....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija
Durmitor

««prvi deo ««

Štapove sam odložio jer samo smetaju - od sada se pouzdajem samo u prednje noge :) Treba imati petlju pa se upustiti u taj dio. Staza je prava kozja - mada na nekim dijelovima ni njima ne bih preporučio da pasu bez ručne. To je dobar test koliki je ko debelokožac, samo, ko padne, nema popravnog. Na slici se ne vidi najvažniji element - petsto metara dubine na lijevoj strani...

 

Braco (Fikret Kahrovic), inače naš vođa puta, na tim opasnim dijelovima razvukao je uže. Ako ste pomislili da je "crveni mundir" na slici Braco - greška. Trebate znati da taj čovjek ne gubi glavu ni u najvećoj frci, što biste mogli zaključiti gledajući gornju sliku [do snimatelja je!].
Ali i taj dio brzo prođe i...
Vrh!

 

A na vrhu nema mjesta - svi se slikaju, štambiljaju planinarske knjižice, a ja gledam ljepotu oko sebe. Vrijeme se u međuvremenu potpuno razbistrilo pa se vidi cijela Crna Gora i dio jugoistočne Bosne [npr. Maglić]. Nakon kratkog predaha i pojedenog sendviča vrijeme je za silazak, ovaj put na suprotnu stranu u pravcu Žabljaka.

 

Još malo uživancije u dolini Škrke i prelijepim jezerima. Malo Škrčko jezero je uvučeno pod sjenovite vrhove, a jezera dijeli pojas šume ispred koje se može nazrijeti planinarska kuća Škrka [da vidimo ko ima oko sokolovo]. Obratite pažnju koliko su strane doline različite, lijeva je sjenovita, bujna i svježa dok je desna gotovo sasvim gola, kamenita i suha. Eto kako je važno u životu zauzeti dobar položaj.

 

Slijedeću noć smo prenoćili u Žabljaku. Spavanje je u kućama mještana za cijenu 7-8 eura, a nije ga problem naći, u Žabljaku svi izdaju sobe... Sutradan smo obišli prekrasno Crno jezero i negdje oko 14h krenuli nazad u Sarajevo, ali sada drugim putem - preko Pljevalja... Utisci o mještanima: vrlo su ljubazni, a što i ne bi bili, posjetilaca je relativno malo. A i ovdje vrijedi stara narodna "para vrti gdje burgija neće".

«« prvi deo ««

copyright www.zone-2000.net

© 2003-2006  Životinjsko carstvo

....pretraživanje