.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

NVO Društvo za zaštitu gmizavaca i vodozemaca spasava ''crnogorskog mrmoljka''

Povratak montenegrinusa u Bukumirsko jezero
Ekološka nevladina organizacija «Društvo za zaštitu herpetofaune», gmizavaca i vodozemaca, planira pokretanje projekta povratka “crnogorskog mrmoljka“ u Bukumirsko jezero. Vodozemac ''crnogorski mrmoljak'', poznat u narodu kao žmigavac, endemična [karakteristična za određenu teritoriju] je podvrsta planinskog mrmoljka, i karakteristična je jedinka za Crnu Goru [Triturus alpestris montenegrinus].

- Posljednja istraživanja su dokazala da je montenegrinus iščezla podvrsta. To je prouzrokovalo neplansko poribljavanje, i time je iskorijenjena ova vrsta vodozemaca, koji se svrstava u prirodne znamenitosti Crne Gore - kazala je predsjednik Društva i herpetolog Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore Ruža Ćirović.
Karakteristično za ''žmigavca'', za razliku od planinskog mrmoljka, je što u razvojnom stupnju ''punoglavca'' odnosno mladunčeta je polno zrela jedinka. Herpetolog [naučnik koji izučava reptile i amfibije] profesor Milutin Radovanović otkrio je i opisao ovu podvrstu 1951. godine.
- Ribe su opasnost za skoro sve uzrasne stupnjeve razvića mrmoljaka, od jaja do odrasle jedinke. Posebno je ugrožena ova podvrsta koja čitav životni ciklus provodi u vodi - kazala je Ćirović i dodala da obični mrmoljci u odraslom i polno zrelom stanju jedan dio vremena provode na kopnu.
Ćirović je kazala da je Bukumirsko jezero veoma značajno kada je u pitanju herpetofauna.
- Sa nastavkom redovnog detaljnog monitoringa jezera moguće je pokušati obnoviti oblike sa alternativnim putem u životni ciklus, pod uslovom da se izlovi riba. Za relativno kratko vrijeme moguća je restauracija populacije mrmoljaka – istakla je Ćirović i dodala da se pri tome mrmoljci moraju uzimati iz okolnih lokvi i barica.

Prema njenim riječima, jezero se mora zaštiti od nekontrolisanog poribljavanja. Cilj projekta je podizanja javne svijesti o vrijednosti Bukumirskog jezera.
- Dosadašnja istraživanja su pokazala da je ovo jezero jedno od najugroženijih vodenih ekosistema, tako da mu je potrebno dati prioritet u zaštiti i napraviti program njegovog očuvanja i upravljanja – kazala je Ćirović.
Ona je istakla da im je za realizaciju projekta potrebna puna saradnja mještana i gra?ana, koji u okolini Bukomirskog jezera imaju vikendice.
- Nadamo se i punoj pomoći i podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u sprječavanju nekontrolisanog poribljavanja – kazala je Ćirović.

Komentari

.... divljina

 

2003-2006 © Životinjsko carstvo