.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Napravite figurice ugroženih životinja i naučite više o njima
 


Japanska kompanija Yamaha u skladu sa svojom orijentacijom kao očuvanju prirodne sredine, pre izvesnog vremena objavila je na svom web sajtu PDF fajlove pomoću kojih ćete uz malo truda moći da napravite svoju kolekciju retkih i ugroženih životinja.

  Šta je sve potrebno?

Download Adobe ReaderPre svega, program Adobe Reader koji možete besplatno snimiti ako kliknete na sličicu sa desne strane. Pored Adobe Reader-a, trebaće vam kolor štampač i dva tri lista A4 papira, najdebljeg koji dostupni štampač može da primi. Ukoliko nemate štampač pri ruci, možete prilično povoljno odštampati ove stranice u nekoj boljoj radnji koja izrađuje fotografije ili radi digitalnu štampu.

PDF fajlovi koje odštampate izgledaju ovako, a sigurno se iz obdaništa i osnovne škole sećate sličnih kartonskih šablona za sklapanje raznih predmeta.

                                         Prva od tri strane šablona za pravljenje figurice pande

Šablone isecite najpreciznije što možete, pošto od toga direktno zavisi da li će sklopljene figurice životinja izgledati kao na slikama.

Ukoliko nemate pristup kolor štapaču, na Yamaha web site-u postoji opcija i da snimite iste ove šablone samo bez boje, tj. samo sa linijama po kojima se karton savija. Takve "bele" figurice kasnije možete sami ofarbati što uz malo mašte može biti i zanimljivije nego sklapanje gotovih ofarbanih šablona.

Dovoljno je da kliknete na neku od sledećih sličica i snimićete .pdf fajl (koji otvarate pomenutim Adobe Reader-om). Tu su zebra, ptica kivi, okapi, morski orao, foka, lav, iguana, orangutan, pelikan, tapir, lenjivac, lemur, koelecant - riba iz najvećih dubina, slon, kubanski krokodil, polarni medved, pingvini, panda, tigar, prerijski pas, gorila, nosorog, kondor, armadilo, makao papagaj, rečni delfin iz Amazona, žutonoga kornjača i južnoafrički jež.

                      

                     

                       

                       

                       


Ne zaboravite!
Iako se radi o vrsti zabave, sve te životinje koje možete napraviti od kartona su u prirodi ugrožene do te mere da im preti istrebljenje. Najmanje što možete učiniti je da se makar detaljno informišete o njihovom načinu života, prostoru koji naseljavaju i drugim detaljima.

Ukoliko se ne snalazite na engleskom jeziku, otvorite stranicu enciklopedije Wikipedia na našem jeziku i ukucajte ime životinje o kojoj želite da se informišete.

Predlažem da osoba koja prva napravi figuricu neke od ovih životinja otvori temu na našem forumu i postavi tamo fotografiju figurice. Posle bi se i drugi mogli nadovezati sa svojim figuricama i iskustvima u njihovoj izradi...pokušajte


Pripremio: Goran Ćatić


 

 

2003-2011 © Životinjsko carstvo