.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

Odabir i tranport diskusa

Možda će vam na prvi pogled izgledati neobično da posvetimo jedan ceo tekst odabiru i transportu akvarijumskih ribica ali kako u našoj zemlji ima jako malo odgajivača ove vrste riba, sva je prilika da ćete ih naručivati iz inostranstva...

Transport diskusa je veoma važan

Kada birate mlade diskuse za razmnožavanje, autor vam preporučuje da odaberete šarenije varijacije diskusa. Interesantno je posmatrati rast tih diskusa, pošto im se boja razvija tokom napredovanja. Većina mladih diskusa napuni sedam meseci dok im se boja potpuno ne ustali. Sada dajemo kratak opis nekih tipova diskusa, koji odgovaraju potrebama i željama početnika.

- Braon, plavo lice i crveni diskusi nisu naročito šarene ribe. Međutim one su relativno jeftine i mogu postati osnova kolonije (jata) diskusa.
- Plavi diskusi (uključujući kraljevsko plave, barutno plave, plave, poluplave i hibridne) su daleko razmobojniji nego braon diskusi, ali su takođe i mnogo skuplji.
- Zeleni, uključujući tefe zelene, tirkizne i hibridne koji imaju zelene roditelje. Ponekad se zeleni prodaju kao plavi i obrnuto. Obe vrste su otporne i jake i stoga su za početnike veoma skupe.

Na kraju. postoje i Heckels diskusi, koji su zapravo 'original' diskusi. Ovi diskusi ne bi trebalo da se nađu u akvarijuma kod početnika, pošto traže mnogo više pažnje i nege nego ostali diskusi i veoma su stídljivi.

Diskus zahteva posebnu pažnju prilikom transporta

Takođe, veoma malo uzgajivača ih dobija (tj. radi na njihovom razmnožavnnju), tako da su retki i veoma skupi. Postoje inekoliko Heckel híbrida, kao što je kobaltno-plavi diskus, koji je prekrasna riba, ali, ponovimo opet, nije preporučljiva za čuvanje osim kod iskusnih akvarista.

Ako se diskusi transportuju kargo ili avionskom poštom, postoji nekoliko koraka (uputstava) kojih morate da se pridržavate, da bi obezbedili da diskusi budu u dobrom fizičkom stanju. Ako se obezbeđenje nije valjano uradilo diskusi će sigurno uginuti od šoka koji je prouzrokovan promenom temperature vode i drastičnim promenama pH vrednosti. Nemojte hraniti diskuse na dan putovanja (transpzvrtal. 25% vode se mora menjati u njihovom akvarijuma, ostavljajući 75% starije vode i dodajući 25% tekuće vode iz vodovoda. Kada to uradite, dodajte neke proizvode koji su i napravljeni da bi se diskusi što bolje prilagoditi na promenu uslova; vaš prodavac će sigurno preporučiti odgovarajuće proizvode.

Napunite veliku plastičnu kesu do četvrtine vodom (poželjno je više kiseonika nego vode). Stavite diskuse u kesu i ostatak kese napunitc čistim kiseonikom. Zavezati vreću sa nekoliko gumenih pantljika i omotati novinama. Stavite sad tu kesu u drugu kesu. Zatim se ta kesa stavlja u transportnu kutiju od stiropora, a sve to u kartonsku kutiju. Šest malih diskusa se može transportovati u jednoj plastičnoj kesi. Dve od ovih ovako upakovanih kesa se posle pakovanja u kutiju stavljaju u kontejner od stiropora.

Diskus zahteva posebnu pažnju prilikom transporta

Osoba kojoj se diskusi šalju mora biti obaveštena o vremenu dolaska pošiljke, broju leta i imenu kompanije transportom. Na vrhu transportne kutije napišite ime i adresu primaoca i takode njegov broj telefona. Napišite napomenu za tranportnu kompaniju da obavesti primaoca po sletanju aviona. Takođe stavite vaše ime i adresu na paket

Transportovanje diskusa avionskom poštom će omogućiti da brže stignu na svoje odredište. Dskusi se rnoraju pakovati pojedinačno sa puno čistog kiseonika. Postupajte po proceduri koja je data. Pošto preuzmete što preuzmete diskuse izvadite ih iz kontejnera što je moguće pre. Dodajte šolju vode iz akvarijuma u kesu dok kesa pliva na vrhu akvatijuma. Dodavati jednu šolju svakih dvadeset minuta za vreme od tri časa. To pomaže da se temperatura i pH vrednost postepeno izjednače sa vrednostima u akvarijumu. Nemojte hraniti diskuse istog dana kada ih primite (oni verovatno neće jesti). Nemojte hraniti diskuse ukupno dva dana. Neki diskusi će tek posle dve nedelje početi da jedu u novoj sredini.

Odlike zdravog diskusa
Odlike zdravog diskusa: ispupčeno čelo, jasne šare, cela peraja, prave "antene"

Diskusi koji nisu dobro upakovani za transport će plivati bočno po vrhu akvarijuma i imaće iskrzana i polomljena peraja. Ako ovi diskusi prežive peraja će se obnoviti za nekoliko dana. Budite obazrivi sa ljudima koji ne transportuju diskuse na pravilan način, zbog gubitka vremena i novca.U narednom tekstu bavićemo se pravilnom ishranom diskusa.

Božidar Spasojević
Komentari/pitanja 

.... oglasi

 
 
 

2003-2008 © Životinjsko carstvo