....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija

Uslovi za ulazak životinja u strane zemlje I deo

    Svi podaci koje vidite ovde datiraju od maja 2003 godine i podložni su promenama na nivou svake pojedinačne zemlje. Preporučujem Vam da važeće uslove na vreme tj. unapred tj. dosta ranije proverite telefonom u ambasadi zemlje u koju nameravate da putujete. Ako niste u situaciji da imate kome da ostavite na čuvanje kućnog ljubimca ostaju Vam jedino neke od agencija koje čuvaju životinje međutim ovakva vrsta usluga još uvek nije na zavidnom nivou u našoj zemlji. Bez uvrede ali ako ste se prepoznali i mislite da Vi kao agencija za čuvanje imate šta da ponudite javite se da ispravim nepravdu...

Austrija

Mačke i psi starosti preko 12 meseci moraju imati važeću potvrdu o vakcinaciji protiv besnila na nemačkom jeziku prevedenu kod sudskog tumača. Vakcinacija mora biti izvršena najmanje 30 dana pre ulaska u zemlju a najviše godina dana ranije. U Austriju je moguće uneti maksimalno 3 životinje bez specijalne dozvole.
Dodatne informacije:
www.austria-tourism.at   

Australija

Životinje moraju proći kroz karantim od najmanje 30 dana.
Dodatne informacije i formulari:
www.aqis.gov.au
www.affa.gov.au


Belgija

Važeća  potvrda o vakcinaciji protiv besnila i skoriji izveštaj o zdravstvenom stanju su neophodni kako bi Vaš ljubimac mogao da uđe u Belgiju. Potvrda mora biti izdata najmanje 30 dana odnosno najviše godinu dana pre ulaska u Belgiju. Karantin nije predviđen.
Dodatne informacije:
www.xpatsapps.com

Bugarska

Bugarska traži sertifikat registrovanog veterinara o zdravlju i datim vakcinama. Ovaj dokument treba biti izdat najviše 7 dana pre putovanja u Bugarsku. Vakcina protiv besnila mora biti data u prethodnih 6 meseci.
Dodatne informacije:
www.bulgariatravel.org

Velika Britanija

Za ulazak kućnih ljubimaca iz naše zemlje u Veliku Britaniju neophodno je da životinja    provede 6 meseci u karantinu. Osim toga pravila koja obuhvataju transport do Britanije i procedura koja sledi iziskuje rezervisanje i plaćanje unapred prostora u karantinu, staratelja koji će dočekati životinju  itd...Osim toga neophodna je potvrda o vakcinaciji kao i iveštaj o zdravstvenom stanju životinje.
Nadajmo se da će naša zemlja uskoro ući u red zemalja iz kojih će uz ispunjavanje "PETS" [Pet Travel Scheme] uslova životinje moći da ulaze u Britaniju bez šestomesešnog karantina.
Dodatne informacije:
http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine

Danska

Važeća potvrda o vakcinaciji protiv besnila i noviji sertifikat o zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca potrebni su da bi ušli u Dansku.

Finska

Psi i mačke stariji od 3 meseca mogu ući na teritoriju Finske ako ne pokazuju simptome infektivnih bolesti na dan polaska. Takođe je neophodno priložiti potvrdu registrovanog veterinara da je životinja redovno vakcinisana protiv besnila nakon 3 meseca starosti ili u odgovarajućim intervalima za konkretnu vakcinu. Vakcina mora spadati u one odobrene od strane EU. Potvrda o vakcinaciji mora sadržati naziv i serijski broj vakcine. Životinje mlađe od 3 meseca starosti ne moraju biti vakcinisani ali na dan polaska ne smeju imati nikakve simptome infektivnih bolesti. Sertifikat o zdravstvenom stanju izdat od strane registrovanog veterinara mora biti izdat najmanje 24h i najviše 72 sata pre dolaska u Finsku.

Francuska

U ovu zemlju nije dozvoljen ulazak životinja mlađih od 3 meseca. Potvrda o vakcinaciji i o zdravstvenom stanju mora biti izdata najmanje 30 dana pre ili najviše 365 dana pre ulaska u Francusku. Dokument mora biti izdat od strane registrovanog veterinara i preveden na francuski jezik od strane sudskog tumača.
Životinja takođe mora imati identifikacionu tetovažu ili mikročip.

Grčka

Važeća potvrda o vakcinaciji protiv besnila i noviji sertifikat o zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca potrebni su da bi ušli u Grčku sa kućnim ljubimcem. Karantin nije predviđen.
Dodatne informacije:
www.gnto.gr

Holandija

Holandija traži sertifikat o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila izdat od registrovane veterinarske službe. Vakcina protiv besnila mora biti data najmanje 30  i najviše 365 dana pre ulaska u zemlju. Postoji mogućnost da se vakcina protiv besnila da u samoj Holandiji ali u tom slučaju životinja mora biti 30 dana u karantinu.
  Životinje ispod 3 meseca starosti ne moraju biti vakcinisane pre ulaska u Holandiju. Nije dozvoljen ulazak sledećim rasama: Dogo argentino, Fila brasiliero, Napuljski mastif, Stafordski terijer i Pit bul terijer.

Irska

Potrebna je posebna dozvola za "uvoz". Predviđen je i karantin u trajanju od 4 do 6 meseci.

Italija

Italija ne predviđa karantin za kućne ljubimce. Potrebni su Vam veterinarski sertifikat o zdravstvenom stanju životinje i vakcinaciji protiv besnila u periodu od 20 dana do 11 meseci pre ulaska u Italiju. Dokument mora sadržati podatke o rasi, starosti, polu i boji životinje kao i ime i adresu vlasnika. Dokument važi 30 dana.
Dodatne informacije:
www.italiantourism.com/regulat.html

Izrael


Životinje koje idu u pratnji vlasnika moraju imati veterinarski zdravstveni sertifikat izdat od državnog veterinara maksimalno 7 dana pre polaska. Dokument potvrđuje da je životinja pregledana, da je ustanovljeno da je zdrava, da nema nikakve infektivne ili zarazne bolesti kao i potvrdu vlasnika da je u njihovom vlasništvu najmanje 90 dana. Takođe je potreban međunarodni sertifikat o vakcinaciji protiv besnila najmanje 30 dana i najviše 365 dana pre putovanja u Izrael.
Životinje mlađe od 3 meseca ne mogu dobiti dozvolu za ulazak.
Životinje bez pratnje ili one za koje je potrebna posebna uvozna dozvola moraju proći karantin.
Dodatne informacije:
Ramla Quarantine Station Fax: 972-8-9229906

Kanada

Kanada ne predviđa karantin. Potrebni su važeći sertifikat o zdravstvenom stanju izdat najviše 10 dana pre odlaska u Kanadu. Dokaz o vakcinaciji je potreban za prethodnih 36 meseci.
Dodatne informacije:
www.pettravel.com/passports_Canada_form.htm

Lihtenštajn
  
Potrebni su važeći sertifikat o zdravstvenom stanju životinje i vakcinaciji protiv besnila. Vakcina mora biti data najmanje 30 dana i najviše 365 dana pre prelaska granice.

Luksemburg

Potrebni su važeći sertifikat o zdravstvenom stanju životinje i vakcinaciji protiv besnila.

Mađarska


Uobičajene mere predostrožnosti koje uključuju potvrdu o vakcinaciji protiv besnila urađenoj najmanje 30 dana pre putovanja i zvaničnu potvrdu veterinara o zdravstvenom stanju životinje ne stariju od 8 dana. Psi takopđe moraju biti vakcinisani i protiv štenećaka.
II deo spiska...>>

 

© 2003  Životinjsko carstvo

....pretraživanje

broj posetilaca