Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Si-cu
Zivotinjsko carstvo forum > Sve o psima > Rase pasa
natasica
skoro sam nabavila malog si-cua.molila bih sve koji znaju nesto o ovoj rasi da mi kazu posto ja ne znam nista.interesujeme da li su inteligentni i kako se slazu sa decom posto ja imam sina od osam godina!i molim vas kako da ga naucim da ne piski u stanu.unapred hvala svima rolleyes.gif
angel
PODRIJETLO I NASTANAK PASMINE

(mala opaska za uvod:
SHIH-TZUI SU VRLO TVRDOGLAVI PSI, A S OBZIROM DA IH JE GOTOVO NEMOGUćE NE RAZMAZITI, SAMIM TIME I čESTO NEPOSLUšNI...TAKOđER, ONI SE I LINJAJU, NJIHOVA DLAKA JE GOTOVO LJUDSKE KVALITETE KOSE, I NARAVNO DA ISPADA!!!!!!!!)

Iako je nastanak ove vrlo stare pasmine nejasan, njeni korijeni su nedvojbeno vezani za područje Tibeta, gdje su pse ove pasmine držali u hramovima stoljećima, a ponekad su kao počasan poklon bili darivani kineskim carevima. Shih-Tzu je na Tibetu bio smatran svetim psom, koji donosi zdravlje i sreću. Shih-Tzu se smatra najstarijom i najmanjom pasminom Tibetanskih svetih pasa, te ima nešto sličnosti i s ostalim tibetanskim pasminama pasa.
Jedna od teorija nastanka Shih-Tzua jest da je on razvijen kao posebna pasmina na području Tibeta, i nije dobiven kao rezultat križanja s drugim malim pasminama kratke njuške Azijskog podrijetla. Ali, za ovu teoriju nedostaju dokazi. Smatra se da svoj glavni razvoj i krajnje oblikovanje pasmina zapravo proživljava na carskim dvorovima Kine, gdje je to obavijeno velom tajni Zabranjenog Grada. Pretpostavka je ipak, da su Shih-Tzui tamo križani sa Mopsem i Pekinezerom.
Ime Shih-Tzu zapravo znači "lav". Pretpostavlja se da su tibetanske vođe lame podržavale tendenciju razvoja pasmine što više nalik lavu i vjerojatno su selekcijom odabrani najbolji primjerci postajali počasni pokloni kineskim carevima. Dobiti na poklon lavljeg psića bila je velika čast.
Postojanje pasmine kakvu poznajemo danas može se zahvaliti kineskoj carici Tzu Hsi koja je imala svjetski poznat uzgoj pasmina Mops, Pekinezer i Shih-Tzu. Velika obožavateljica Shih-Tzua, brižno je održavala tri carske pasmine odvojene,kako bi spriječila križanja. No, eunusi, koji su brinuli za pse , u tajnosti su križali pasmine u želji da dobiju što manje i ljepše primjerke, neobičnih, poželjnih oznaka na dlaci. Primjerke koji su odstupali od želja carice u uzgoju morali su usmrtiti, ali su ih oni često potajno prodavali. Mnoga praznovjerja vezana su za boju i oznake na dlaci. Sretne oznake mogle su donijeti ugled obitelji, a svaka boja je imala svoju vrijednost. Pri uzgoju poticane su i 32 superiorne oznake Bude, npr. bijela lisa na glavi, vilice poput lavljih, te vrlo cijenjena zlatna boja dlake, itd. Oznake na leđima u obliku sedla, posebno su bile cijenjene zbog poistovjećivanja s Budom. Naime, vjerovalo se da je Buda bio stalno u društvu malog psića, koji se u trenutku mogao pretvoriti u lava kojeg je Buda tada jahao.
Nakon smrti carice 1908.g, uzgoj pasa više nije bio kontroliran, te su mnogi primjerci bili poklonjeni ili prodani uglednim kineskim obiteljima i visokim stranim dužnosnicima. Pasmina je nakon Komunističke revolucije 1949.g gotovo ugasnula. Na sreću, diplomati koji su boravili u Kini, pri povratku u Europu sa sobom su ponijeli i svoje Shih-Tzue.
U Velikoj Britaniji pasmina je u prvo vrijeme bila registrirana pod imenom Lhasa terijer. U Americi je također postojao nesporazum kod sistematizacije tibetanskih pasmina, te je Shih-Tzu kao samostalna pasmina priznat AKC-a tek 1969 godine, a ubrzo i osvaja BIS na prestižnoj Westminsterskoj izložbi i postaje popularan.

KARAKTERISTIKE PASMINE

Stoljećima je Shih-Tzu uzgajan s namjenom da bude društvo ljudima, a to dokazuje i njegov temperament. U Kini, u vremenu prije komunističke revolucije, imati psa koji nije imao radnu funkciju predstavljalo je statusni simbol. Shih-Tzu je tada živio bezbrižnim životom u bogatstvu carskih dvorova i pod stalnom paskom brojnih eunuha koji su brinuli samo za njegovu dobrobit.
Osim njegove dlake koja zahtjeva svakodnevnu njegu, radi se o prilično nezahtjevnoj pasmini i vrlo prilagodljivoj. Naravno, ovo treba uzeti s dozom predostrožnosti, jer ono što Shih-Tzuu svakodnevno treba je ljudsko društvo, te njihova ljubav i pažnja. Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže i sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim gradskim psom, koji lako može živjeti i u stanu, ali zasigurno voli i šetnje prirodom.
Shih-Tzu je pas snažne, čvrste građe, arogantnog držanja, ali naravi koja predstavlja potpunu suprotnost. Njegovo slatko lice svojim šarmom osvojit će svakog, a njegov živahan karakter, smisao za humor i sklonost nestašlucima, svakog će oraspoložiti. Zbog tih osobina i bliske povezanosti s ljudima kroz stoljeća, predstavlja izvrsnog terapijskog psa za djecu i za starije ljude.
Teško je opisati njegov karakter koji je pun suprotnosti. To je vrlo inteligentna pasmina, poslušna i vjerna, ali sa crtom individualnosti. Može biti vrlo miran satima,duboko zadubljen u svoje misli, te isto tako odjednom se zaigrati i trčati do iznemoglosti. Ponekad se čini da je sam sebi dovoljan. Ukoliko mu ljudsko društvo nije dostupno, zabavljat će se sam igrajući se svojim igračkama, trčeći po kući.
I mužjaci i ženke vrlo su odani svojim gospodarima i vole ljudsko društvo, nisu bojažljivi. Uvijek će obavijestiti vlasnika o prisustvu stranca, štiteći svoj prostor. No, istovremeno se vrlo brzo i lako sprijateljuju s nepoznatima.
Duga i raskošna dlaka, različitih boja i oznaka čini Shih-Tzua vrlo privlačnim. Ukoliko namjeravate nabaviti Shih-Tzua bitno je imati na umu kako bi dlaka bila uistinu tako lijepa, ona zahtjeva i svakodnevnu njegu. Osobito se to odnosi na dlaku glave, koja bi trebala biti povezana, područje oko očiju i dlaka brkova i brade treba stalno održavati urednim.
Shih-Tzu je vrlo zdrava i otporna pasmina, a uz pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek.

STANDARD PASMINE

Zemlja podrijetla: Tibet
Patronat: Velika Britanija
FCI klasifikacija:
Grupa 9- psi za društvo i pratnju
Sekcija 5- tibetanske pasmine

OPćA OBILJE?JA:

Snažno građen, bogato odlakan pas s izraženim arogantnim držanjem i licem nalik krizantemi.
Shih-Tzu je mali pas snažne, skladne građe čija je dužina tijela veća od visine psa u grebenu. Ponosnog držanja i bogate odlakanosti koje njegovom orijentalnom izgledu daju poseban šarm. Vrlo inteligentan, živahan, druželjubiv i uvijek spreman na akciju.

PONAšANJE/TEMPERAMENT:

Inteligentan,živahan i pozoran. Druželjubiv i neovisan.

GLAVA:

Glava je široka, okrugla, široka između očiju. Kuštrava dlaka na glavi dobro prekriva oči. Brada i brkovi dobro su odlakani. Dlaka na njuški raste prema gore pri čemu psu daje izgled nalik cvijetu krizanteme.

LUBANJSKI DIO:

Stop: Jasno izražen

PREDIO LICA:

Nos: Crn, ali tamno jetrene boje kod pasa jetrene boje dlake ili s oznakama jetrene boje. Gornja linija nosa trebala bi biti u ravnini ili malo ispod ruba donjeg kapka. Nos usmjeren prema dolje vrlo je nepoželjan. Nosnice su široko otvorene. Uske nosnice su vrlo nepoželjne.
Njuška: Velike širine, kvadratična, kratka, nije naborana, plosnatog oblika i odlakana. Njena dužina od vrha nosa do stopa iznosi oko 2,5 cm. Nosni hrbat je ravan ili blago zakošen prema vrhu. Pigmentacija njuške što je moguće cjelovitija.
Usnice: U ravnini.
Vilice/Zubi: široke, blagi predgrizač ili kliještast zagriz.
Oči: Velike, tamne, okrugle, smještene na dobroj međusobnoj udaljenosti, ali nisu izbočene. Toplog izraza. Kod pasa dlake boje jetre ili s jetrenim oznakama, svijetlija boja očiju je dozvoljena. Bijeli dio oka (bjeloočnice) nije vidljiv.
Uši: Velike, dugih uški, viseće. Usađene malo ispod vrha lubanje. Toliko jako odlakane da izgledaju kao da se stapaju s dlakom vrata.

VRAT:

Dobrih proporcija, lijepo zalučen. Dovoljne dužine da omogući ponosno držanje glave.

TIJELO:

Duže između grebena i korijena repa nego što iznosi visina psa u grebenu. Leđa ravna. Slabine dobro povezane i snažne. Prsa široka i duboka.

REP:

Bogato odlakan rep nalik perjanici, nošen jke dobro savijen iznad leđa. Visoko usađen. Visina najviše točke luka repa je otprilike jednaka visini glave kako bi psu davao skladan izgled.

UDOVI:

PREDNJI UDOVI:

Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima, što je moguće ravnije, kompatibilne sa širokim i dubokim prsnim košem. Lopatice su čvrste, dobro zakošene unatrag.

STRA?NJI UDOVI:

Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima. Ravne gledano odostraga. Noge izgledaju masivno zbog bogate odlakanosti. Bedra su dobro zaobljena i mišićava.

šAPE:

Zaobljene, čvrste, dobro razvijenih jastučića, izgledaju velike zahvaljujući bogatoj odlakanosti.

HOD/KRETANJE:

Arogantno,skladnog i ujednačenog tijeka,prednje noge dobrog iskoraka, snažna akcija stražnjih nogu pri čemu su u potpunosti vidljivi jastučići šapa.

POKROV:

DLAKA:

Duga,gusta, nije kovrčava, s dobrom poddlakom. Blaga valovitost je dozvoljena. Jako se preporuča da dlaka na glavi bude povezana.

BOJA:

Sve boje su dozvoljene, bijela lisa na čelu i bijeli vrh repa vrlo su poželjni kod višebojnih primjeraka.

VELIčINA I TE?INA:

Visina u grebenu: Ne veća od 26,7cm, tip i karakteristike pasmine su od najvećeg značaja i ne bi trebali biti žrtvovani isključivo na račun visine.
Težina: 4,5 do 8,1 kg
Idealna težina: 4,5 do 7,3 kg

izvor: www.ljubimci-forum.com
angel
Natasica ,Dobro došli!!!
Evo to je tekst o shi-tzu ,ako još šta vas interesuje recite!
Pozdrav
JOvana
natasica
hvala puno!sada sve znam o mom psicu!!! thumbsup.gif rolleyes.gif
angel
Možete li ga predsatviti i poslati njegove slike na " Fotografije pasa" ?!
Oboavam ovu rasu pa bih Vas zamolila za slike!
natasica
vazi nema problema smile.gif
natasica
ja se izvinjavam trenutno ne mogu postaviti sliku mog malog si-cua, posto mi se skener pokvario!obecavam da cu popraviti ovih dana i postavcu sliku na fotografije pasa
natasica
evo mene opet!nazalost jos nisam u mogucnosti da postavim sliku mog malog si-cua ali nadam se da cu skorije to da uradim.Interesuje me posto ga drzim u stanu da li mogu da ga kupam svaki dan.Videla sam da on voli da se kupa ali plasim se da tako mogu da mu unistim zdravlje i dlaku!Hvala !
dare...
Shih Tzu -Bubi crno -bela 3 god

Mirna, privržena dobrica...

Svoja doduše, ali bez problema ide bez povodca, dođe stane i priđe da je vežem kad prelazimo ulicu...

Nije lajava, osim kad neko zazvoni ili zagalami kod vrata stana...

Nikad nikog nije ujela, iako joj mala deca vuku uši i guraju prste u oči... Samo povije rep i pobegne od malih napasnika...

Tako da su u našem slučaju tvrdnje moderatora suviše grube... 16_2_26.gif

Evo da probam da postavim fotografije, sa dugom dlakom i ošišane...

PS. Tražimo mužjaka za parenje sa područja grada Beograda (postaviću kasnije oglas)
dare...
Eh da,

Evo i jedne posle šišanja rolleyes.gif
dare...
Postavih pogrešnu sliku-mutnu...

Evo druga... 16_2_26.gif
angel
Bas je sladak tongue.gif
Srećno u potrazi za djevojkom!


p.s. Je li ima rodovnik ?
dare...
Ima rodovnik sa nebrojeno titula koje ne mogu da protumačim
od Kine i Italije (neka kuća Korino), sa očeve strane, do Monte Karla, Francuske i češke sa majčine strane...

Ali ja sam je samo jednom odveo na izložbu gde smo dobili 5 i CAC i gomilu kritika zbog šišanja kučeta (a bila je jedno godinu dana nešišana, međutim kažu ta rasa se ne šiša ukoliko mislite da idete po izložbama), pa onda zbog nepravilnog češljanja i frizure (nije imala razdeljak u sredini), pa zbog mog šetanja kučeta sa pogrešne strane...

Tu ja objasnim sudiji (neki stariji dedica), da me vidi sad i nikad više i da nemam namere da držim kuče za izložbe već kućnog ljubimca, te on pogleda rodoslov (kaže da vidi da nemamo neke ćuprijske kučiće u rodu, jer su ga oni prevarili, šta god to značilo).

I tako je Bubi adekvatno ocenjena i može sa tri godine da traži dečka... 16_2_26.gif

To je to.

Pozdrav,
Dare
Flamanka
Pozdrav svima,

evo moje prve poruke na ovom forumu. Od pre mesec i po dana sam ponosna vlasnica devojcice Shiz-Tzua, bele sa krem sarama.
Krenula sam na izlozbu pasa, kao da vidim sta ima tongue.gif Nekih nedelju dana pre toga, mama je rekla da bi volela da ima maltezera, a za mene je to bila kao komanda. Ono sto je bilo receno hipoteticki... jednog dana... sto da ne... mogli bi... za mene je znacilo KONACNO zeleno svetlo za kupovinu psa.
Tako sam ja krenula u potragu za maltezerom, usla u halu i videla jednu preslatku pufnicu koja se tresla u rukama neke devojke. Prisla, uzela je, malo se mazile, i otisla sam dalje. Obisla jos 3 puta celu izlozbu i vratila se po mog psa biggrin.gif
Moj decko je pritom prokomentarisao, onako, vise sebi u bradu, da je odmah znao da cu se vratiti po nju.
Sada se Flekica i ja (i mama) druzimo vec mesec i po dana. Iako sam do pre 8 godina imala carskog pekinezera, koji je uginuo u dubokoj starosti, ovo je bilo potpuno novo iskustvo za mene.
Malo cudoviste je neverovatno. Posle prvih par dana privikavanja u kuci je pocelo veselje. Mnogo je nemirna, stalno jurca po kuci, kad je svi ignorisu, onda jurca sama tongue.gif Kad joj dosadi ignorisanje (koje traje celih 2 minuta, jer smo, boze moj, zauzeti necim) onda pocinje lajanje. Kada je prvi put zalajala bila sam srecna kao roditelj kada dete izgovori prvu rec.
Ja sam, kao i svaki drugi zaludjenik, odmah kupila gomilu stvari, naravno, primerenih njenom uzrastu (sada 4.5 meseca). Igracke, glodalice, drpalice su po celoj kuci. Sve osim dve loptice koje su joj strah i tretpet. Kako ih vidi bezi u drugu sobu. Zasto???? unsure.gif
Spava sa nama u krevetu hug.gif kako joj se koju noc svidi, nekad kod mene, nekad kod mame, a budimo se svi kad se ona naspava biggrin.gif
Bas sam pre neki dan konstatovala da se bar nikada necu uspavati, jer kad zvoni sat ona ne staje dok neko ne ustane iz kreveta.
Grize i zvace sve sto stigne. Nadamo se da ce i to prestati, jer je bilo simpaticno dok joj nisu izrasli zubici, a sad vec BOOOOLIIIII. Omiljeni su joj prsti, sto na nogama, sto na rukama, nosevi i mamine plutane papuce.
Hranim je Royal Canin mini junior hranom (pre par dana mi je pukao misic dok sam vukla veliki dzak hrane, tako da sam ja sad pod zavojima i terapijama), a u prolazu jede sve, uglavnom joj dajemo voce i povrce, ono malo blaze. Ne bira i stalno trazi tongue.gif
Imam samo dva (cini mi se) pitanja (za sada).
Pre svega odrzavanje dlake. Cesljam je svaki dan, ne zato sto joj se dlaka ne znam koliko mrsi, vec da bi na vreme navikla na ritual, koji, btw, ne ljubi preterano. Dlaka joj je jos uvek relativno kratka. Da li postoji neki dodatak za negu dlake, neki tretman, bilo sta, sto bismo mogli da praktikujemo u buducnosti?
Druga stvar su oci. Receno nam je da su, kao i kod maltezera, poprilicno osetljive. Za sada ih na svakih par dana tuferom natopimo cajem od kamilice i iscesljamo, koliko god to ona dozvoli. Trudimo se da rascesljamo sve i skinemo zalepljene krmeljcice po svaku cenu, ma koliko se ona borila protiv toga. Da li i ovde postoji nesto sto bi moglo biti korisno u buudcnosti?

Malo sam vas smorila pricom, ali eto, podelih svoju radost sa vama smile.gif
Za kraj nekoliko njenih slicica, sto starijih, sto skorasnjih. icon_hippi.gif

PS. Ne mogu da zakacim slike, some other time, onda msn-wink.gif
Flamanka
Neophodan mi je jos jedan savet. U pitanju je cesljanje. Kao sto sam vec rekla, navikavam je na cesljanje svaki dan. Sad realno nije neophodno, jer joj je dlaka jos uvek relativno kratka, ali ce biti za par meseci. Jos cu videti da li ce ici sisanje, sve zavisi od toga kako ce teci samo odrzavanje dlake.
Cinjenica je da mnogo vise suvisne dlake skinem kad je cesljam uz dlaku, a ne niz. Da li je to cesljanje pravilno, tj. da li cesljanje uz dlaku moze da je osteti?

Hvala
angel
Mene iskreno nisi smorila sa pricom smile.gif
Drago mi je da si uspjela nagovoriti mamu na novog psa, i to jos shih tza thumbsup.gif

Mene sad interesuje da li bi ti sa malom curom kasnije na izlozbe i koliko je ona sada stara?

Za sada je sasvim dovoljno da joj nabavis neki dobar sampon, a kasnije dolazi ulje idr.
Ove dugodlake vrste pasa ne smiju se kasnije cesljati na suvo, vec se ulje pa cesljaju. Zatim su tu i gumice i masnice koje sluze da dlaka se ne prlja, ne smeta im u ocima ...

Ja ti iskreno mogu preporuciti slijedeci sajt na kome ima jako mnogo o njezi dlake kod shih tzua i ostalih manjih dugodlakih rasa.

http://www.shihtzu-kennel.com
Flamanka
Hvala, angel!
Tek sam sada stigla da pogledam sajt i, iskreno, ima mnogo toga korisnog da se procita. Prvo da se pohvalimo da imamo i belu lisu i belinu na kraju repa biggrin.gif sto meni, kao vlasnici nije ni bitno, niti sam imala pojma da je to prednost.
Kao sto sam vec rekla, izbor je bio sasvim slucajan. Valjda je jednostavno neko stvoren za nekoga i eto, od svih pasa na izlozbi, ja sam uzela bas nju.
Za izlozbe ne znam sta da kazem, ne znam da li cu je voditi. Sigurno cu je odvesti na prvu, da vidimo sta ce nam reci, koju ocenicu cemo dobiti. Dalje se nikad ne zna. U svakom slucaju, cak i da ne ide na izlozbe, htela bih da za nju imam najbolju i najadekvatniju negu, stoga sva ova moja pitanja.
Kupila sam joj sampon, za stence, Trixie. Jos je nisam okupala, jer nije jos pocela da izlazi napolje, pa to i nije bilo neophodno. Naravno, pranje sapica svakodnevno od novina na kojima piski se podrazumeva. Ceka nas jos jedna revakcinacija, za 5 dana i posle toga cemo polako da pocnemo da izlazimo.
Sesljanje je za sada "seansa" koja nije tako problematicna, ako iskljucim glavu koju ne da da cesljam, cudo jedno. Jednom dnevno je cesljam, kao sto rekoh, ne zato sto je sada to neophodno, nego da bi se navikla. Ne znam da li cemo je sisati ili ne, videcemo kad dodje do tog letnjeg odrzavanja dlake.
Kao drugar je fenomenalna. Zivahna je, luduje (i kad treba i kad ne treba tongue.gif), laje, rezi, svadja se, igra... bas ono sto sam ja zelela. Malo je svojeglava, vidim da nekad radi nesto i u inat, ali boze moj, bar ima karakter smile.gif
Za sada i glodje sve i svasta, ali i tu vidim pomake, posebno sto se tice nogu i prstiju. Gola stopala su joj apsolutni favorit smile.gif
Ne postoji nista sto joj posebno branimo, ide gde hoce, spava gde hoce, igra se kad ona to zeli, sto je, doduse, gotovo stalno.
Naprijatelj No.1 joj je loptica, ima ih dve i cim ih joj neko baci zazdi u drugu sobu. Manje - vise tako reaguje na sve igracke koje ne moze da definise. Ima svoje cebe gde spava kad je sama i sto me je iznenadilo, prihvatila ga je vec prvog dana. Kada smo mi kuci, uvek je negde oko nas, a spava sa nama u krevetu.
Jede sve, osim njene hrane - Royal Canin Mini Junior, obozava voce i povrce, dok su jabuke kao nektar bogova laugh.gif
Kao sto rekoh, bitno mi je da saznam sto vise, posebno osetljiva mesta, da ne bih bila iznenadjena necim.
Svaki savet onako, iz rukava, je dobrodosao.
Hvala jos jednom thumbsup.gif
mina i beksi
Bas je sladak si-cu smile.gif Najlepsi mi je bez sa belim, videla sam takvog kod devojke na sajmu kuca u Beogradu, mada su i crni slatki.
Imaju slicnu dlaku kao i maltezeri.
Doduse retko ih vidjam u Beogradu.
Kad sam birala kojeg psa da uzmem u obzir medju mnogo patuljastih pasa dolazio je i
si-cu! smile.gif
Ali meni su maltezeri ipak nekako i po karakteru
i po izgledu najblizi srcu.
Pozdrav za sve si-cu-e!
cao 16_11_7.gif - meni oni crno beli lice na pande!
tako su dobri....
dare...
Elem, ponovo tražimo mužjaka za parenje iz Beograda, jer prošli put ništa nismo uspli da uradimo posle dva dana jurnjave po kući i zapišavanja ragastola od strane dečka, koji joj se nije svideo...

Znači ukoliko imate mužjaka Shih Tzu-a, a živite u Beogradu, ili bar znate da neko od vaših prijatelja, familije poseduje dečka Shih Tzu-a javite se...
16_2_26.gif
Nanette
Pozz svima na Forumu,na vaš forum sam se odlučila učlaniti jer bih htjela imat psa ši-cu,inače nikada nisam imala psa ovo bi mi bija prvi put ,inače sam invalidna osoba u kolicima i oduvik sam imala samo macu.Problem mi je taj što nikada nisam imala psa jer mi se otac uvik protivi da imam psa jedva mi je i mačku dopustija da imam,a psića sam naručila preko njuškalo i sad neznam kako će reagirat kad mi žena donese,ona inače ima uzgajivačnicu rekla mi je da se kuja tek okotila i da će me nazvati kad bude spremna za dati mi jer je još mal i dok obavi cjepljenja knjižice itd.Jako mi se sviđa ta pasmina i neznam kako će mi otac na to reagirati ,jer se bunija i za mačku u kuću,pa kad je otiša na posa ja san macu donila pred gotov čin,sad ga voli čak mu i kupuje meso u mesnici,a za psa neznam kako će reagirati,molim vas za savjet i pomoć,ta pas bi me jako usrećija ,čitala sam karakteristike o njima i sve drugo ,molim vas pomozite mi, sad.gif


evo ovog desnog sam naručila bjelog sa smeđim flekicama oko očiju
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2015 Invision Power Services, Inc.