.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... forum

5. izveštaj o rezultatima rada, 2. deo- World Wildlife Fund


U prvom delu ovog teksta možete pročitati prvi deo izveštaja o uspešnim aktivnostima Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja - World Wildlife Fund, u daljem tekstu WWF.

U okeanima

Iako okeani zauzimaju skoro dve trećine površine naše Planete, samo 0.6 procenata se nalazi pod nekom vrstom zaštite. Zbog toga su aktivnosti WWF usmerene ka formiranju mreže efikasno kontrolisanih i ekološki reprezentativnih zaštićenih područja pod slanom vodom (Marine Protected Areas, MPAs), koja bi pokrivala najmanje 10% svetskih okeana.

Australia se obavezala da formira 13 novih zaštićenih zona, ukupne površine 226 hiljada kvadratnih kilometara, obuhvatajući vode kod australijskih država Viktorije, Tasmanije, Novog Južnog Velsa i Južne Australije.

Indonezija je najavila plan da formira zaštićenu zonu površine 1.2 miliona hektara kod istočne obale arhipelaga Derawan u Sulawesi moru. Ovaj arhipelag je sastavni deo Sulu-Sulawesi okeanske ekoregije koju je označio WWF, i sadrži oko 450 vrsta korala koji su dom najvećem broju varijeteta riba koje naseljavaju koralne grebene.

                    
                     Derawan arhipelag u Sulawesi moru dom je velikom broju životinjskih vrsta


Francuska je najavila formiranje zaštićenu zonu površine 1.57 miliona hektara u podrčju oko ostrva Kerguelen, Crozet, Amsterdam i Sent Pol u Antarktiku. Ova područja su prioritet u okviru Antarktične inicijative WWF-a za zaštitu biodiverziteta u Antarktičkom okeanu.


 

U prašumama

U Novoj Gvineji, WWF je odigrao ključnu ulogu u formulisanju vizije zaštićene regije pod imenom TransFly, jedne od najvećih, najbogatijih i najstarijih prašuma. Prostirući se duž granice Papue Nove Gvineje i Indonezije, regija TransFly obuhvata 10 milina hektara i dom je za više od polovine vrsta ptica koje žive na Novoj Gvineji, uključujući i 80 endemskih vrsta (ne žive drugde na svetu)

U Kini, projekat pod vođstvom WWF je doprineo ponovnom povezivanju osam jezera u reku Jangce, kao prvi korak u restauraciju poremećenog ekosistema centralnih i južnijih područja. Prirodne veze više od 100 jezera su bile fizički odsečene od reke Jangce u prethodnih 5 decenija usled pogrešnog planiranja pretvaranja močvare u plodno zemljište i kopanja kanala za navodnjavanje.

Takvo postupanje je značajno  poremetilo ekosistem reke Jangce, nekada čitavog sliva sa mrežom pritoka i malih jezera.

              
               Reka Jangce, foto: Michel Gunther

Sa dužinom toka od 6300km od izvora u Tibetu do ušća u Istočno Kinesko more, Jangce je najduža reka na Azijskom kontinentu. Danas, basen reke Jangce je regija sa velikim ekološkim problemima nastalim usled naglog porasta broja stanovnika i ekonomskog razvoja. Izgradnja brana i kanala dovelaje do velike fragmentacije i isušivanja velikih površina zemlje.Velika otkrića

Prema godišnjem "Living Planet" izveštaju WWF - Svetskog Fonda za zaštitu divljih životinja, objavljenog u Pekingu oktobru 2006. godine, broj kopnenih vrsta je opao za čak 30 procenata u periodu od 1973 do 2003 godine. Izveštaj takođe pokazuje da je je broj slatkovodnih vrsta životinja opao za 23% a broj životinjskih vrsta u morima i okeanima za 28 procenata. Srećom, u izveštaju ne stoje samo loše vesti. U Poslednjim mesecima načinjeno je nekoliko novih otkrića u flori i fauni usporavajući opadajući trend.

Flora
Na teritoriji Papue Nove Gvineje, pokrenuto je bilo nekoliko naučnih ekspedicija u organizaciji WWF, u do tada neistražene oblasti tropske prašume Kikori regiona gde su otkrivene nove vrste orhideja do tada nepoznate nauci. Od oko 300 prikupljenih vrsta orhideja, osam su potvrđene kao potpuno nove dok još 20 čeka na potvrdu. Osim orhidejama i drugim biljkama, ove šume su dom nekim od jedinstvenih vrstama divljih životinja kao što su rajske ptice, džinovski kazuari i kenguri koji žive na drveću.

Prema rečima Olo Gebija, rukovodioca WWF projekta zaštite Kikori reke, tužna je istina da mnoge biljke u šumama Papua Nove Gvineje, uključujući one koje možda u sebi kriju lek za najpasnije bolesti mogu biti istrebljene i pre nego što će biti otkrivene za nauku. Ovo nas još više upozorava na važost dugotrajne i sveobuhvatne zaštite ovog celog regiona.

Fauna
Podjednako su interesantna bila otkrića i ponovna otkrića više životinjskih vrsta.

U Indoneziji, tim biologa, uključujući i čuvare parka i osoblje WWF-a koje radi u nacionalnom parku Ujung Kulon, pronašli su tragove četiri mladunca Java nosoroga. Ovo su prvi dokazi rođenja ove kritično ugrožene vrste nosoroga u poslednje četiri godine. Uz ove nove dokaze, da se Java nosorozi ipak razmnožavaju, WWF ulaže napore da u saradnji sa lokalnim vlastima smanji opasnosti koji ugrožavaju ovu vrstu - nestajanje staništa i nedostatak hrane usled povećanja populacije divlje stoke u okviru parka sa kojom nosorozi moraju deliti hranu, kao i agresivnih biljnih vrsta koje ograničavaju rast omiljene hrane nosoroga.

              
              Nova vrsta otrovnice sa Bornea, foto: Mark Auliya

Pre nekoliko meseci, u Indonežanskom delu Bornea, otkrivena je nova vrsta zmije koja ima sposobnost da trenutno menja boju. Dva primerka pola metra duge zmije otrovnice su pronađena u prašumama i močvarama oko reke Kapuas u nacionalnom parku Betung Kerihun, u kome WWF pomaže u procesu zaštite.


Naredne nedelje sledi tekst o saradjni između država, organizacija za zaštitu životinja i prirode, svetskim kompanijama koje menjaju svest i brinu o okolini, kao i o nagradama za očuvanje prirode

Izvor: WWF.org
Obrada i prevod: Goran Ćatić


Komentari

 

.... svaštara

.... oglasi

 

2003-2007 © Životinjsko carstvo