.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

"Zombi" mravi inficirani gljivicom koja im kontroliše mozak


Gljivica raste iz glave mrtvog mrava

Izdanak novootkrivene vrste gljivica Ophiocordyceps camponoti-balzani, raste iz glave zombi mrava u jednoj prašumi Brazila. Isprva se smatralo da je u pitanju samo jedna vrsta gljivica, ali je zapravo reč o četiri različite vrste - od kojih sve imaju sposobnost da "kontrolišu um" mrava. Gljivica može inficirati mrava, preuzeti kontrolu nad njegovim mozgom, a zatim ga ubiti kada insekt ode na lokaciju koja gljivici najviše odgovara da raste i širi svoje spore.

Sve četiri za sada poznate vrste ovakvih gljivica nastanjuju prašumu u Brazilu koja se prostire uz obalu atlantskog okeana, koja se menja velikom brzinom usled klimatskih promena i krčenja šume, pokazuju podaci studije koju predvodi Dejvid Hjuz (David Hughes), entomolog na Penn State Univezitetu.

Hjuz i njegove kolege su ovo otkrili nakon što su primetili veliki broj različitih gljivičastih izdanaka iz tela mrtvih mrava, navodi se u rezultatima ove studije objavljene u naučnom magazinu PLoS ONE u proleće 2011.

"Prema sadašnjim nalazima, možemo čak spekulisati da svaka od ovih vrsta gljivica ima svoju vrstu mrava za koju je najbolje prilagođena da napada," kaže Hjuz. "Ovo teorijski znači da u prašumama širom sveta  možda postoje hiljade gljivica koje imaju sposobnosti da od žrtve naprave zombija, i koje čekaju da budu otkrivene. Potrebno je da ubrzamo uzimanje uzoraka-naročito imajuči u vidu situaciju u kojoj je prirodna okolina ugrožena u ovoj meri."Buduće žrtve
                               Zdravi mravi Camponotus rufipes u podnožju brazilske prašume


Budući zombi mravi
                          .

Kako su naučnici primetili, četiri novootkrivene vrste "zombi" gljivica, nakon što inficiraju mrava koriste različite načine za dalje širenje na druge mrave. Neke od gljivica prave tanke infektivne izrasline koje štrče iz tela žrtve i inficiraju mrave koji prolaze pored nje, kaže Hjuz.

Druge vrste gljivica razvijaju eksplozivne spore na telima inficiranih mrava. Kada drugi mravi prolaze pored mrtvih tela inficiranih mrava, spore ih mogu pogoditi i pretvoriti i njioh u "zombije".


Poslednji ugriz

Ugriz živih mrtvaca

Zabijena u mozak mrava zombija, ova vrsta gljivica "naređuje" umirućem mravu da se uhvati za list ili drugi deo biljke, kao na slici, čime će omogućiti stabilnu kolevku za gljivicu. Npr, kada se gljivica Ophiocordyceps camponoti-balzani sprema da ubije mrava, insekt snažno zagriza podlogu na kojoj se nalazi u tom trenutku.

Ovaj ugriz je toliko jak da mrtav zombi mrav ostaje pričvršćen za biljku čak i ako je okrenut naglavce, kažu naučnici.Prvi znaci izdanaka gljivice

Zombi gljivica je rođena

Beli izdanci gljivice Ophiocordyceps camponoti-rufipedis izbijaju iz glave zombi mrava dva dana nakon njegove smrti. Takođe su vidljive bledi beličasti izdanci na zglobovima mrava. Kada insekt ugine, gljivica se brzo širi kroz telo. Tokom prvih par dana, međutim, nema puno vidljivih dokaza o uzroku smrti.Drugi stadijum širenja gljivice iz tela mrava

Zombi infekcija se širi

Tokom kasnijih stadijuma infekcije gljivicom Ophiocordyceps camponoti-rufipedis, ona brzo troši hranljive materije iz utrobe mrava zombija i počinje da naseljava spoljašnjost tela mrava, kao što je vidljivo na slici.

Gljivica raste iz potiljka glave mrava, povećava se i postaje vidljivija.
Poslednji izdanak

Poslednji izdanak

Zreli izdanak gljivice, prikazan kako raste iz glave uginulog zombi mrava u poslednjoj fazi infekcije, se razlikuje među vrstama gljivica. Npr. gljivica Ophiocordyceps camponoti-rufipedis ima izdanak u vidu jedne grančice (kao na slici), dok druga vrsta Ophiocordyceps camponoti-balzani formira razgranati izdanak (kao na prvoj slici).Mrav na mrava

Mrav na mrava

Čak i za zombi gljivicu, stvari ne idu uvek po planu. Npr, na ovoj fotografiji dva mrtva mrava, gornji mrav je zagrizao vrat mrava ispod sebe umesto stabljike na kojoj se nalaze, verovatno onemogućavajući gljivici stabilnu lokaciju za razvoj.
Osa inficirana gljivicom

Osa inficirana zombi gljivicom (desno)

Mravi nisu jedini domaćini za zombi gljivice - i drugi insekti su takođe žrtve ovih parazita.

Na fotografiji desno se vidi osa inficirana vrstom Cordyceps gljivice koja još nije formalno klasifikovana ili dokumentovana.

Gljivice iz reda Cordyceps genus su posledica čvrsto razvijene "trke u naoružanju" između domaćina i parazita, napominje autor ove studije Hjuz.

To znaći da su gljivice često "zaključane" na jednoj vrsti - što je specijalizacija koja može biti pogubna za određenu vrstu gljivica ukoliko životinjska vrsta njihovih domaćina izumre.


[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    
Mumificirana muva

" Mumificirana" muva

Naučnici navode da su, za razliku od mrava, mnogi insekti koji postaju žrtve zombi gljivica teški za identifikaciju nakon što se gljivice prošire oko njihovih tela - kao što je to slučaj sa ovom muvom.

Sve u svemu, gljivice pomažu da priroda funkcioniše kako treba, dodaje Hjuz. "One možda jesu manje simpatične od pandi ... ali za celokupno zdravlje naše Planete, gljivice su neuporedivo važnije."Nekad bio cvrčak

Nekad bio cvrčak

Čvrčci takođe mogu postati žrtve zombi gljivica (kao što fotografija pokazuje), iako se malo zna o vrsti gljivica koja je ovog insekta dovela do ovako tužnog kraja. Hjuz planira da takvu situaciju promeni - i očekuje da pronađe još puno vrsta zombi gljivica u prašumama Brazila.

"Ovo je samo vrh jednog velikog ledenog brega," kaže on.

Pripremio: Goran Ćatić

Imate li komentar? Kliknite ovde                                      

.... divljina

 

 
 

2003-2011 © Životinjsko carstvo