.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... forum

5. izveštaj o rezultatima rada, 2. deo- World Wildlife Fund


U prvom kao i drugom delu ovog teksta možete pročitati poglavlja izveštaja o uspešnim aktivnostima Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja - World Wildlife Fund, u daljem tekstu WWF.

Partnerstva WW fonda

Sa državama
Indonezija, Papua Nova Gvineja i Solomonska ostrva saglasili su se da je zajedničkim naporima neophodno sačuvati ugroženu vrstu morske kornjače ( Dermochelys coriacea ) u Pacifiku. Partnerstvo ove tri države, podržano od strane WWF-a, će im omogućiti da pojačaju zaštitu ove vrste kornjača putem razmene informacija i zajedničkih istraživanja. U planu je takođe i da se oformi mreža zaštićenih područja koja bi pokrivala važne neseobine ovih kornjača u zapadnom delu Pacifičkog okeana.

Podela odgovornosti u regionu će sačuvati osetljiva područja gde se kornjače hrane, razmnožavaju i polažu jaja. Takođe se nadamo da će ova akcija poboljšati organizaciju i ograničavanje oblasti u kojima se lovi riba što bi trebalo da smanji slučajan ulov ovih izuzetnih životinja - rekao je Mubariq Ahmad, izvršni direktor u WWF-u Indonezije.

Takođe, zahvaljujući ugovoru o saradnji između vlade Perua, predstavnika šumskog naroda Achuar i argentnske naftne kompanije Pluspetrol, prašuma pod imenom Abanico de Pastaza u peruanskom delu Amazona će biti očišćena nakon decenija zagađivanja. WWF, koji je godinama radio sa lokalnim plemenima u močvari, pomogao je izradu više naučnih studija koje su ovom lokalnom narodu pomogle da postigne ovaj obostrano korisni dogovor sa naftnom kompanijom i državom.

Sa organizacijama

WW fond, sa Afričkom Unijom (African Union), Svetskom bankom i sekretarijatom Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredna pitanja, pokrenuo je regionalno partnerstvo usmereno ka oporavku područja mora i okeana u kojima je izlovljena sva riba kao i ka smanjenju siromaštva.

Ova saradnja obuhvata i 60 miliona dolara od organizacije Global Environment Facility koju bi u trostruko većem iznosu trebali da prate ostali donatori u narednih 10 godina. Novi Fond za investiranje održivog ribolova je prvi takav projekat i usmeriće svoje aktivnosti na područja za održiv lov ribe u velikim okeanskim ekosistemima oko afričkog kontinenta.


Sa industrijom
Kao dokaz svoje želje da podrži ciljeve WWF programa za očuvanje klime ( Climate Savers Programme ), Sony će smanjiti emisije ugljen dioksida u svojoj proizvodnji za 7% do 2010. godine. Sony se takođe obavezao da poveća iskorišćenje energije u većem broju svojih uređaja.

WWF i Uniross, evropski lider u proizvodnji punjivih baterija, potpisali su trogodišnji ugovor o saradnji koji obuhvata 40 zemalja. Ova saradnja će biti usmerena na sakupljanje i reciklažu starih baterija i ekološku prednost punjivih NiMH (nikl-metal-hidrid) baterija i punjača. Kao deo ovog ugovora Uniross je već na tržište lansirao punjive baterije i punjače sa poznatim pandom, logoom WWF.

              

Kada su u pitanju šume, nekoliko kompanija potpisalo je ugovor WWF-a pod imenom Global Forest & Trade Network (GFTN), koji je rezultat saradnje vodećih nevladinih organizacija, kompanija i lokalnih zajednica usmeren ka eliminaciji ilegalne seče drveća kao i poboljšanju upravljanja dragocenim i ugroženim šumama.
              
U Čileu, WWF je dodelio kompaniji Masisa (bavi se proizvodnjom drvne građe) i asocijaciji lokalnih plemena Mapu Lahual priznanje Leaders for a Living Planet koja se dodeljuje za njihove napore u očuvanju šuma u priobalnom pojasu ekoregije Valvida. Regiju koja se prostire na jugozapadnoj obali Čilea karakterišu bogata obala i kopnena površina pokrivena glečerima i brojnim jezerima.

Ona je dom jedinstvenim vrstama kao što su pudú, najmanji jelen na svetu (slika desno), malog planinskog majmuna ( Dromiciops gliroides ), huilina - rečne foke i Darvinove lisice.

Ribnjaci u Švedskom jezeru Hjalmaren su prvi slatkovodni ribnjaci na svetu koji su dobili sertifikat kao održivi prema standardima Marine Stewardship veća koje je osnovao WWF. Ovaj sertifikat podiže broj ribnjaka na svetu koji rade po standardima održivog razvoja na više od 50, obuhvatajući proizvodnju od oko 3.5 miliona tona morske i rečne hrane godišnje.

U ovogodišnjem Smart Gear takmičenju za izradu "pametnih" sprava u cilju zaštite prirode i životinja (koju sponzoriše WWF), prvo mesto je osvojio Michael Hermann koji je otkrio da postavljanje jakih magneta iznad kuka na mrežama velikih ribarskih brodova odbija određene vrste ajkula. Na ovaj način će biti moguće spasiti na hiljade ajkula od sudbine da postanu kolateralni ulov na velikim ribarskim brodovima.

                                               foto: © WWF-Canon / Cat Holloway


Nagrade za očuvanje prirode

WWF je prepoznao trud kineskih pokrajina Sečuan i Gansu u cilju zaštite životnog prostora gigantskih pandi i dodelio im "Gift to the Earth" (Poklon planeti Zemlji) -  najviše priznanje koje se dodeljuje za velika dostignuća u očuvanju prirode.

Mi odajemo priznanje ovim kineskim pokrajinama za njihovu dugotrajnu saradnju i doprinos zaštiti biodiverziteta jednog od biološki najraznovrsnijeg pojasa šuma na svetu. Nadamo se da će prirodni rezervati da se proširuju i da će ugrožene vrste biti zaštićene - izjavio je James P. Leape, generalni direktor međunarodne kancelarije WWF-a.

         

Od 1996. godine do danas, dodeljeno je više od stotinu ovakvih priznanja, uključujući i 60 velikih obavezujućih ugovora koje su potpisale vlasti raznih država.

Obaveze koje su preuzele jugozapadne pokrajine Sečuan i Gansu znače formiranje zaštićenih pojasa površine 1.6 miliona hektara u planinskom pojasu Mishan koje će povezati izolovane populacije pandi, što će dodatno pomoći u postizanju očuvanja ove vrste. Očekuje se da će ovaj projekat zaštititi više od 700 jedinki džinovskih pandi, što je oko polovina ukupne populacije koja živi u prirodi.

Godišnje WWF nagrade

Svake godine, WW fond dodeljuje priznanja onima koji su učinili velika dostignuća u očuvanju prirode. Ove godine, na godišnjem svetskom skupu WWF održanom u Švajcarskoj, priznanja su dobili:

Erlenmeyer, Karl Mayer i Stammbach fondacije dobile su priznanje WWF Golden Panda za institucionalnu podršku brojnim WWF projektima i aktivnostima zaštite prirode širom Planete.

WWF Conservation Merit Award za individualni doprinos su dodeljene doktoru Mathis-u Wackernagel-u, izvršnom direktoru i osnivaču organizacije Global Footprint Network, i doktorki Urs Max Breitenmoser i Christine Breitenmoser-Wursten, kopredsedavajućih u međunarodnoj Uniji za zaštitu prirode i životinja tj. njenoj specijalističkoj grupi za zaštitu mačaka (IUCN/SSC).

Dr. Anton Rupert, osnivač kancelarije WWF u Južnoj Africi i u još nekoliko država, kao i Nikita Glazovsky, prvi predsedavajući WWF Rusije, dobili su posthumna priznanja WWF Roll of Honour, za svoj izuzetan doprinos radu WWF.

Ovo je kraj serijala o 5. izveštaju o rezultatima rada WWF, World Wildlife Fund-a,

Izvor: WWF.org
Obrada i prevod: Goran Ćatić


Komentari

 

.... svaštara

.... oglasi

 

2003-2007 © Životinjsko carstvo