....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija
Uslovi za ulazak životinja u strane zemlje II deo

Nemačka
Za ulaz domaćih životinja u Nemačku potrebno je pribaviti veterinarski sertifikat i prevesti ga na nemački jezik. Vakcinacija protiv besnila mora biti izvršena najmanje 30 dana i najviše 365 dana pre ulaska u Nemačku. Nema karantina. U ovu zemlju NE mogu ući rase Američki stafordski terijer i tzv. Pit bul terijer.

Norveška
Zemlja sa prilično strogim zakonima u ovoj oblasti. Predviđen je državni karantin od 4 meseca plus dodatna dva meseca karantina u objektu prebivališta vlasnika. Obavezno je i markiranje radi identifikacije i to tetovažom ili ISO-standardizovanim mikročipom. Podrazumevaju se kompletna zdravstvena dokumentacija i sertifikati o vakcinaciji proitiv besnila. Za pse je potrebno i dodatno vakcinisanje.
Kako je veoma malo mesta u državnom karantinu preporučuje se rezervisanje unapred.
Dodatne informacije:
www.dyrehelsetilsynet.no/english/

Rusija
Za ulazak u Rusku Federaciju potrebni su Vam međunarodni sertifikat o vakcinaciji protiv besnila i zdravstvenom stanju. Vakcinacija mora biti izvršena najmanje 30 dana i najviše 60 dana pre polaska za Rusiju.

Portugalija

Pripada PETS sistemu koji primenjuje Velika Britanija. Kako naša zemlja još uvek ne pripada ovoj asocijaciji neophodni su sertifikati o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.

S.A.D.
Mačke i psi moraju pri ulasku proći pregled na bolesti od kojih mogu oboleti ljudi. Ako životinja ne prođe pregled potrebno je dalje ispitivanje koje plaća vlasnik.
Psi moraju biti vakcinisani protiv besnila najmanje 30 dana pre ulaska u Sjedinjene Države. Ovo se ne odnosi na štence mlađe od 3 meseca.
Životinje mogu ući u SAD sa važećom potvrdom o vakcinaciji protiv besnila. Potvrda mora biti na engleskom ili ići uz prevedenu verziju. Ona mora sadržati i osnovne podatke o životinji, datume vakcinacije i biti izdata od registrovane veterinarske službe. U slučaju da nije naveden datum isteka važenja vakcine potvrda važi ako je vakcina data pre manje od godinu dana od datuma dolaska u SAD.
Ako životinja nije vakcinisana ili potvrda nije važeća životinja i dalje može ući na teritoriju ukoliko odmah po ulasku bude zatvorena u prostoru koji odabere vlasnik. Psi moraju biti vakcinisani u roku od 4-10 dana po dolasku na krajnje odredište. Životinja mora biti zatvorena najmanje 30 dana po vakcinaciji.
Ako je vakcinacija izvršena u roku manjem od 30 dana pre dolaska životinja mora biti zatvorena dok ne prođe 30 dana od vakcinacije.
Prema američkom zakonu životinja mora imati najmanje 8 nedelja starosti kako bi ušla u zemlju.

Slovačka
Za ulazak u ovu zemlju nisu potrebni posebni uslovi. Zahteva se potvrda o vakcinaciji protiv besnila urađenoj najmanje 30 dana i najviše 365 dana pre putovanja. U slučaju boravka dužeg od 30 dana portebna je posebna dozvola za uvoz.

Španija
Potrebni su uobičajeni međunarodni sertifikati o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila. Vakcinacija mora biti izvršena najmanje 30 dana i najviše 365 dana pre polaska. Životinja mora imati tetovažu ili mikročip radi identifikacije. Karantin nije predviđen. Za duži boravak potrebno je registrovati životinju.

Švedska
Strogi uslovi predviđaju 120 dana u državnom karantinu i zatim 60 dana u stanu. Kućni ljubimac mora imati trajnu tetovažu ili mikročip po ISO standardu. Takođe je neophodna vakcinacija, sertifikat o zdravstvenom stanju i sertifikat o uvozu!
Dodatne informacije:
www.sjv.se/net/SJV/Home

Švajcarska
Portebni su uobičajeni međunarodni sertifikati o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila. Vakcinacija mora biti izvršena najmanje 30 dana i najviše 365 dana pre polaska. Nema karantina.

Turska
Potrebni su :
- sertifikat o poreklu sa istorijatom zdravstvenog stanja!?!
- sertifikat o trenutnom zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila izdat najviše 15 dana pre ulaska u Tursku .

<<...I deo spiska© 2003  Životinjsko carstvo

....ko je autor?
....usluge
....kontakt
....saradnja?
zahvaljujem se....
....adrese

broj posetilaca