.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
T-Rex je imao najjači ugriz


Sažetak:
* Tiranosarus rex je imao tako jak ugriz da nijedna životinja ni tada a ni sada ne može da se poredi sa njim.
* T. zvanično rex ima najsnažniji ugriz od svih kopnenih životinja.

* Sila kojom je veliki dinosaurus mesožder grizao se kretala između 35.000 i 57.000 N (njutna).

Mladi Tiranosaurus Reks je imao dosta slabiji ugriz, što sugeriše da je verovatno lovio manje životinje od odraslih, i tako sprečavao konkurenciju u okviru svoje vrste.

Snaga svakog pojedinog ugriza T-Reksa je uporediva sa silom kojom bi slon pritiskao žrtvu na koju bi seo celom težnom, objavljeno je u najnovijem izdanju naučnog biltena Biology Letters. Snaga ugriza ovog dinosaurusa mesoždera iznosi između 35.000 i 57.000 njutna na jednom zubu.

Kao poređenje, za snagu ljudskog ugriza se uzima brojka manja od 1000 N, što sugeriše da je T-Reks mogao da pregrize najdeblju kost ali i praktično svaku životinju koju bi napao.

Kompjuterska simulacija snage ugriza Tyrannosaurus rex-a
                                 Kompjuterska simulacija snage ugriza Tyrannosaurus rex-a

"Nemamo predstavu šta bi ujed te snage mogao da učini drugoj životinji osim da je teško povredi," kaže koautor ovog istraživanja Karl Bejts (Bates) za Discovery News. "Sila je očigledno daleko veća nego kod aligatora i lavova (koji se smatraju najsnažnijim životinjama u tom pogledu) i sigurno da se svako biće klonilo ovih dinosaurusa."

Bejts, koji je istraživač na odeljenju za muskuloskeletalnu biologiju Univerziteta u Liverpulu (University of Liverpool's Department of Musculoskeletal Biology), i njegov kolega Piter Folkingem (Peter Falkingham) sa Univerziteta u Mančesteru su na računaru napravili simulaciju - poređenje u kome su softverski uvećali lobanju čoveka, aligatora, mladog T-Reksa i Allosaurusa na veličinu lobanje odraslog T-Reksa. U svakom od primera, povećanja snage ugriza su očekivano rasla, ali ipak ne do nivoa odraslog T-Reksa, što ukazuje da je ovaj izuzetni predator imao najjači ujed od bilo koje kopnene životinje.

GigantosaurusJedini eventualni konkurent bi mogao da mu bude Gigantosaurus, drugi ogromni dinosaurus mesožder, ali njegova snaga ugriza nije još precizno procenjena. (na slici desno je model Gigantosaurusa u Dino parku u Češkoj)

Aligatori drže rekord za najveću snagu ugriza među današnjim kopnenim životinjama, ali Folkingem kaže da nije siguran kako bi se to uporedilo sa snagom ujeda velikih belih ajkula. Veći krokodili, poput nilskih, nisu još izmereni ali sigurno ne dostižu snagu ujeda T-Reksa.

Prethodna istraživanja su ukazivala da je T-reksov ujed imao pritisak snage između 8000 i 13400 njutna, međutim, najnovija studija su vršena korišćenjem podataka o snazi različitih mišića postojećih životinja, pošto nije poznato kakve su snage bili mišići dinosaurusa jer tkivo nije ostalo sačuvano. Naučnici veruju da najnoviji dobijeni rezultati više odgovaraju veličini i strukturi T. Reksa, dinosaurusa za koga se veruje da je bio težak više od 6 tona.

"U objavljenom tekstu spekulišemo da je velika snaga odraslog T-Reksa odraz činjenice da je on bio "specijalista za lov na velike životinje",'" kaže Folkingem za Discovery News. On i Bejts objašnjavaju da je ovaj predator lovio razne dinosauruse biljojede, što se vidi po tragovima zuba T. Reksa na kostima nekih od ovih velikih biljojeda.

Naučnici su dalje utvrdili da je mladi T. rex imao osetno slabiji ugriz od odraslog primerka, čak i kada bi se u obzir uzele razlike u veličini rasta i nepreciznosti oko veličine mišića vilice. Ta činjenica sugeriše da je ova vrsta životinja menjala način ishrane tokom rasta i sazrevanja.

"Svakako je logično iz ugla "preživljavanja najjačih" da pripadnici iste vrste izbegavaju da budu konkurencija jedni drugima," ističe Bejts.

Džon Hačinson (John Hutchinson), profesor evolutivne biomehanike na Kraljevskom veterinarskom fakultetu Univerziteta u Londonu (University of London's Royal Veterinary College), kaže za Discovery News da "nema sumnje da je T. Rex imao izuzetno snažan ugriz --  ali da to nije neka novost -- već da ovo istraživanje ukazuje da se radi o daleko većoj snazi ugriza nego što se prethodno smatralo."

Hačinson dodaje da je studija napravljena korišćenjem "veoma sofisticirane kompjuterske analitike." On se takođe slaže da se ekologija Tyrannosaurusa dramatično manjala tokom njegovog razvitka, što je obuhvatalo i rast od samo 6kg do preko 6 tona za manje od 20 godina. "Još jednom se pokazao značaj fosilnih ostataka kao i kompjuterskih alata u otkrivanju tajni ovih zadivljujućih životinja koje su toliko drugačije od današnjih živih bića."

Su, najkompletniji skelet T. Rex-a na svetu nalazi se u prirodnjačkom muzeju Čikaga (S.A.D.)
            Najkompletniji skelet T. Rex-a na svetu nalazi se u prirodnjačkom muzeju Čikaga (S.A.D.)

Stiven Bruset (Stephen Brusatte), paleontolog sa Univerziteta u Kolumbiji, koji je takođe istraživač američkom Prirodnjačkom muzeju (American Museum of Natural History), slaže se sa zaključcima pomenutog istraživanja.

"Otkriće da je T. Rex imao izuzetno snažan ujed, reda veličina sile od desetina hiljada njutna, zaista odslikava koliko je jak bio ovaj legendarni dinosaurus" kaže Bruset.

Bruset smatra da je najznačajniji deo ovog istraživanja analiza razlike između mladog i odraslog T-Reksa.

Prema njegovim rečima, "Mladi su verovatno bili prilagođeniji za ishranu manjim životinjama, dok su odrasli bili prave mašine za ubijanje prilagođene da koriste ujed koji lomi kosti kako bi se hranili nekim od najvećih vrsta dinosaurusa."

Jennifer Viegas, Discovery News.... divljina

.... usluge| marketing

 
 
 
 

2003-2012 © Životinjsko carstvo