.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Nova vrsta minijaturnih muvaNovootkrivena životinjska vrsta, Euryplatea nanaknihali, je najmanja muva na svetu, i ima prilično nezgodnu naviku da odgriza mravima glave, navodi se u poslednjem izdanju biltena Entomološkog društva S.A.D. (Annals of the Entomological Society of America)

Sa samo 0.4 milimetara dužine, ova muva je po veličini zauzima samo delić centimetra. Kućna muva je 15 puta veća od nje. Vinska mušica je 5 puta veća od nje.

Novootkriveni pripadnik životinjske član familije insekata je prvi takođe iz ovog roda koji je otkriven u Aziji. Za sve članove te familije muva (Phoridae) se pretpostavlja da mravima otkidaju glave. Pritom, sam proces dekapitacije nije jednostavan poput ugriza i otkidanja.

Članovi familije Phoridae poležu jaja u tela mrava. Izlegle larve se hrane mesom glave mrava, što na kraju dovede do odrubljivanja glave mrava. Nije lako biti mrav! Sa vedrije strane gledano, iz ugla kontrole populacije tzv. "štetočina", neke od ovih muva se čak koriste kako bi kontrolisale populaciju agresivne vrste mrava na jugu Sjedinjenih Država.


         Levo je fotografija mini muve Euryplatea nanaknihali a desno mrav kome je odrubila glavu.


Priroda je po svemu sudeći suprotstavila najmanje muve na svetu najmanjim mravima na svetu.

Autor Brajan Braun (Brian Brown) iz Nacionalnog muzeja Los Anđelesa je objasnio da nova vrsta muva može da odrubi glavu mravima koji imaju glave veličine oko pola milimetra. Iako je ovo za sada spekulacija kada je reč o novoj vrsti, Braun veruje da postoji velika verovatnoća da je tako, pošto je jedini poznati rođak ove vrste muva, Euryplatea eidmanni, poznat da parazitira na mravima u Ekvatorijalnoj Gvineji.

"Uvek se pretpostavljalo da bi manje vrste mrava trebale biti otporne na napade, pošto je u fizički nemoguće da se muva koja je dužine 1-3mm razvije u glavi tako malog mrava" kaže Braun. "Međutim, ovaj primer pokazuje da čak i najmanji mrav ne može izbeći pojavu parazitizma."

Nova muva u poredjenju sa kucnom muvom

(Crtež: Rekontrukcija malecne novootkrivene mušice Euryplatea nanaknihali, i veličine njenog tela u poređenju sa kućnom muvom Musca domestica; Autorka crteža: Inna-Marie Strazhnik.) 

 

2003-2012 © Životinjsko carstvo