IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

 
Reply to this topicStart new topic
> Zapadno Sibirska Lajka
polaris
post Jan 21 2008, 01:28 PM
Post #1


Novi član
*

Group: Član
Posts: 12
Joined: 15-January 08
Member No.: 5,113Zapadno sibirska lajka
FCI broj rase:306
Grupa V – špicevi I primitivne rase
Sekcija:2 – lovački polarni psi

Ruske lajke su mnogostrani lovački psi koje u dalekim šumama Rusije koriste profesionalni lovci za različite vrste divljači.
Postoje tri tipa lajki zapisanih u FCI: Zapadno sibirska lajka, Istočno sibirska lajka I Rusko evropska lajka.Postoji I četvrta rasa lajke, ali ona postoji samo u Rusiji,Finsko karelijska lajka.
Sve rase lajki pripadaju grupi špiceva I primitivnih rasa.Ova stara rasa je tipična za sve severne delove sveta.Lajke treba da budu prilagođene na ekstremne uslove, kao što su hladnoća I sneg I da budu dovoljno inteligentne da same prežive.Zato lajka treba da bude sposobna da radi bilo šta što njen gazda želi.Ranije,ukoliko nešto sa psom nije bilo u redu ili nije više bio sposoban da lovi, jednostavno je bivao ubijen.Zato je ova rasa takvom selekcijom postala jaka i zdrava.


Standard

Poreklo rase:
Potiče od različitih srodnih rasa koje su koristili lovci u zapadnom sibiru I severnom Uralu, u tajgama.U ovim područjima je veoma česta I specijalizovana rasa.
Generalni izgled:
Zapadno sibirska lajka je srednje ili nešto iznad srednje veličine psa, snažne I lake građe tela.
Temperament:
Balansiran, živahan sa alertnim reakcijama.Agresivnost prema ljudima nije tipična.
Karakteristično kretanje prilikom traženja je brz kas mešan sa galopom.Ovo je najbrža lajka.
Veličina:
Muđjaci su visoki od 55 do 62 cm, a ženke od 51 do 58 cm u ramenima.Visina mužjaka u visini krsne kosti je 1 do 2 cm niža nego na ramenima.Visina ženki u ramenima I krsnoj kosti je ista ili 1 cm niža u sakrumu.U mužjaka indeks telesnih proporcija je 103 do 107, u ženki 104 do 108.
Nedostaci: Visina više od 2 cm ispod granice, u mužjaka I iznad 2 cm gornje granice u ženki, kao I kvadratasta telesna građa.
Greške: Sva odudaranja od standarda prevazilazeći 2 cm.
Boja dlake:
Bela, vučje siva, crvena, crvena pomešana sa sivom, kao I iste boje sa belim flekama.U belih pasa dozvoljen je braon nos.
Nedostaci: Ista boja na glavi I nogama kao boja tela.
Greške: Crna I crno bela (ne po zonama), čokoladno braon I pegava ne pripadaju rasi.
Predačke, aboridžinske rase lajki koje su korišćene u kreiranju nove čistokrvne zapadno sibirske lajke su: Vogul lajka I Ostiak lajka.

Kvalitet krzna:
Krzno je formirano od dobro razvijene nepromočive I prave glavne dlake I guste, meke I bogate poddlake. Meka poddlaka drži konturne dlake delimično uspravno, što ostavlja utisak dobro odlakanog psa. Na glavi I ušima dlaka je gusta I kratka.Na vratu I ramenima dlaka je gušća I duža I zajedno sa dlakom oko lica formira ogrlicu. Na grebenu dlaka je uglavnom duga, naročito u mužjaka. Noge su pokrivene nepromočivom, kratkom I gustom dlakom, na zadnjoj strani nogu dlaka je duža, ali bez formiranja “perjanja”.Na šapama dlaka je kratka, sa nepromočivim četkama između prstiju. Rep je dobro odlakan sa pravom, nepromočivom dlakom.Na njegovoj nižoj strani dlaka je duža, ali bez perjanja.
Nedostaci: Nedostatak poddlake ili njena slaba razvijenost, nedostatak ili siromašno razvijene krznene ogrlice, nedostatak guste dlake na zadnjoj strani butina, izuzev u vreme linjanja.
Greške: Talasasta ili kovrdžava dlaka, Duga dlaka sa razdeljkom na leđima, perjanje na repu I prednjim nogama. Kratka dlaka ili duga dlaka ne pripadaju rasi.
Napomena: Dužina I gustina dlake variraju individualno. Pored toga psi se linjaju mnogo u prolće- rano leto I njihov izgled može da se promeni.Štenci iz legala odgajanih u zemljama sa hladnom klimom imaju teže krzno a psi odgajani u toplim I vlažnim klimama imaju tanje krzno.
Koža, mišići I kosti:
Koža je tvrda I gibka, ali bez izumiranja tkiva ispod nje I bez nabora. Mišići su dobro razvijeni, a skelet je snažan. Obim kičičnog zgloba u mužjaka je od 11- 13 cm, a u ženki 10-12 cm.
Glava:
Glava je laka, gledano odozgo zašiljena I klinastog oblika, sa umereno širokom lobanjom. U ženki glava je šiljatija nego u mužjaka. Njuška je zašiljena I duga, ali ne odsečena, sa malim proširenjem u predelu očnjaka. Dužina njuške je otprilike jednaka dužini lobanje ili nešto kraća.Gledano bočno njuška je umereno klinastog oblika.Lobanja je izdužena I njena dužina je jasno veća od širine. Stop je uočljiv ali ne nagao. Gornja linija njuške je paralelna sa linijom čela.Nadočni lukovi su slabo razvijeni. Parijetalni greben I okcipitalni izdanak su dobro razvijeni. Okcipitalni deo lobanje je ovalan. Usne su zatvorene, bez labavosti I nikad viseće.

Uši:
Uši su uspravne, visoko postavljene, veoma pokretne, oblika izduženog trougla, sa malim ušnim školjkama.
Oči:
Nisu velike, ovalne (bademastog oblika su poželjne), koso postavljene, dublje postavljene nego u drugih špic tipova rasa I sa živim izrazom.

Zubi:
Beli, veliki, dobro razvijeni, jaki,I postavljeni blizu jedan drugom.Zubna formula je kompletna.Zagriz je makazast.
Vrat:
Mišićav, lak I ovalan na poprečnom preseku.Dužina odgovara dužini glave.Postavljen pod uglom od 45-55 stepeni u odnosu na uzdužnu osu tela.
Greben:
Dobro razvijen, naročito u mužjaka.
Leđa:
Jaka, mišićava, prava I široka.
Bedra:
Kratka, mišićava I malo ispupčena.
Sapi:
Srednje duge I malo spuštene.
Grudni deo:
Širok, dubok I dug, ovalan na poprečnom preseku I duboko doseže do laktova.
Abdomen:
Zategnut, ali prelaz grudi u abdomen je slab.
Prednje noge:
Ramena su srednje spuštena, noge su mišićave, gledane spreda prave I paralelne. Noge su nešto duže od polovine visine u grebenu.Lakatni izdanci su dobro razvijeni I upravljeni jasno u nazad I paralelni telesnoj osi.
Zadnje noge:
Dobro mišićave I gledano odpozadi prave I paralelne.
Šape:
Ovalne, kompaktne, prsti jedni uz druge.
Rep:
rep je povijen preko leđa ili na neku stranu ili samo kao srp, ali u ovom slučaju njegov vrh ne bi trebalo da dodiruje leđa. U opuštenom položaju rep bi trebalo da dosegne do potkolenice ili 1-2 cm kraće.

Primitivne karakteristike

Zapadno sibirska lajka je primitivna rasa. To znači da je njena genetička građa bliža vuku. Ovo se ne vidi samo kroz njen izgled. Ovoj rasi je ostalo mnogo vučjuh osobina u svojoj psihologiji i karakteru. Na primer, ženke lajki kasnije polno sazrevaju nego većina ženki drugih rasa pasa, obično sa 1 do 2 godine. Rusi ne razmnožavaju svoje lajke dok ne napune 2 godine, omogućavajući im da završe svoj fizički razvoj. Većina čistokrvnih zapadno sibirskih lajki ulazi u estrus jedanput godišnje, obično sredinom zime. Nakon ozbiljnih povreda ili bolesti, ženka može i da ne bude u estrusu naredni put. Jedan polni ciklus godišnje je korisna osobina lajki, jer je takvom psu omogućeno da lovi duži period svake godine.
Jedna od važnih prednosti primitivnih rasa je njihova ogromna izdržljivost i gipkost.
Držanje prema ljudima:

Zapadno sibirska lajka je veoma ljubazna i odana vlasniku.Većina njih laje na strance koji dolaze u kuću.Držanje prema nepoznatim ljudima varira individualno i zavisi od situacije. Mnoge lajke su nepoverljive prema strancima, izbegavajući ruke i gledajući ih sumnjivo.Neki psi postanu protektivni nad svojim gazdom, njegovom porodicom i njihovom svojinom. Postoji mnogo lajki koje teško prihvataju novog vlasnika i kojima je potrebno vreme da se prilagode novom staništu.

Držanje prema drugim psima:

Štenci zapadno sibirske lajke počinju borbe jedni sa drugima dog su veoma mladi, igrajući se. Sa 8 nedelja, dominantna hijerarhija među njima nije još potpuno formirana, ali borbe su ređe. Borba može nastati bilo kad, jer neko štene izazove ono dominantno. Mladi psi, naročito mužjaci, bi izazvali starije mužjake i pokušali da reše svoje probleme borbom. Generalno, psi koji pripadaju jednom gazdinstvu i koji se drže zajedno od malena, žive u miru jedni sa drugima. Ipak, odnosi među mužjacimakoji su upoznati kao odrasli može ostaviti napetost među njima celog života. Postoji mnogo razloga za borbu među psima, ali lajke ne ulaze u borbu radi zabave ili radi ubijanja drugog psa. Ovi psi se uvek bore iz nekog određenog razloga. Na primer, braneći svoju teritoriju od nepoznatog psa, istog a nekad čak i suprotnog pola. Mlad pas koji agresivno brani svoju teritoriju će nerado prilaziti drugoj kući gde drugi, stariji pas živi. Ipak, ako često posećuje neka mesta udaljena od svoje kuće, takođe može postati protektivan nad njim kao prema svom.Zapadno sibirska lajka je dobar borac, ali loš pit pas, jer nema želju da ubije drugog psa, već samo da ustanovi dominantnost ili odbrani nešto što je za njega bitno.
Držanje prema domaćim životinjama:

Zapadno sibirske lajke koje pripadaju Mansi i hanti plemenima uvek žive u bliskom društvu sa stadima irvasa i njih ne napadaju. U ruskim selima i malim gradovima lajke su dobro podučene da ignorišu farmske životinje, kao što su krave, telad, svinje, koze i ovce. Male životinje, kao što su mačke, zečevi i živina su najprimamljivije. Lajke se uče da ne diraju mačke i živinu u istom gazdinstvu sa njima. Zečevi su izgleda nepodnošljivi za njih i moraju se držati u čvrstim kavezima. Lajke se uče da ne ubijaju kokoš, ali čak i najpouzdaniji psi mogu da se preobrate u najgore u novom boravištu. Sa malim životinjama, treniranje na smanjenju pokušaja napada deluje, ali dobri rezultati postignuti u jednoj situaciji nikada ne treba smatrati sigurnim u drugoj situaciji. Zapadno sibirska lajka je veoma radoznala za životinje, divlje ili ne i svi psi imaju jaku želju za lovom.


Korisni kvaliteti:

Zapadno sibirska lajka je pre svega lovački pas. Svako ko poželi štene ove rase treba da očekuje ceo komplet osobina tipičnog lovačkog špica. To je emotivan pas, veoma naklonjen običajima svog gazde, njegovom raspoloženju i uvek može da predvidi njegove namere. Ne teži da iskaže svoja jaka osećanja lajanjem i drugim zvukovima. Zapadno sibirskoj lajki je potrebna sloboda za fizičku aktivnost i takođe joj je potrebno da bude bliža svom gospodaru i njegovoj porodici. Neki psi uživaju u časovima tišine, jednostavno ležeći i gledajući okruženje. Za ovo vreme, pas je na oprezu i čuva. Ako se zapadno sibirska lajka koristi u lovu, to je veliki potencijal da bude srećna, ali njena sreća nije potpuna ukoliko nije omiljeni član porodice. Lajka nije pas za štenaru. Ako se ostavi sama u malom dvorištu, neke će razviti osobinu da neprestano laju bez razloga.
Postojano zatvorene ili vezane lajke pokušaće da kopaju ispod ograde ili se popnu preko nje. Neki psi koji nisu naučeni da budu ograđeni pokušaće da grizu ogradu, oštećujući zube. Jednom pušteni, takve pse će biti teško kontrolisati. Otrčaće suviše daleko, juriti druge životinje i verovatno upasti u neku nevolju. Zapadno sibirske lajke koje se dobro treniraju, zabavljaju se lovom i u kontaktu su sa drugim psima, životinjama i ljudima su zadovoljne, odane i nikada ne laju bez razloga. Zato, da bi stvorili srećnog psa, pogodna sredina za lov plus vreme posvećeno psu moraju se stvoriti. Sve zapadno sibirske lajke su prirodno protektivne na divlje životinje, naročito predatore i neki psi su protektivni na nepoznate ljude reagujući sumnjivo ili grubo. Zapadno sibirska lajka je dobar društveni pas za planinarenje. Ipak, naročit interes za divlje životinje zahteva posebnu pažnju, jer pas može terati po drveću neke životinje i ostati daleko za neko vreme.
Mansi, Hanti i Rusi koriste te iste pse za lov i kao alarmne pse. Neke zapadno sibirske lajke dobro rade kao terači stada irvasa. Za vreme bilo koje aktivnosti ili treninga, lov nadjačava sve ostalo. Dobar lovački pas se nikad ne koristi za vuču sanki. Ako je potrebno, za vuču sanki koristi se drugi tip lajke, veće i jače građe nazvane vučne lajke. Ovo se uglavnom praktikuje u polarnim tundrama gde irvasi nemaju šta da jedu.

Zdravlje:

Aboridžinske lajke Urala i zapadnog sibira su jedne od najzdravijih pasa na svetu. Ne postoje ozbiljni nasledni zdrastveni problemi. Ipak, male abnormalnosti tipične za sve Paria tipove pasa javljaju se i kod zapadno sibirskih lajki. To su umbilikalna hernia i monorhidizam ponekad viđen među štencima.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiss
post Jan 21 2008, 01:52 PM
Post #2


Domaći
*****

Group: Član
Posts: 1,140
Joined: 12-August 07
From: Crna Gora-Niksic
Member No.: 3,818bas je lepa i plemenita rasa!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 Lo-Fi Version Time is now: 27th April 2017 - 03:55 PM