.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Na Madagaskaru nakon 24 godine otkrivena nova životinja

Prva nova vrsta sisara mesoždera otkrivena posle 24 godine otkrivena na ostrvu Madagaskar

8. Oktobar 2010.

Durelova vontsira - nazvana po imenu osnivača Fonda za očuvanje divljih životinja
                                                  Nova životinjska vrsta - Durelova vontsira

Madagaskar - lokacija na svetskoj mapiMala vrsta mesoždera, po imenu osnivača fonda za zastitu životinja nazvana Durelova vontsira (Salanoia durrelli) je otkrivena od strane istraživača ovog Fonda - Durrell Wildlife Conservation Trust, a učešće su imali i naučnici iz: the Natural History Museum, London, Nature Heritage, Jersey, i Conservation International (CI). Mali mesožder, veličine male mačke, tamno smeđe boje iz močvara oblasti Lac Alaotra (što na francuskom znači jezero Alaotra) u centralnom/istočnom delu Madagaskara, teška je tek nešto preko pola kilograma i pripada familiji mesoždera koji žive samo na Madagaskaru.


U pitanju je verovatno jedna od najugroženijih vrsta sisara mesoždera na svetu. Ovo otkriće je objavljeno u poslednjem izdanju taksonomskog žurnala "Sistematizacija i biodiverzitet" (Systematics and Biodiversity).

Istraživači Durrell-ovog fonda za zaštitu divljih životinja su ovu životinju prvi put videli kako pliva u jezeru dok su bili na terenu, nadgledajući bambus lemure (Hapalemur griseus alaotrensis) 2004. godine. Nakon kratkog posmatranja životinje, tim je posumnjao da je možda reč o novoj vrsti pa su načinjene fotografije. Upoređujući fotografije sa primercima smeđorepe vontsire (Salanoia concolor) iz kolekcije Prirodnjačkog muzeja, zoolozi Muzeja su potvrdili da je reč o novoj vrsti. Smeđorepa vontsira je najbliži rođak novootkrivene vrste Durelove vontsire, koju su zoolozi imenovali u čast osnivača Fonda, prirodnjaka i pisca Gerald-a Durrell-a, koji je preminuo pre 15 godina.

Fidimalala Bruno Ralainasolo, biolog zaštitar koja radi u Durrell Fondu za očuvanje divljih životinja koja je prva uhvatila novu vrstu mesoždera, priča: "Već izvesno vreme znamo da ovaj mali mesožder živi u močvari Lac Alaotra, ali smo uvek pretpostavljali da je reč o smeđorepoj vontsiri koja se takođe sreće u istočnim prašumama Madagaskara. Ipak, razlike u obliku lobanje, zubima i šapama su pokazale da je očigledno u pitanju druga vrsta prilagođena za život u blizini vode. Ovo je veoma uzbudljivo otkriće i odlučili smo da odamo počast našem osnivaču, svetski poznatom prirodnjaku i borcu za očuvanje prirode - Geraldu Durrellu, tako što ćemo novu vrstu nazvati po njemu.

                                     Smeđorepi mungos
                                                        Smeđorepa vontsira (rođak mungosa)

I pored toga, budućnost ove vrste je veoma nesigurna pošto su močvare Lac Alaotra prilično ugrožene širenjem poljoprivrednih kapaciteta, krčenjem šuma spaljivanjem, agresivnim sađenjem poljoprivrednih kultura i poribljavanjem. U pitanju je veoma važna oblast za divlje životinje i prirodne resurse koje čovek koristi, a Durrell Fond deluje u bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicma kako bi se obezbedio održiv razvoj i eksploatacija, kao i opstanak novootkrivene Durelove vontsire i drugih važnih životinjskih vrsta."

Gerald Durrell 1925-1995 - prirodnjak, zaštitnik prirode i pisac
                              Gerald Durrell (1925-1995) - prirodnjak, zaštitnik prirode i pisac

Paula Jenkins, zoolog Prirodnjačkog muzeja kaže:"Mi znamo jako malo o malim životinjama nalik mungosima, vontsirama, pošto su potpuno nepoznate i retko viđane i praktično nikada posmatrane u prirodi. Ovo istraživanje je odličan pokazatelj važnosti koju imaju muzejske kolekcije životinjskih primeraka za najnovija naučna istraživanja. Iako ljudi znaju da muzeji poput Prirodnjačkog čuvaju referentne kolekcije primeraka životinja, malo njih zna koliko su one od ključne važnosti za naše razumevanje sveta danas".’

Stephan M. Funk iz organizacije "Prirodno nasleđe" (Nature Heritage), nekada član Durrell-ovog Fonda i koautor ovog istraživanja kaže: "Genetika vrste i evolucija DUrelove vontsire i srodnih vrsta su i dalje potpuno nepoznate, što naglašava važnost budućih istraživanja. Što je još važnije, međutim, je zaštita močvara iz oblasti oko Lac Alaotra, koje postaju veoma ugrožene."

Stanište Durelove vontsire trpi višestruke štete poslednjih decenija, od poribljavanja komercijalnim vrstama ribe do taloženja mulja i zagađenja uzrokovanog veštačkim đubrivima i pesticidima. Dok zvanični status ugroženosti ove životinje ostaje da bude procenjen, očekuje se da će ona biti u grupi ugroženih zbog male ukupne populacije, ograničenog kretanja i stepena uništenja njenog prirodnog staništa.

Alaotra grebe - ptica koje više nemaNeverovatno, ali oblast oko Lac Alaotra je dospela u centar pažnje pre samo nekoliko meseci kada je zvanično objavljen nestanak vrste ptica - Alaotra grebe (Tachybaptus rufolavatus). Sada je nova vrsta životinja pronađena u istoj oblasti gde je ptica Alaotra grebe posednji put viđena.

Frank Hawkins iz organizacije Conservation International, takođe koautor dokumenta koji opisuje novu vrstu, kaže: " Ova vrsta je verovatno mesožder sa najmanjom teritorijom staništa na svetu, i po svemu sudeći, jedna od najugroženijih."

Lac Alaotra močvare su pod velikim pritiskom širenja civilizacije i samo hitna akcija da ova životinjska vrsta postane simbol za očuvanje oblasti može sprečiti njeno istrebljenje."

Izvor: Durrell Wildlife Conservation Trust

 

 

2003-2011 © Životinjsko carstvo