Nekoga ko će vam biti neka vrsta mentora tokom izložbe.
Druga mogućnost je da imate "agenta". Ukoliko ste sprečeni i neko drugi će izlagati u vaše ime tu stavljate ime osobe koja deluje kao vaš "agent".

Prijava moze biti komplikovana ali je prilično lako ako znate nekoliko informacija koje se zahtevaju od vas.

TICA prijava za izložbu mačaka

Pre nego počnemo da objašnjavamo deo po deo aplikacije molimo vas da ŠTAMPANIM SLOVIMA,ČITKO i UREDNO POPUNITE VAŠU PRIJAVU - OVO JE VEOMA VAŽNO DA BI SE IZBEGLE GREŠKE.

Ako je prijava nečitka neće moći da se kompletira pravilno, rezultat je greška u boji, varijetetu, vaša mačka može biti ocenjena pogrešno, titula može biti izgubljena ili se neće moći plasirati za regionalne ili internacionalne titule.

Objašnjenje u vezi formulara za prijavu za delove koji mogu biti nejasni:
Region. To je region TICA u kojem zivite. Informacija koje države su u kojem regionu se nalazi ovde:
http://tica.org/public/regions/regions.php. (klik na link)

Titula. Ako izlažete mačku za šampionsku titulu po prvi put, mačka spada u kategoriju Novicija. Ako izlažete kastrata po prvi put, mačka je Novicija kastrat. Ako prijavljujete odraslu domaću mačku po prvi put to je Senior. Mačići, domaci mačići pet, i nova rasa & boja neće imati titule. Jednom kada je mačka prijavljena za jednu TICA izložbu može da se kvalifikuje za veću titulu.
Ovde se mogu pogledati pravila/zahtevi http://tica.org/members/forms/awards/title_confirmations.pdf
(klik na link)

TICA registarski broj. Možete da izlažete mačku u bilo kom razredu (sem preliminarno nove rase, napredno nove rase ili nove karakteristike) samo jednom bez registarskog broja(*)
NAKON TOGA GUBITE SVE POSTIGNUTE POENE i TITULE koje ste akumulirali do tada, kao i regionalne i internacionalne pobede ukoliko ne registrujete mačku kod TICA. Ako se prijavljujete bez registracionog broja stavite napomenu "u toku" u prostoru za reg. broj.
(*) Jedini izuzetak su Korati. Ako izlazete rasu Korat, mačka mora biti registrovana kod asocijacije TICA pre izložbe.
----
Ime. Puno ime mačke kako je registrovana. Možete da je zovete na primer "Sajonara", ali mora da se registruje punim imenom iz pedigrea. Ako mačka još nije registrovana morate je registovati punim imenom onako kako će biti registrovana.
Dam/Majka. Puno ime ukljucujući titule koje je majka vaše mačke osvojila. Ostavite prazno za domaće mačke.
Sire/Otac. Puno ime uključujući titule koje je otac vaše mačke osvojio. Ostavite prazno za domaće mačke.
Odgajivač. Puno ime odgajivača kako je napisano na registraciji. Možete da kupite od odgajivača Sue, ali ona je možda regisrovala mačke kao odgajivačnica Susan/David. Znači upisati tačno tako. Ostavite prazno za domaće mačke.

Napomena: Ako izlažete mače, mačke sa šampionskim titulama ili za šampionsku titulu, ili kastrata po prvi put, možda ćete želeti da radite sa odgajivačem vaše mačke na prijavi. Neke informacije koje su vam date kada ste kupovali mačku možda uključuju nadimke i ostale skraćene informacije. Takođe, odgajivač mozda ima različita imena za svoju odgajivačnicu. Na primer, odgajivačnica pod imenom "FLUFFY" u nekom drugom udruženju može biti "FURRY" kod TICA.
___________________________________________________________________________________

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    
Mačka je prijavljena, kako da se spremi za izložbu?
Pošto je mačka prijavljena treba da pripremite i nju i sebe za izložbu.
Priprema obuhvata sledeće:
• Aranžmani u vezi puta i smeštaja
• Provera zdravstenih podataka vaše mačke
• Provera potvrde prijave sa službenikom izložbe
• Pakovanje
• Češljanje/kupanje/spremanje same mačke.

Ako ćete ostati preko noci u hotelu, važno je da rezervišete sobu ranije. Svaka izložba ima određen hotel gde su napravljeni specijalni aranžmani za učesnike izložbe. To su hoteli koji dozvoljavaju da mačku držite u sobi. Neki hoteli zahtevaju sigurnosni depozit koji se vraća ili ne vraća. Proverite do kog datuma morate da rezervišete. Obično se odredi grupa soba za učesnike izložbe. Ako se ne popune do određenog datuma daju se drugim gostima hotela. Napravite rezervaciju na vreme da se ne bi desilo da soba bude popunjena ako je rezervacija napravljena posle određenog datuma.

Pošto ste se pobrinuli za hotelski smeštaj treba da se spremate za izložbu. Prvo proverite da li su sve vakcine još važeće. Sve mačke moraju biti vakcinisane trivalentnom vakcinom i vakcinom protiv besnila.

Ponesite sve dokaze o vakcinaciji na izložbu, narocito o vakcinaciji protiv besnila.
Nedelju ili dve pre izložbe dobićete potvrdu od službenika izložbe da je potvrđeno učešće i ova informacija će sadržati listing kako će vaša mačka biti zavedena u katalogu. Proverite dobro ovu informaciju i ako je neki podatak o mački pogrešan odmah kontaktirajte službenika da se ispravi pre izložbe.

Macka na izlozbi

Pošto je posao oko dokumentacije kompletan vreme je za pakovanje. Ne pakujete samo sebe nego i sve što je potrebno vašoj mački za vreme puta i same izložbe.
Za hotelsku sobu treba da planirate sledeće:
• Posip
• Kutija za posip sa lopaticom
• Hrana za mačku
• Posude za vodu i hranu za mačku
• Kese za đubre (za posip i ostalo)
• Osveživac vazduha

Veoma je važno da hotelsku sobu ostavite kao da mačka nikada nije boravila u njoj. Hoteli su dovoljno ljubazni da dozvole boravak sa mačkama u sobi dok neki hoteli to ne dozvoljavaju ako su pethodni izlagači bili nepazljivi i ostavili sobu prljavu. Vodite računa da sve počistite, eventualno posip uklonite sa poda itd.
Kada se odjavljujete proverite da li su kese sa posipom vezane da se ne bi rasipale, takođe osveživač vazduha može da pomogne da se soba ostavi u pristojnom stanju.

Za samu izlobu ce vam trebati sledeće:
• Zavesa za kavez(*)
• Mala kutija za posip koja će da se uklopi u prostor 55x55cm
• Hrana za mačku
• Posude za hranu i vodu
• Češljevi, četke, razni sprejevi itd.
(*) -Potrebno je da pokrijete dno, tri strane i vrh kaveza. Mozete to da uradite sa peškirima, platnom, ili bilo kojim čvrstim materijalom (npr. karton). U ovom slučaju će vam trebati neke štipaljke da pričvrstite platno za kavez. Možete uzeti male štipaljke koje se koriste za kancelarijske dokumente, zihernadle itd.

Ako uzimate samo standardni kavez trebaće vam ne[to da osigurate pregradu koja deli kavez.
Većina klubova snabdevaju izlagače posipom - proverite ovo. Nije loše da imate malu kesu sa posipom za svaki slučaj.

Češljevi, četke, razni sprejevi će vam trebati zavisno od vrste mačke koju izlažete.Takođe nešto za čišćenje ušiju, papirni ubrusi itd. Kako stičete više iskustva i srećete druge izlagače naučićete više o raznim tehnikama koje ljudi primenjuju da bi mačke bile bolje pripremljene.
Potrebno je da imate transporter za mačku. Neće vam biti potreban za vreme izložbe, ali će biti potreban za prenošenje i da mačka boravi dok se ne smesti u kavez.
Nekoliko dana pre izložbe treba da okupate mačku. Kupanje treba da obuhvati čišćenje ušiju i podrezivanje noktiju. Vodite računa da podsečete nokte i na prednjim i na zadnjim šapama. U vezi proizvoda za kupanje možete da se konsultujete ili sa vašim veterinarom, ili sa odgajivačem od koga ste nabavili mačku.

Napomena: Ako mačka pokazuje znake buva, ušnih parazita, gljivica, ili da nije zdrava, biće zatraženo da je uklonite sa izložbe.

Šta se dešava na samoj izložbi?
Na izložbu treba doći ranije. Svaki klub ima vreme kada počinje čekiranje tako da treba voditi računa o tome i da ostavite nekoliko minuta da se opustite pre nego što počne ocenjivanje. To je važno koliko za vas toliko i za vašu mačku.

Kad jednom stignete na izložbu čeka vas dosta aktivnosti:
• Prijavljivanje kod organizatora
• Verifikovanje prijave u kalogu.
• Nameštanje kaveza
• Četkanje/doterivanje vaše mačke
• Ocenjivanje
• Učestvovanje u nominacijama/finale
• Raspremanje kaveza

Kada uđete u izložbenu halu potražite osobu koja sedi za stolom sa katalozima. Ova osoba će raditi prijem. Ono što vi treba da uradite je da uzmete vaš katalog i da postavite vaš kavez. Ukoliko dugujete nešto klubu treba da platite to prilikom ulaska/prijema.

Pošto ste se prijavili potražite mesto gde treba da se postavi kavez. Neki klubovi će da obeleže vaše mesto u katalogu, ili će na stolovima gde se postavljaju kavezi biti ispisano vaše ime. Ako koristite kavez kluba ime će verovatno biti napisano pri dnu kaveza.
Pošto nađete vaš kavez ili mesto gde treba da postavite svoj kavez, proverite podatke za vašu mačku u katalogu (boja, rasa, starost, pol itd.) i ako primetite grešku prijavite službeniku kome ste se javili kada ste došli da se ispravi. Ako ima grešaka u imenu, tituli, regionu, moraćete da prijavite glavnom službeniku izložbe.
Takodje treba da proverite TICA registracioni broj vaše mačke.

Sledeće što treba da proverite je raspored ocenjivanja. Ovo će vam pomoći da dobijete informaciju o tome kada će vaša mačka biti prozivana za koji sudijski ring. Raspored ocenjivanja može biti štampan u katalogu ili na posebnom listu papira koji dobijate pri ulazu, ili oboje.

Napomena: Iako je redosled suđenja prethodno objavljen, može doći do promene u toku dana. Ako su mačke u drugom ringu, ring koji bi trebalo da ih ocenjuje u određeno vreme će promeniti redosled. Obično će službenik da objavi promenu, ali može se desiti i da to nije praksa na određenoj izložbi tako da morate obratiti paznju i pratiti kada čujete da se prozivaju brojevi za ocenjivanje. Obično se zove drugi, treći poziv, ali na nekim izložbama se ne zove više od drugog poziva. Stoga obratite pažnju jer se može desiti da se mačka vodi kao odsutna ukoliko se ne pojavi kada je prozvana.

Kada ste proverili i sigurni ste da su u katalog uneti tačni podaci, ili kada ste razjasnili sa službenikom šta treba da se eventualno koriguje, namestite kavez i smestite mačku kojoj će to biti privremeni dom za taj dan. Proverite još jednom da li su uši čiste i da li su svi nokti podrezani. Očesljajte ili očetkajte mačku i pokažite joj da je taj dan njen poseban dan!

Zatim čekajte da ocenjivanje počne. Kada je sve spremno neko će, obično iz odbora za organizaciju, predstaviti sudije pojedinačno i objaviti odsutne mačke. Posle toga će službenik početi da proziva brojeve.
Kada čujete da je prozvan vaš broj, brzo proverite kako mačka izgleda i da li je potrebno nešto popraviti, odnesite je do ringa i stavite u kavez iza sudije na kome se nalazi njen broj. Proverite da li su vrata kaveza zatvorena. Onda možete da sednete ispred sudije i posmatrate dok se vaša mačka (i ostale) ocenjuje.
Mačku možete uzeti natrag kada je kartica sa brojem na kavezu oborena. To je znak da uzmete mačku bez odlaganja kako bi kavez mogao da bude dezinfikovan i spreman za sledeću mačku, tj sledeći krug ocenjivanja.

 Chafervalley Georgia

O finalu/nominaciji
Kada je sudija spreman za finale službenik samo objavljuje da će se finale održati u tom ringu. On neće da proziva brojeve kako ostale sudije ne bi čule i da se ne bi uticalo na ocenjivanje. Kada čujete da se određen razred poziva u ring br… treba da odete i proverite brojeve na kavezima. Ukoliko je vaš broj na kavezu to je znak da je mačka nominovana i da je odnesete u kavez iza sudije.
Zatim sedite ispred sudije i uživajte dok sudija prestavlja vašu mačku kao jednu od najboljih mačaka koje je tog dana ocenjivao!

Pošto su sve rozete podeljene, možete uzeti mačku natrag. Smatra se uobičajenom pristojnošću da se zahvalite sudiji ako je vaša mačka ušla u finale.
Napomena: Ocenjivanje ima prvenstvo nad nominacijama. Ako je vaša mačka u ringu za ocenjivanje kada je pozvana za finale treba da ostane tamo. Idite do službenika koji zove za finale i kažite da je mačka u drugom ringu gde se ocenjuje. Čim se ocenjivanje završi možete da je odnesete u kavez ringa gde se održava finale.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da se podsetimo šta smo rekli ako morate da izvršite neke izmene podataka za vašu mačku (boja, rasa, starost, pol). Sve te promene se moraju prijaviti glavnom službeniku prvog dana najkasnije do ranog popodneva. Ovo uključuje sve promene u vezi reg. broja, imena, roditelja mačke, odgajivača i vlasnika.
Glavni službenik je odgovoran za tačnost podataka na izložbi. On sastavlja glavni katalog koji se zove master katalog koji će biti upotrebljen od strane izvršne TICA kancelarije da rangira izložbu. Rezultati u ovom katalogu moraju biti tačni da bi razultati vaše mačke mogli da biti rangirani.

Glavni službenik uglavnom sedi za stolom u nekom uglu koji nije bas prometan. Ukoliko ne možete da ga locirate pitajte nekoga od organizatora da vam pomogne.
Mnogi glavni službenici imaju formular za korekcije koji možete da popunite i ostavite gde vas obavesti glavni službenik. Neki službenici imaju drugaciji način unošenja promena, samo budite sigurni da vam je jasno kako vi da postupite.

Pošto je suđenje završeno na kraju tog dana je vreme da se pakujete (podignite zavese, ostavite kutiju sa posipom, posude za hranu itd u kavezu) i napustite izložbu. Nikada ne ostavljajte mačku u izložbenom prostoru preko noći!

Na kraju drugog (tj. poslednjeg) dana je vreme da se kompletno spakujete za odlazak kući. Ubacite đubre u kesu, i sledite instrukcije organizatora gde da ga ostavite. Dobro je da imate dodatne kese za đubre da stavite pre nego što stavite u prostor određen za to.

Sezona TICA izložbi je od 1. maja do 30 aprila svake godine.

Sve izložbe su plasman za regionalne i internacionalne titule. Dvadeset mačaka iz svakog razreda koje dobiju najviše poena za vreme izložbene sezone dobijaju regionalna i internacionalna priznanja. Informacije o dostignućima mogu se naći na zvaničnom TICA sajtu: www.tica.orgIzložba je završena, sta je sledeće?
Pre svega, nadamo se da ste uživali u izložbi!
Možete dosta toga da uradite posle izložbe. Možete da uživate pričajuci prijateljima kako je bilo, možete da potvrdite titule koje je mačka osvojila, da planirate sledecu izložbu... Nikada se ne zna, ako vam se svidi učestovanje na izložbi možete da idete dalje na regionalne ili internacionalne izložbe i osvojite međunarodne titule do kraja izložbene sezone.


Napomena: http://tica.org/members/publications/bylaws.pdf.
Ako vaša mačka dobije regionalno ili međunarodno priznanje bićete obavesteni postom. U vašem katalogu ćete naći formular kojim možete da se prijavite za titule koje je vaša mačka osvojila zajedno sa instrukcijama kako da ga popunite. Ako vaša mačka osvoji titulu na izložbi - čestitamo!!

Ako još uvek niste registrovali mačku kod TICA a želite još da učestvujete u izložbama registrujte je posle izložbe. Potreban vam je formular koji se nalazi u katalogu kako za rasne tako i za domaće mačke. Ako odgajivač rasne mačke nije član TICA i nije registrovao leglo tamo nego kod druge asocijacije, da bi registrovali mačku treba vam pedigree (minimum 3 generacije) i transfer lista. To treba da pošaljete zajedno sa formularom u TICA kancelariju zajedno sa uplatom takse.

Kada i gde je sledeća izložba pogledajte na TICA sajtu, a kalendar izložbi je na sledećoj adresi:
http://ticamembers.org/calendar/Srećno i vidimo se na sledećoj izložbi!
==============================
Prevod: Marina Bilicki
Obrada: Životinjsko carstvo onlineKomentari | pitanja

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2012 © Životinjsko carstvo